ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ εξελίξεις στο Κυπριακό. Υπήρξαν δεσμεύσεις στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, που πραγματοποιήθηκε στις 17-18 Μαρτίου στη Γενεύη. Έγιναν και συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα. Οι διαπραγματευτές συναντώνται, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, συναντήθηκαν στις 2 Απριλίου και θα τα πουν ξανά στις 5 Μαΐου. Στο μεταξύ δόθηκαν ονόματα για να συγκροτηθεί επιτροπή για τη Νεολαία.

ΑΥΤΑ είναι βήματα  θα οδηγήσουν στη νέα άτυπη Πενταμερή, που χρονικά τοποθετείται στο τέλος Ιουλίου. Είναι προφανές πως γίνονται μικρά βήματα, κάποια από τα οποία δεν προχωρούν. Αυτό το διαπιστώνουμε και είναι αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης. Αυτή είναι μια πραγματικότητα, την οποία βιώνουμε.

ΩΣΤΟΣΟ, την ίδια ώρα ενώ γίνονται, έστω και με αργούς ρυθμούς όλα όσα περιγράψαμε πιο πάνω, η κατοχική δύναμη έχει ανακοινώσει, μετά από ένα… διάλειμμα, ότι θα στείλει γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο, στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Ο πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ), Φατίχ Άιγιλντιζ, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ), ανέφερε ότι θα αρχίσει σύντομα γεωτρήσεις στην Κύπρο, στο Πακιστάν και στη Λιβύη.

ΔΕΝ είναι ξεκάθαρο πότε θα γίνει τούτο. Αλλά είναι σαφές πως από τη στιγμή κατά την οποία έχει ανακοινωθεί θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί ο όποιος σχεδιασμός υπάρχει. Η Άγκυρα συνήθως αυτό που ανακοινώνει το υλοποιεί.

ΚΑΙ πως άραγε θα μπορούν, για παράδειγμα, να γίνονται συναντήσεις για το Κυπριακό και την ίδια ώρα η κατοχική πλευρά να παραβιάζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της; Αυτά προφανώς και δύσκολα θα «συνυπάρξουν». Δεν μπορεί να γίνονται παράλληλα.

ΜΑΛΛΟΝ γι αυτό έχουν γίνει και οι εξαγγελίες, οι ανακοινώσεις για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Για να τουμπάρουν τις προσπάθειες στο Κυπριακό. Άλλωστε δεν σταμάτησε ποτέ η κατοχική πλευρά να επαναλαμβάνει την παράνομη και παράλογη αξίωση της για λύση δυο κρατών. Παρά τα μικρά βήματα που δέχεται να γίνουν ο Τατάρ, ως αποτέλεσμα εννοείται,  των εντολών της Άγκυρας, η θέση της κατοχικής πλευράς δεν έχει αλλάξει.

ΤΗΝ ίδια ώρα, μαζί με την επιμονή της για αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας ως προϋπόθεση για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ανακοινώνει και βήματα που θα προκαλέσουν ένταση και θα επιβαρύνουν το κλίμα.

ΟΛΑ αυτά διαμορφώνουν νέα δεδομένα. Η Τουρκία προφανώς και δεν αιφνιδιάζει με τις ενέργειες της, που είναι προβλέψιμες. Θα πρέπει, όμως, να αξιολογούνται μέσα στο ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον και να αντιμετωπίζονται.