
Φανταστείτε έναν εικονικό κόσμο, στον οποίο περνάτε τις περισσότερες ώρες εργασίας σας. Ένας κόσμος στον οποίο πηγαίνετε στη δουλειά, κάνετε τα ψώνια σας, παρακολουθείτε ταινίες, παίζετε παιχνίδια, μαθαίνετε, ταξιδεύετε, βγαίνετε ραντεβού και ζείτε όλες τις κοινές εμπειρίες που θα είχατε συνήθως σε έναν φυσικό κόσμο. Ένας επίμονος, καθηλωτικός, περιεκτικός χώρος, στον οποίο τα πάντα και όλοι είναι παρόντες.
Το metaverse, με τη μία ή την άλλη μορφή, είναι εδώ και καιρό βασικό στοιχείο σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας και σχετικές έννοιες υπήρχαν από τη δεκαετία του ’80 σε μια μεγάλη ποικιλία μέσων, που κυμαίνονται από μυθιστορήματα έως βιντεοπαιχνίδια. Η τεχνολογία που απαιτείται ήταν πολύ φουτουριστική τότε, αλλά, με την επιταχυνόμενη ανάπτυξη στα σχετικά πεδία, φαίνεται τελικά να διαμορφώνεται μια διαγραφόμενη πορεία. Οι επιλογές που κάνουμε την επόμενη δεκαετία ενδέχεται να επηρεάσουν το μέλλον της κοινωνίας και της τεχνολογίας με τρόπους που είναι τουλάχιστον συγκρίσιμοι με την έλευση του διαδικτύου ή των smartphones.
Αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι μια σειρά εμβρυακών ψηφιακών χώρων, όπως το Horizon του Facebook, το Fortnite της Epic Games, ο ψηφιακός χώρος του Roblox για παιχνίδια και δημιουργία παιχνιδιών και ο ψηφιακός κόσμος Decentral που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain. Ωστόσο, όλοι τους έχουν σαφή όρια, διαφορετικούς κανόνες, στόχους και διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η έννοια του metaverse σημαίνει σαφώς πολύ διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους και για αυτό είναι δύσκολο να προβείς σε προβλέψεις, σε αυτό το σημείο, για τον τρόπο σύνδεσης με αυτόν τον κόσμο καθώς οι προκλήσεις που κρύβονται πίσω από το metaverse είναι τεράστιες. Η τεχνολογία αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή απέχει πολύ από το να είναι έτοιμη και δυνητικά προσβάσιμη σε υπάρχουσες ψηφιακές συσκευές, αλλά να επωφελείται από βελτιωμένες και πιο απρόσκοπτες εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας και επαυξημένης πραγματικότητας, και ενδεχομένως αλληλεπίδραση εγκεφάλου-υπολογιστή. Οι απαιτήσεις αποθήκευσης, δικτύωσης και υπολογισμών μπορεί να είναι τάξεις μεγέθους πάνω από οτιδήποτε σήμερα. Η Κυβερνό-ασφάλεια είναι κρίσιμη, όπως και το απόρρητο και η πνευματική ιδιοκτησία.
Η τεχνολογία Web 3.0 είναι έτοιμη να φέρει επανάσταση στις επιχειρήσεις, μετατρέποντάς τις σε συστήματα υπολογιστών με αρθρωτές διαδικασίες. Θα δημιουργήσει δίκτυα peer-to-peer, που θα τροφοδοτούνται περαιτέρω από το Internet of Things. Το metaverse θα είναι η κεντρική πλατφόρμα για τη βιομηχανία, οδηγώντας σε μια συγχώνευση φυσικών, ψηφιακών και βιολογικών ταυτοτήτων. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη σημασία αυτών των αλλαγών ταυτότητας, για να κατανοήσουμε πώς θα έχουμε πρόσβαση σε δεδομένα και θα επικοινωνούμε στο μέλλον.
Με τη δια λειτουργική φύση του, το metaverse θα χρησιμοποιήσει το Web 3.0 ως βάση για σύνδεση και δικτύωση, δημιουργώντας έναν διαδραστικό ιστό που ανήκει στους χρήστες.
Επιπρόσθετα, αυτό θα επιτρέψει στο Metaverse να λειτουργήσει ως μια (παιδική χαρά) για πολλές επιχειρήσεις, ώστε να βιώσουν νέες αλληλεπιδράσεις και να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους χρήστες και να μεταβούν από απλοί καταναλωτές σε προμηθευτές υπηρεσιών και αγαθών σε έναν πραγματικά παγκοσμιοποιημένο κόσμο που δεν υπόκειται σε σύνορα χωρών και γεωγραφικά μειονεκτημάτων.
Τα δίκτυα blockchain, των οποίων τα καθοριστικά χαρακτηριστικά είναι η έλλειψη κεντρικής αρχής, μπορεί να παρέχουν ένα ουδέτερο καθολικό περιβάλλον, στο οποίο βασίζονται οι υπηρεσίες πληρωμών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που εκφράζονται σε μια πληθώρα εικονικών νομισμάτων. Τα έξυπνα συμβόλαια μπορεί να μεσολαβούν στις συναλλαγές και να κωδικοποιούν κατάλληλους μηχανισμούς κινήτρων. Οι μη ανταλλάξιμες μάρκες (NFT), των οποίων η αγορά κατρακύλησε στις συναλλαγές crypto-art, ενδέχεται να βρουν την εφαρμογή τους ως το μητρώο ιδιοκτησίας Μetaverse. Εργαλεία για αποκεντρωμένη αποθήκευση αρχείων, υπολογισμών και αυτοκυριαρχίας διαχείρισης ταυτότητας είναι ήδη διαθέσιμα και υπό συνεχή βελτίωση.
Παράλληλα, αρκετές ομάδες εργάζονται σε σχετικά πρότυπα. Η υιοθέτηση ανοιχτών προτύπων είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι οι προγραμματιστές μπορούν να συνδέσουν τις εφαρμογές τους στο metaverse, ότι οι μορφές εικονικών στοιχείων μπορούν να ερμηνεύονται καθολικά και ότι οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν τη διεπαφή επικοινωνία μεταξύ συσκευών και λειτουργικών συστημάτων, για να επιλέξουν τη πρόσβαση που θα χρησιμοποιήσουν.
Ένα πλήρως συνειδητοποιημένο Metaverse δεν θα είναι απλώς μέρος της ψηφιακής οικονομίας – θα είναι η δική του παγκόσμια και σχεδόν ανεξάρτητη οικονομία, της οποίας οι επιπτώσεις μπορεί να καταλήξουν να ανασυνθέσουν τον ιστό της κοινωνίας και να καταστήσουν το Metaverse δύναμη για την παγκόσμια ισότητα και την ένταξη.
Συνέδριο από το ΚΕΒΕ
To KEBE στα πλαίσια της προσπάθειας του για να ενημερώνει τα μέλη του και γενικότερα τον επιχειρηματικό κόσμο για αυτές τις νέες εξελίξεις της ψηφιακής οικονομίας, οργανώνει στις 29 Μαρτίου Συνέδριο με παρουσιάσεις και συζητήσεις πάνελ, στο οποίο θα φιλοξενηθούν διακεκριμένοι ομιλητές από το εξωτερικό και την Κύπρο. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) το Metaverse, η Κυβερνό-ασφάλεια και οι τεχνολογίες που επηρεάζουν το Fintech Industry. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει η δυνατότητα για παρακολούθηση workshops, για να βοηθήσουν τις κυπριακές εταιρείες να κατανοήσουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πιο πάνω τεχνολογίες.
* Λειτουργός, Τμήμα Υπηρεσιών, Εμπορίου και Ψηφιοποίησης ΚΕΒΕ