Μια χαρά είναι να έχει ιδέες ο Πρόεδρος και να κάνει προτάσεις. Όπως αυτήν που μας απασχολεί τις τελευταίες μέρες με το ότι θα ανοίξει δήθεν η Τουρκία τα λιμάνια της για ελληνοκυπριακά πλοία και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συναινέσει στις ευρωπαϊκές βίζες για Τούρκους επιχειρηματίες.
Αλλά, από την ιδέα και την πρόταση μέχρι την υλοποίηση έχει τεράστια απόσταση. Κι όταν έχουμε να κάνουμε με τους Τούρκους η απόσταση μετριέται σε έτη φωτός.
Επειδή ως συνήθως κάνουν πολλοί πανηγύρια με τον νου τους, ήρθε χθες και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να τους προσγειώσει. «Οι ισχυρισμοί στον ε/κ Τύπο ότι τα λιμάνια της χώρας μας θα ανοίξουν στα ε/κ πλοία με αντάλλαγμα τη διευκόλυνση έκδοσης βίζας της ΕΕ για τους επιχειρηματίες μας είναι προϊόν φαντασίας», είπε ο εκπρόσωπός του Οντζού Κετσελί.
Το «προϊόν φαντασίας» αποκαλύφθηκε σε αθηναϊκή εφημερίδα, όπως αποκαλύπτονται πολλά στην Αθήνα, που αφορούν την Κύπρο. Είναι μια τακτική που ακολουθεί ιστορικά η κυπριακή πολιτική σκηνή. Τα στέλνουν στην Κύπρο μέσω Αθηνών. Θεωρούν μάλλον ότι αποκτά η είδηση περισσότερη βαρύτητα. Ή και κρύβεται πιο εύκολα η κυπριακή πηγή. Τώρα δεν ξέρουμε ποιος το έστειλε στην Κύπρο μέσω Αθηνών, πάντως μετά τη δημοσίευση αποκαλύφθηκε πως δεν πρόκειται για απόφαση της Άγκυρας αλλά για πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Στην οποία η Άγκυρα δεν απάντησε. Μέχρι χτες, που χαρακτήρισε την είδηση «προϊόν φαντασίας». Διότι σε τόσο σοβαρά ζητήματα προέχει το παρασκήνιο χωρίς φανφάρες δημοσιότητας, προέχει η μεθόδευση και το αποτέλεσμα και όχι το πανηγύρι που θα γίνει με μια δημοσίευση χωρίς νόημα.
Μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε για παράδειγμα να υποβληθεί (σε συνεννόηση φυσικά με τον Πρόεδρο) και να τύχει διαβούλευσης από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα ήταν ένα σοβαρό βήμα. Διότι, είναι δεδομένο πως δεν πρόκειται η Άγκυρα να διαβουλευθεί αίφνης με την Κυπριακή Δημοκρατία και να κάνει και συμφωνία για τα λιμάνια. Αυτό θα σήμαινε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Και είμαστε πολύ μακριά από αυτό.
Τη διαβούλευση με την Κομισιόν θα την αποδεχόταν η Τουρκία, ενώ θα συμβάδιζε και με τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, του Απρίλη του 2024, που συνδέουν την πρόοδο των ενταξιακών της Τουρκίας με το Κυπριακό. Άλλωστε, το άνοιγμα των λιμανιών για τα κυπριακά πλοία, είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση της Άγκυρας και συνδέεται μάλιστα με την επιδίωξή της για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης. Κι αυτό είναι προς συζήτηση στην ΕΕ, όταν η υφιστάμενη Τελωνειακή Ένωση δεν εφαρμόζεται από την Τουρκία για ένα κράτος μέλος, την Κυπριακή Δημοκρατία, και βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2005. Από το 2005!
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια νέα τεράστια πρόκληση από την Τουρκία. Πρόκληση για την Κύπρο, την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία εμποδίζει την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Κρήτης, Κύπρου και Ευρώπης δηλαδή. Χωρίς να έχει κανέναν ουσιαστικό λόγο παρά μόνο την επίδειξη κυριαρχίας στη Μεσόγειο, αλλά και την απόδειξη για μια ακόμα φορά ότι ένα κράτος μέλος της ΕΕ είναι όμηρο στις ορέξεις της. Σε αυτή την πρόκληση ούτε η ΕΕ, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος απαντούν. Κάνουν πως δεν συμβαίνει τίποτε.
Παγώνουν σιωπηρά με κόστος εκατομμυρίων ακόμα και την έρευνα που προηγείται της πόντισης του καλωδίου -ενός ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδοτούμενο από την Ευρώπη με άνω των €600 εκατομμυρίων- και κάνουν πανηγύρια με μια πρόταση περί ανοίγματος λιμανιών. Ούτε μια τέτοια πρόταση δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε με σοβαρότητα. Ε, ο Ερντογάν θα εγκαινιάζει μέγαρα στο κατεχόμενο ευρωπαϊκό έδαφος, θα επιβάλλει μουσουλμανικές μαντήλες και ισλαμικά σχολεία σε Ευρωπαίους πολίτες κι εμείς θα κάνουμε πανηγύρια με το νου μας. Αυτό μπορούμε.