Πέστε το καχυποψία, πέστε το άρνηση, πέστε το ξινίλα, πέστε το ότι θέλετε. Αλλά, δεν συνηθίζεται μια χώρα να δίνει τόσο απλόχερα δώρα σε κάποια άλλη χωρίς ανταλλάγματα. Παρόλα αυτά, δεν έχουμε παρά να ευχαριστήσουμε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που σαν από μηχανής θεός μας έλυσαν (τουλάχιστον για φέτος) το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ένας τόπος που δέχεται λιγότερη βροχή (φυσική) από ότι η Κύπρος και αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα λειψυδρίας. Το οποίο όμως προσπαθεί να λύσει. (Όχι με δεήσεις). Έχει επενδύσει σε έρευνες και σε υποδομές, έχει αναπτύξει συνεργασίες  και τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει σύστημα τεχνητής βροχής. Χωρίς να λέμε πως αυτό είναι καλό, αφού οι επιστημονικές απόψεις είναι αντικρουόμενες. Εντούτοις έχει μεριμνήσει, θέτοντας το υδατικό ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων. Και τώρα είναι σε θέση να έχει περίσσευμα μονάδων αφαλάτωσης τις οποίες θα παραχωρήσει στην Κύπρο που δεν φρόντισε έγκαιρα να λύσει ένα διαχρονικό πρόβλημα που όλο και χειροτερεύει λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και της αύξησης του πληθυσμού και των δραστηριοτήτων στο νησί. 

Η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να επικαλεστεί την καταστροφή μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο, μπορεί να επικαλεστεί και τη μόλυνση στο φράγμα του Μαυροκόλυμπου. Ωστόσο ακόμα κι αυτά τα δύο -μη προβλεπόμενα- περιστατικά να μην προέκυπταν, η κατάσταση δεν θα ήταν πολύ καλύτερη. Το πρόβλημα της λειψυδρίας θα υπήρχε. Ως αποτέλεσμα της ανομβρίας. Για αυτό, κάποια στιγμή θα πρέπει να μιλήσουμε για τη φέρουσα ικανότητα τούτου του (άνυδρου) νησιού. Πόσα κτίσματα αντέχει, πόσα γήπεδα γκολφ και κήπους με γρασίδια μπορεί να ποτίζει, πόσες πισίνες μπορεί να γεμίζει, με πόση ευκολία μπορεί κάποιος να εκτρέπει ένα φράγμα για να φτιάξει ιδιωτική λίμνη ώστε να ψαρεύουν οι τουρίστες…;

Όσοι χαιρέτησαν τη συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μιλούν ταυτόχρονα για ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος. Η οποία, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει τη βελτίωση του υδατικού δικτύου ώστε να μειωθούν οι διαρροές. Περιλαμβάνει αλλαγές στις γεωργικές καλλιέργειες, ορθολογική διαχείριση των όποιων πόρων, επεξεργασία λυμάτων και αξιοποίηση τους, συστηματική καλλιέργεια υδατικής συνείδησης για αποτροπή σπατάλης και άλλα για τα οποία γίνεται λόγος για χρόνια αλλά στην πράξη τίποτα. Μέχρι που φτάσαμε στο παρά δύο και σπεύσαμε για βοήθεια πανηγυρίζοντας πως λύσαμε το υδατικό με άσσο στο μανίκι.

Δεν το λύσαμε όμως. Πήραμε μια μικρή παράταση, την οποία μπορεί και να πληρώσουμε ακριβά. Γιατί οι μονάδες προφανώς θα λειτουργούν με πετρέλαιο εκπέμποντας ρύπους. Κι οι ρύποι όχι μόνο καταστρέφουν αλλά πληρώνονται κιόλας. Ευχαριστούμε πάντως τα Εμιράτα.