«Αν σε αυτή την υπόθεση διαφθοράς εμπλέκονται και άλλοι, καλά θα κάνουν να ανησυχούν. Στους διαδρόμους του Palais de Justice στις Βρυξέλλες, ο Μισέλ Κλεζ είναι γνωστός ως “ο Σερίφης” για την ανελέητη καταδίωξη των στόχων του». Έτσι περιγράφει το Politico τον Βέλγο εισαγγελέα ο οποίος χειρίζεται με υποδειγματικό τρόπο το περιβόητο Κατάρ-γκέιτ. Δεν θα μπορούσε να μην μας κεντρίσει το ενδιαφέρον για να ανατρέξουμε να μάθουμε ποιος είναι αυτός ο εισαγγελέας. Το μετανιώσαμε ως ένα βαθμό. Διότι μετά, είναι αναπόφευκτη η σύγκριση με τους δικούς μας. Τότε, η κατάθλιψη σου κτυπάει την πόρτα…
Η «πληθωρικότητα» είναι που κάνει τον Κλεζ να ξεχωρίζει, αναφέρει ο Τζον Κρόμπεζ, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου για την καταπολέμηση της απάτης. «Πολλοί άλλοι σε αυτόν τον τομέα είναι ήσυχοι και σεμνοί, αυτός δεν είναι. Και δεν πρέπει να είναι», δηλώνει στο Politico. «Είναι ανακριτής, δικαστής… διασκεδαστής. Αυτό τον κάνει φανταστικό αφού με τον τρόπο που δουλεύει φαίνεται σαν να χορεύει βαλς πάνω από τις υποθέσεις του, και όλα πηγάζουν από αυτές τις βαθιά ριζωμένες κοινωνικές του ανησυχίες. Αυτό είναι που τον κάνει τόσο εξαιρετικό».
«Το έγκλημα των λευκών κολάρων είναι ο καρκίνος της δημοκρατίας», έγραψε ο Κλεζ σε ένα από τα βιβλία του. Είναι ο άνθρωπος που το 2019, ανάγκασε τη βρετανική τράπεζα HSBC να πληρώσει βελγική ποινή ρεκόρ 295 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος. Ο Κλεζ είναι γνωστός στο Βέλγιο για την παρακολούθηση υποθέσεων, ακόμη και εκείνων που είναι εξαιρετικά ευαίσθητες. Η καταδίωξή του κατά των συμμοριών ξεπλύματος βρώμικου χρήματος σε βελγικούς ποδοσφαιρικούς ομίλους, που ονομάστηκε «Επιχείρηση Μηδέν», συγκλόνισε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, ο οποίος είναι βαθιά συνυφασμένος με τις βελγικές επιχειρήσεις και την πολιτική.
Όπου και αν ανατρέξεις, μόνο διθυράμβους θα εντοπίσεις για τον Μισέλ Κλεζ. Όσο και αν προσπαθήσεις, είναι αδύνατο να αποφύγεις τη σύγκριση με όσα συμβαίνουν στο θλιβερό τοπίο όπου κινούνται οι διωκτικές Αρχές. Επειδή δεν υπάρχουν επικεφαλής «σερίφηδες που να τους χαρακτηρίζει ανελέητη καταδίωξη των εγκληματιών του λευκού κολάρου», σκάνδαλα και παρανομίες καταλήγουν να αραχνιάζουν στα συρτάρια.
Μια ματιά στη δράση του Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αρκετή για να αντικρίσει κάποιος τη χαοτική διαφορά. Και να περιπέσει σε θλίψη από την απέραντη απαισιοδοξία. Από πού να αρχίσουμε; Από το σκάνδαλο μεγατόνων στον Συνεργατισμό όπου ουδείς πλήρωσε; Σε 4 υποθέσεις (ΣΠΕ Αγίας Φύλας-2 υποθέσεις, ΣΠΕ Στροβόλου, ΣΠΕ Αγίας Νάπας) όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Λόγω αυτού, υποχρεώθηκαν να αναστείλουν την ποινική δίωξη σε 2 άλλες υποθέσεις επειδή θα τις έχαναν κι αυτές. Για όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις, δεν κατάφεραν να οδηγήσουν κάποιον στο δικαστήριο. Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου κυκλοφορούν ελεύθεροι και γελάνε…
Όσον αφορά το άλλο τεράστιο σκάνδαλο, των χρυσών διαβατηρίων, η «επιτυχία» είναι εξίσου… εντυπωσιακή. Η πρώτη και θεωρούμενη καραμπινάτη υπόθεση που οδηγήθηκε στο δικαστήριο έπεσε και οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν πανηγυρικά. Στο Ανώτατο Δικαστήριο η Ν.Υ. ηττήθηκε πανηγυρικά όταν ακυρώθηκε τελεσίδικα η αξιοποίηση του μαρτυρικού υλικού που βρέθηκε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των Τζιοβάνη και Αντωνίου. Αυτό, όπως και ένας νομικά αδαής δύναται να αντιληφθεί, προοιωνίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δίκης τους.
Επίσης, το κατηγορητήριο με το οποίο οδήγησαν τον Συλλούρη και τους άλλους 3 στο δικαστήριο και το μαρτυρικό υλικό που υπάρχει, με μαθηματική ακρίβεια προοιωνίζουν αθώωσή τους ή στην καλύτερη των περιπτώσεων μια ποινή χάδι. Από την στιγμή που δεν κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας, όλα τα υπόλοιπα είναι ήσσονος αξίας. Θα αποδειχθεί μια κίνηση για τα μάτια του κόσμου…
Να κοιτάξει κάποιος την υπόθεση δολοφονίας του Θανάση; Πέρασαν 17 χρόνια για να αποδειχθεί, χάριν στην επιμονή της μητέρας, ότι επρόκειτο για φόνο. Βεβαίως, γι’ αυτό δεν ευθύνεται ο νυν Γ.Ε. Όμως, πώς να προσπεράσει κάποιος το φάγωμα του ανακριτή Σ. Μάτσα επειδή έφερνε την αλήθεια στο φως; Πώς να μην οργιστεί όταν αρνούντο για εβδομάδες ολόκληρες να δώσουν το πόρισμα; Στην τραγική μάνα, που για να υπάρχει πόρισμα, οφείλεται μόνο στους δικούς της αγώνες. Και όταν της το έδωσαν, μαύρισαν ένα σωρό σημεία…
Να προχωρήσουμε στην υπόθεση των Κεντρικών Φυλακών; Όπου μόλις προέβη η διευθύντρια σε καταγγελία εναντίον αξιωματικού της Αστυνομίας, διατάχθηκε και έρευνα εναντίον της για άλλη υπόθεση; Όσο για το πόρισμα της έρευνας Αιμιλιανίδη, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ο κ. Κλεζ στο Βέλγιο εύχομαι να μην μάθει ποτέ τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής. Θα κάψει τα πτυχία του!
Ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής ξεκίνησε την έρευνα για την υπόθεση Κατσουνωτού, στις 20 Ιουνίου 2022. Παρέδωσε το πόρισμά του στον Γ.Ε. στις 15 Σεπτεμβρίου 2022. Μετά από 96 ημέρες, ο Γενικός Εισαγγελέας μελετά ακόμη το πόρισμα… Στην περίπτωση της έρευνας την οποία ο Γ.Ε. διέταξε για τις Φυλακές, οι ποινικοί ανακριτές ανέλαβαν έργο στις 27 Ιουλίου 2022 και παρέδωσαν το πόρισμα στις 4 Νοεμβρίου 2022. Μόλις 21 ημέρες μετά, ο Γ.Ε. προέβη σε πρωτοφανή δημόσια επίθεση κατά της Αριστοτέλους στη βάση του πορίσματος!
Το Κατάρ-γκέιτ ξεσκαλίζεται στις Βρυξέλλες. Εδώ είναι Κύπρος. Εκεί έχουν «σερίφη». Εδώ ούτε καν μικρό ομοίωμά του. Κάποτε φέραμε την Τρόικα να βάλει τάξη στην οικονομία. Γιατί δεν ζητάμε κι έναν Κλεζ να καθαρίσει τον στάβλο του Αυγεία;