Ο ΝΕΟΣ Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πρώτο του ταξίδι στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αξιοποίησε την εκεί παρουσία του για να εξηγήσει ενδελεχώς την πρότασή του για την εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό. Πρώτα εξήγησε στους θεσμούς της Ε.Ε., το Συμβούλιο, την Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο. Στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε την ευκαιρία για να συνομιλήσει με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος των Ευρωπαίων ηγετών.

Η ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ της πρότασης ήταν το πρώτο βήμα. Όπως και η συζήτηση, η οποία ακολούθησε. Εκείνο, που τώρα αναμένεται να γίνει είναι να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της υλοποίησης. Πώς; Σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη, υπό την αιγίδα των οποίων διεξάγονται διαπραγματεύσεις, να υπάρξει εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας. Κι αυτό μπορεί να γίνει τόσο σε πολιτικό επίπεδο, με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, πολιτικής προσωπικότητας, που θα έχει ρόλο να συζητά μεταξύ των εμπλεκομένων, όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Αυτό δεν μπορεί να πάρει χρόνο, ούτε και είναι δυνατόν να γίνει αύριο. Συνεπώς αυτό που αναμένουμε αυτή τη στιγμή είναι να ληφθούν οι αποφάσεις και να υλοποιηθούν, το συντομότερο. Κάποιοι τοποθετούν τις όποιες εξελίξεις εάν και εφόσον υπάρξουν, μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

ΤΙ είναι το ζητούμενο; Να σπάσει το αδιέξοδο. Να μπουν σε ένα καλάθι το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά και να υπάρξει μια προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα πακέτο, ένα πλαίσιο από το οποίο όλοι θα κερδίζουν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η παρουσία της Ε.Ε. θα είναι στη διαδικασία για να προσφέρει άλλοθι για παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, όπως επιχειρήθηκε στο παρελθόν. Η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης -κι αυτός είναι ο στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Προέδρου- θα πρέπει να διασφαλίζει πρωτίστως ότι η συμφωνία, η οποία θα επιτευχθεί να είναι πλήρως εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θα είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους κανόνες λειτουργίας της Ένωσης.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε., μέλος της ευρωζώνης και έτσι θα είναι και μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό. Θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, που θα έχει τον έλεγχο ολόκληρης της επικράτειας, όχι όπως τώρα, που τμήμα του εδάφους είναι υπό τουρκική κατοχή. Για να γίνει τούτο, θα πρέπει το κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία, να είναι ένα κανονικό κράτος, όπως τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης. Για να επιτευχθεί τούτο θα πρέπει και η Ε.Ε. να ξεκαθαρίσει προς την κατοχική Τουρκία πως δεν υπάρχει άλλη οδός εκτός από αυτήν και πως τούτο θα είναι επωφελές και για την Άγκυρα.