Παρά το γεγονός ότι η εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου και η κηδεία του κυριάρχησαν στην επικαιρότητα της βδομάδας που πέρασε, ενώ το ροντέο της ταρίφας από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ξεφούσκωσε με δηλώσεις του ιδίου που κατέβασαν την ένταση και τα χρηματιστήρια, ένα και μόνο ζήτημα δεν μετακινήθηκε από τη κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας: ο πόλεμος στην Ουκρανία. Κι αυτό διότι η Ρωσία κερδίζει καθημερινά πόντους και χιλιόμετρα στο μέτωπο. Ο αμερικανικός ιστότοπος Axios, μετέδωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει προτείνει πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας που περιλαμβάνει την de facto αποδοχή της ρωσικής παρουσίας στις κατεχόμενες περιοχές και την de jure αναγνώριση της κυριαρχίας της Κριμαίας, ενώ ζητά επίσης από την Ουκρανία να δεσμευτεί ότι δεν θα ενταχθεί στο NATO. Δηλαδή, πλήρη αποδοχή των θέσεων της Μόσχας. Από την άλλη ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε άμεση, πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων, ενώ η Αντιπρόεδρος του Γιούλια Σβιρεντένκο, απορρίπτοντας κάθε ιδέα που θα δώσει, όπως είπε, στρατηγικό πλεονέκτημα στη Ρωσία, διακήρυξε ότι, «Ο λαός μας δεν θα δεχτεί μια παγωμένη σύγκρουση μεταμφιεσμένη σε ειρήνη».

Από την Ινδία, ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέι Ντι Βανς κάλεσε Μόσχα και Κίεβο να αποδεχθούν άμεσα πρόταση συμφωνίας, προειδοποιώντας…πως διαφορετικά η Ουάσιγκτον θα σταματήσει να μεσολαβεί για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, πράγμα που θα αφήσει εκτεθειμένο το Κίεβο. Ο Πρόεδρος Τραμπ ο οποίος πιέζει τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός, την Πέμπτη εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα φονικά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στο Κίεβο: «Δεν είμαι ευχαριστημένος με τα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο. Δεν ήταν απαραίτητο και πολύ κακός συγχρονισμός. Βλαντιμίρ, ΣΤΟΠ! 5.000 στρατιώτες την εβδομάδα πεθαίνουν. Ας κάνουμε την ειρηνευτική συμφωνία!» είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια σπάνια επίπληξη που απευθύνεται στον Πούτιν. Ο Τραμπ άσκησε έντονη κριτική στον Ζελένσκι, επειδή δήλωσε στη Wall Street Journal ότι η Ουκρανία δεν θα δεχόταν να εγκαταλείψει την Κριμαία στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, λέγοντας: «Κανείς δεν ζητά από τον Ζελένσκι να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, αλλά, αν θέλει την Κριμαία, γιατί δεν αγωνίστηκαν γι’ αυτήν πριν από έντεκα χρόνια, όταν παραδόθηκε στη Ρωσία χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός;».

Πάντως το καίριο ερώτημα το έθεσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος αφού δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να «σταματήσει να λέει ψέματα ότι θέλει ειρήνη στην Ουκρανία, ενώ συνεχίζει να την χτυπά, τόνισε: «Στην Ουκρανία, θέλουν μόνο μια απάντηση: Συμφωνεί ο πρόεδρος Πούτιν σε μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός;». Από τις δηλώσεις όλων των βασικών παικτών συνάγεται και η απάντηση. Ο Πούτιν όχι μόνο δεν συμφωνεί σε μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, αλλά επειδή έχει το πάνω χέρι στο πολεμικό πεδίο θα σταματήσει τον πόλεμο όταν και όποτε θέλει ο ίδιος.  

Το Κρεμλίνο έπαιξε τα δυνατά του χαρτιά στην παγκόσμια κούρσα ισχύος, τον Νοέμβριο του 2024 με τη χρήση του ρωσικού πυραύλου “Ορέσνικ” στον πόλεμο της Ουκρανίας και στις 27 Μαρτίου του 2025 με την καθέλκυση του πυρηνοκίνητου υποβρύχιου «Perm» που παρουσίασε ο Πούτιν.

Η Δύση, είναι το λιγότερο ανήσυχη, στην απειλή από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, για νέα χρήση του συγκεκριμένου πυραύλου Ορέσνικ, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως υπερόπλο, καθώς πετάει με υπερηχητική ταχύτητα, δεν αναχαιτίζεται- και το πιο σημαντικό- θα μπορούσε να εξοπλισθεί και με πυρηνικές κεφαλές. Η χρήση του, έφερε έκτακτη σύσκεψη Ευρωπαίων Υπουργών Άμυνας στο Βερολίνο. Οι Υπουργοί Άμυνας της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Πολωνίας, και της Ιταλίας, θα συζητήσουν μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στις χώρες τους, αλλά και την Ευρώπη γενικότερα, καθώς ο Ορέσνικ έχει φέρει τρόμο.

Τέσσερις μήνες μετά τον Ορέσνικ έκαμε την εμφάνιση του το ρωσικό υποβρύχιο νέας γενιάς «Perm», το οποίο είναι εξοπλισμένο με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon εμβέλειας περίπου 900 χιλιομέτρων. Το «Perm» είναι το έκτο υποβρύχιο κλάσης Yasen και ναυπηγήθηκε από τη Sevmash κοντά στο Μούρμανσκ. Εκείνο που προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στη Δύση ήταν το γεγονός ότι το ολοκαίνουργιο ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ μόλις τέθηκε σε λειτουργία…

Όλο αυτό το πλέγμα ρωσικής εξοπλιστικής ισχύος, συν το γεγονός ότι η Μόσχα δεν γονάτισε παρά τις επί μακρόν σκληρές κυρώσεις που της επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ευρώπης, την κατέστησε αδιαμφησβήτητα μια νέα υπερδύναμη με σκληρό κέλυφος και πολύ πιο σκληρό πυρήνα, η οποία αξιοποιεί στον υπέρτατο βαθμό όλα τα πλεονεκτήματα που της προσφέρονται από τον ορυκτό της πλούτο και την πολύ προηγμένη στρατιωτική της βιομηχανία. Έτσι η Ρωσία έχει καταστεί πλέον η δύναμη που ουδείς θέλει να έχει απέναντι του γι’ αυτό και οι προειδοποιήσεις που διατυπώνονται από τη Δύση για την ανάγκη να σταματήσει την επίθεση κατά της Ουκρανίας και να υπογράψει ειρήνη, μένουν έωλες ενόσω ο ρωσικός στρατός δεν έχει συμπληρώσει τους σχεδιασμούς του Κρεμλίνου επί του εδάφους.

Τα δεδομένα σήμερα έχουν οδηγήσει μέχρι και τον πλησιέστερο σύμμαχο του Κρεμλίνου, την Πολωνία να πιστεύει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να συμβιβαστεί για να τερματιστεί ο πόλεμος.  Σε συνέντευξή του στο Euronews, ο Πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα είπε: «Το συμπέρασμά μου είναι απολύτως σαφές- δεν υπάρχει κανείς εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών που να μπορεί να σταματήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με την αποφασιστικότητά του, μπορεί να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο (…) και να βοηθήσει στη σφυρηλάτηση μιας ειρήνης που δεν θα είναι άνετη για καμία από τις δύο πλευρές: «Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός. Εννοώ ότι de facto αυτή η ειρήνη θα πρέπει, κατά την προσωπική μου άποψη, να καταλήξει στο γεγονός ότι καμία πλευρά δεν θα μπορεί να πει ότι κέρδισε αυτόν τον πόλεμο, διότι κάθε πλευρά κατά κάποιο τρόπο θα πρέπει να υποχωρήσει. Λοιπόν, η Ουκρανία θα πρέπει επίσης να υποχωρήσει κατά κάποιο τρόπο, γιατί αυτό είναι πιθανόν να συμβεί. Σε ποιο βαθμό; Είναι δύσκολο για μένα να απαντήσω σε αυτό το στάδιο».

Είναι σαφές πλέον ότι όλοι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στην Ευρώπη βλέπουν την ανάγκη το Κίεβο να αποδεχθεί μια συνθηκολόγηση ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος για τον οποίο πληρώνουν από την έναρξη του ακριβά, σε σημείο μάλιστα που να δέχονται πλέον σφοδρή κριτική στο εσωτερικό τους. Βλέπουν ακόμα ότι μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να δώσουν λύση με τον Τραμπ να παρεμβαίνει πιο αποφασιστικά.  Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι και μόνο η διαπραγμάτευση με τους Ρώσους «τρομοκράτες» μετά την εφαρμογή μιας εκεχειρίας, αποτελεί μεγάλο συμβιβασμό για την Ουκρανία.

Η Μόσχα απάντησε με τον Σεργκέι Λαβρόφ λέγοντας ότι είναι «διατεθειμένη» να συνάψει συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο, «όμως υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα σημεία, στοιχεία της που πρέπει να διασαφηνιστούν», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη του στο CBS News που θα μεταδοθεί σήμερα.

Τα πράγματα βρίσκονται, ως φαίνεται, σε κρίσιμο σημείο καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την υποδοχή του πρωθυπουργού της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε στο Οβάλ Γραφείο ερωτηθείς ποια παραχώρηση είναι διατεθειμένη να κάνει η Μόσχα, απάντησε: «Να σταματήσει τον πόλεμο και να μην πάρει ολόκληρη τη χώρα». Τόνισε μάλιστα ότι «η Ουκρανία πρέπει επίσης να θέλει να καταλήξει σε συμφωνία». Όταν δε ρωτήθηκε τι θα γίνει σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τις προσπάθειες για συμφωνία, απάντησε: «Ας δούμε τι θα συμβεί. Νομίζω θα έχουμε συμφωνία. Νομίζω ότι πλησιάζουμε πολύ στη συμφωνία. Ξαναρωτήστε με σε περίπου δύο εβδομάδες για αυτό. Νομίζω ότι θα έχουμε συμφωνία και αυτό θα είναι υπέροχο, οπότε δεν θα χρειαστεί να απαντήσω στην ερώτησή σας. Οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ σημαντικές», κατά τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Σε δυο βδομάδες, λοιπόν, πιθανότατα θα σταματήσει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας. Σε δυο βδομάδες θα υπάρχουν νέα σύνορα. Σε δυο βδομάδες θα πρέπει και η Ε.Ε. να αρχίσει να σκέφτεται αν θα συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα πληρώνοντας το μάρμαρο ενός πολέμου που τον έκαμε δικό της…

paraschos.andreas@gmail.com