«Ο Επίτροπος Διαφάνειας ξεκαθάρισε ότι δεν θα ξεκινήσει άμεσα η διερεύνηση της καταγγελίας αυτής, γιατί προέχουν 20 άλλες καταγγελίες που ήδη υποβλήθηκαν στην Αρχή και εκκρεμούν». Τάδε έφη ο κ. Χάρης Πογιατζής σε προχθεσινή συνέντευξή του στον «Φ», σχολιάζοντας την αναμενόμενη έρευνα για το τρίτο βιβλίο του Δρουσιώτη και όσα γράφει για τον Νίκο Αναστασιάδη. Όσο και αν εκτιμώ τον κ. Πογιατζή, δεν μπορώ παρά να διαφωνήσω πλήρως με την τοποθέτησή του. Ως πρώην δικαστικός, πιθανότατα αντιμετωπίζει το θέμα με τη φιλοσοφία της χρονολογικής κατάθεσης κάθε υπόθεσης. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να μπαίνουν όλες οι καταγγελίες στην ίδια ζυγαριά. Προς Θεού, αν μια υπόθεση που αφορά τον Πρόεδρο του κράτους δεν κρίνεται ως ύψιστης προτεραιότητας ώστε να προωθηθεί αμέσως, τότε λυπάμαι αλλά ξεκινάμε πολύ λάθος.

 

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι το μοναδικό σημείο το οποίο προκαλεί απογοήτευση. Είναι και άλλα σοβαρότερα. Από τη μια, το ξεδόντιασμα το οποίο έγινε στην Αρχή και από την άλλη, οι κανονισμοί οι οποίοι οδηγούν σε χρονοβόρα διαδικασία, μας υποχρεώνουν να αντικρίζουμε την προοπτική της με αρκετή επιφύλαξη. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν εστιάζει στα πρόσωπα τα οποία έχουν διοριστεί αλλά στο όλο πλέγμα στο οποίο καλείται η Αρχή να κινηθεί.

 

Ακόμη και ο χρόνος στον οποίο η Αρχή θα ξεκινήσει ουσιαστική δουλειά είναι ενδεικτικός. Η ψήφιση του νομοσχεδίου συζητείτο περισσότερο από ένα χρόνο. Ο Νόμος ψηφίστηκε τελικά στις 16/2/2022. Η στήλη προειδοποιούσε στις 19/9/2022 ότι θα πάει ένας χρόνος μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί. Τότε, μπορεί κάποιοι να θεώρησαν υπερβολική την πρόβλεψη. Προχθές, όμως, ο κ. Πογιατζής ανέφερε: «Σε περίπου ένα με ενάμιση μήνα θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε…».

 

Όσον αφορά τη χρονοβόρα διαδικασία την οποία θα ακολουθεί η Αρχή πάρτε ένα δείγμα από τις τοποθετήσεις του κ. Πογιατζή: «…πρέπει να διαβάσουμε το βιβλίο που είναι 281 σελίδες… Επομένως, θα αρχίσει μια ομάδα από την Αρχή να διαβάζει το βιβλίο, να επισημανθούν οι ισχυρισμοί για διαφθορά και μετά να διορίσουμε ερευνώντα λειτουργό για να το διερευνήσει».

 

Ο Επίτροπος Διαφάνειας διευκρίνισε ότι ειδικά για το βιβλίο του Δρουσιώτη, προσανατολίζεται να φέρει εμπειρογνώμονα από το εξωτερικό και πρόσθεσε: «Το πρώτο πράγμα, είναι να διαβάσει τη νομοθεσία μας, να του εξηγηθούν κάποια πράγματα…». Δηλαδή, αφού διαβάσουν το βιβλίο (τόσο καιρό γιατί δεν το διάβασαν;) αφού επισημάνουν τους ισχυρισμούς για διαφθορά και αν κρίνουν ότι υπάρχει θέμα, θα διορίσουν ερευνώντα λειτουργό για να κάνει έρευνα, που δεν θα γίνει αμέσως, αφού προηγούνται άλλες 20 καταγγελίες…

 

Και υπάρχει και συνέχεια. Διαβάστε τη διαδικασία δια στόματος κυρίου Πογιατζή: «Οι κανονισμοί προνοούν ότι πρέπει να γίνει μια προκαταρκτική εξέταση της καταγγελίας απ’ όλα τα μέλη της Αρχής και ένα μέλος θ’ αναλάβει να ετοιμάσει έκθεση κατά πόσον εμπίπτει στις αρμοδιότητές της… Εάν κριθεί ότι εμπίπτει και υπάρχει μαρτυρία που πιθανολογεί ότι μπορεί να στοιχειοθετήσει κάτι τότε διατάσσεται έρευνα. Στην περίπτωση αυτή θα διοριστεί λειτουργός επιθεώρησης όπως ονομάζεται… Η έρευνα θα γίνεται με τον έλεγχο της Αρχής και θα καταλήγει σ’ ένα πόρισμα το οποίο θα λέει αν προκύπτει ποινικό αδίκημα ή όχι… Εάν υπάρχει υπόθεση αποστέλλεται στον Γ. Εισαγγελέα για τα περαιτέρω. Το έργο μας τελειώνει εκεί. Ο Γ. Εισαγγελέας θα μπορεί να διατάξει πλέον ποινική ανάκριση από την Αστυνομία».

 

Και το κερασάκι στην τούρτα ως προς τους περιοριστικούς φραγμούς που έθεσαν εκείνοι που σχεδίασαν τους κανονισμούς (Κυβέρνηση) και εκείνοι που τους ψήφισαν (Βουλή). Ο κ. Πογιατζής εξήγησε πως αν για την ίδια υπόθεση ξεκινήσει έρευνα η Νομική Υπηρεσία τότε η Αρχή δεν θα ασχολείται! Εξάλλου, σε ερώτηση αν έπρεπε να έχουν και ανακριτικές εξουσίες απάντησε: «Εγώ είμαι υπέρ της διεύρυνσης των εξουσιών, διότι ως ανεξάρτητη Αρχή δεν πρέπει να εξαρτόμαστε από άλλους… Εγώ θα έλεγα όχι μόνο ανακριτικές εξουσίες πρέπει να έχουμε, αλλά να μπορούμε να παρουσιάζουμε και υποθέσεις στο δικαστήριο…».

 

Στις 9/12/2021 η στήλη προειδοποιούσε: «Αυτό το οποίο πέτυχαν είναι το ξεδόντιασμα του νομοσχεδίου και της πολλά υποσχόμενης νέας Αρχής, σε σημείο που να περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητά της. Πέτυχαν να κατεβάσουν πολύ τον πήχη των προσδοκιών. Να θέσουν ακόμη ένα θεσμό υπό αμφισβήτηση εν τη γενέσει του».  

 

Είναι από τις περιπτώσεις που ευχόμαστε να διαψευστούμε. Αυτό θα είναι προς όφελος της Κύπρου!