ΕΝΤΟΝΑ ενοχλημένη, όπως είναι γνωστό, είναι η κατοχική πλευρά- και το δείχνει- λόγω της ενίσχυσής της συνεργασίας και των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τρίτες χώρες. Αυτή η ενόχληση εκφράζεται με διάφορους τρόπους και αφορά- στην προκειμένη περίπτωση- το γεγονός ότι το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν έχουν, την τελευταία περίοδο, λειτουργήσει πρεσβείες στη Λευκωσία.
ΕΝΟΨΕΙ του γεγονότος ότι η Τουρκία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τα κράτη αυτά, η αντίδραση που καταγράφεται είναι ιδιαίτερα έντονη και συστηματική.
ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, κάλεσε τα τρία αυτά κράτη να ανοίξουν πρεσβείες στα κατεχόμενα όπως έκαναν και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως με νόημα ανέφερε ο ηγέτης της αποσχιστικής οντότητας, Τατάρ, «περιμένουμε από τα αδελφά κράτη που έχουν ανοίξει Πρεσβείες στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου ( σ.σ. αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία) να κάνουν τα ίδια βήματα για την ‘’τδβκ»’’, υποστηρίζοντας ότι «τα βήματα αυτά ήταν αποτέλεσμα πολιτικών προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο τα τουρκικά κράτη πρέπει να ασκούν ανεξάρτητη διπλωματία».
ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ, δηλαδή, ο εγκάθετος της Άγκυρας την Ευρωπαϊκή Ένωση για παρεμβάσεις. Παράλληλα, ο κατοχικός ηγέτης, κάνει και μαθήματα (!) σε κράτη για «ανεξάρτητη διπλωματία». Ο άνθρωπος που για να κάνει και το παραμικρό βήμα πρέπει να ρωτήσει την Άγκυρα και τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, έχει το θράσος να κουνά το δάκτυλο σε κανονικά κράτη και να τους καλεί να ασκούν ανεξάρτητη, αυτόνομη πολιτική. Πρόκειται για απύθμενο θράσος!
ΕΙΝΑΙ σαφές πως η Τουρκία πιέζει τα κράτη αυτά, χωρίς βέβαια αυτό να μπορεί να ανατρέψει το γεγονός ότι πρέσβεις τους έχουν διαπιστευτεί στην Κυπριακή Δημοκρατία. Οπότε τίποτε δεν μπορεί προφανώς να αλλάξει. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι οι πιέσεις είναι ασφυκτικές και συνεχείς. Κι αυτό προφανώς για να λειτουργήσει και προληπτικά και για άλλα κράτη, μέλη της Οργάνωσης Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ), τα οποία θα εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην ανάπτυξη των σχέσεων τους με την Κυπριακή Δημοκρατία.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και η κατοχική πλευρά διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τις χώρες αυτές. Μετέχουν σε Οργανισμούς, στους οποίους δεν είναι μέλος η Κυπριακή Δημοκρατία. Προφανώς σε αυτές τις χώρες ασκεί πίεση η κατοχική Τουρκία. Ωστόσο, είναι σαφές πως για τα κράτη αυτά μετρά τι ισχύει στο διεθνές δίκαιο αλλά και το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.