Τώρα να δεις που θα μας καταγγείλει αγίες ημέρες ο Τατάρ ότι κάνουμε οικονομικό πόλεμο να στραγγαλίσουμε τους Τουρκοκύπριους. Διότι ένα περίπολο του ΟΠΕ Λάρνακας έλεγξε φορτηγό κοντά στην Πύλα και εντόπισε και κατάσχεσε 64 κιλά φρέσκου κοτόπουλου συσκευασμένο σε κομμάτια, που τα έφερνε το φορτηγό από τα κατεχόμενα.

Έβαλαν στον φορτηγατζή εξώδικο πρόστιμο €3.300 τα πλήρωσε επί τόπου και τον άφησαν ελεύθερο μαζί με το φορτηγό του. Τα κοτόπουλα όμως δεν του τα έδωσαν. Ακούς, κύριε Τατάρ; Τι έχουν τα κοτόπουλα σας, δηλαδή και τα καταστρέφουν;

Άσε, που λίγες μέρες προηγουμένως το Τελωνείο έκανε έλεγχο στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου και κατάσχεσε 28 κιλά κομμάτια κοτόπουλου σε συσκευασίες, 5 κιλά εντόσθια ζώων (σε συσκευασίες) και 300 αυγά. Τα έφερνε από τα κατεχόμενα. Τα πήραν κι αυτά να τα καταστρέψουν. Ο «εισαγωγέας» πλήρωσε €670 για εξώδικο συμβιβασμό και του έδωσαν κι αυτού το αυτοκίνητό του να φύγει ελεύθερος.

Έφερνε και εφτά κούτες των 200 τσιγάρων η καθεμία αυτός. Τα κατάσχεσαν διότι, όπως έλεγε η ανακοίνωση, «δεν έφεραν τη σήμανση για το βλαβερό του καπνίσματος στην ελληνική και τουρκική γλώσσα, αλλά ούτε και το χαρακτηριστικό ασφαλείας και τον μοναδικό κωδικό ιχνηλασιμότητας, ενδείξεις ότι ήταν αδασμοφορολόγητα».

Κανονικό Τελωνείο, δηλαδή, εκεί στο οδόφραγμα. Όπως λειτουργεί σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας, αεροδρόμια και λιμάνια. Τα τσιγάρα, ας πούμε, αν έφεραν σήμανση «στην ελληνική και τουρκική γλώσσα» θα ήταν εντάξει; Όχι ότι έρχονται από τα κατεχόμενα, αλλά επειδή είναι αδασμοφορολόγητα και χάνει έσοδα το κράτος. Κατάλαβες, κ. Τατάρ; Το πρόβλημα δεν είναι η κατοχή, είναι που χάνει έσοδα το κράτος από το λαθρεμπόριο. Τέλος πάντων. Πάμε, παρακάτω.

Δεν φτάνουν αυτά, έχουμε και τις βρετανικές βάσεις να πολεμούν το εμπόριο. Κάνουν, λέει, περιπολίες για να αποτρέψουν την εισαγωγή κροτίδων αυτή την εποχή, και παρόλο που τον τελευταίο μήνα δεν εντόπισαν κροτίδες, έκαναν 23 συλλήψεις γύρω από την Πύλα. Οι συλλήψεις έχουν σχέση με κατοχή μαχαιριών, ναρκωτικών, λαθραίων καπνικών προϊόντων από τα κατεχόμενα, καθώς και με τροχαίες παραβάσεις.

Εκτός αυτού του πολέμου υπάρχουν εξελίξεις και στο άλλο μέτωπο, αυτό του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών. Όπου γίνονται πλέον συλλήψεις σφετεριστών, οι οποίες άρχισαν να δημιουργούν πρόβλημα στις μεγάλες αναπτύξεις στα κατεχόμενα κι έχουμε και αντιδράσεις από άλλες χώρες. Στο Ντουμπάι απαγορεύτηκε η είσοδος σε Τούρκο επιχειρηματία με το αιτιολογικό ότι κατασκευάζει και πουλάει παράνομα ακίνητα που έχτισε σε ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα. Στη Βουλγαρία έχουμε ανακοίνωση της κυβέρνησης που αποτρέπει τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών. Κάτι πάει καλά!

Φυσικά, το πιο σημαντικό μήνυμα ήρθε από τα κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στα οποία ο Τατάρ και η Άγκυρα επένδυσαν οικονομικά και πολιτικά και περίμεναν να αρχίσουν να αναγνωρίζουν την «τδβκ», αλλά τελικά μόνο το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει πλέον διπλωματικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έπαιξε το ρόλο ασπίδας για την Κυπριακή Δημοκρατία στην Κεντρική Ασία. Τα συμφέροντα αυτών των κρατών επιβάλλουν να τα έχουν καλά με την ΕΕ κατά προτεραιότητα και αυτό εξυπηρετεί το κράτος μέλος, την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι το «κράτος» των πειρατών.

Έτσι φτάσαμε και στο σημείο, για πρώτη φορά να βγαίνει δημοσίως γνωστός πολιτικός, ο Σερντάρ Ντενκτάς, γιος του Ραούφ Ντενκτάς με το νάμι, και να καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Σχολιάζοντας την απόφαση του Καζακστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν να ανοίξουν πρεσβείες στην Κυπριακή Δημοκρατία κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να ανοίξει πρεσβεία στη «νότια Κύπρο». Διότι, «αισθάνονται εξαπατημένοι», είπε, καθώς τους είχαν καλλιεργήσει ελπίδες ότι «ο δρόμος για την αναγνώριση είναι ανοιχτός» για το ψευδοκράτος.

Δεν είναι εξαπατημένοι, όμως, είναι παράνομοι και γι΄ αυτό ο δρόμος για την αναγνώριση είναι γεμάτος εμπόδια. Είναι αδύνατο να διαγραφεί τόσο εύκολα η παρανομία, έστω και αν συνεχίζεται μισό αιώνα. Όταν το αντιληφθούν κι αυτό οι Τουρκοκύπριοι, μπορεί να υπάρξει κάποια ελπίδα για καλύτερες μέρες. Για τους Τουρκοκύπριους και για τους Ελληνοκύπριους.

Όσα περιγράφω πιο πάνω αυτό δεικνύουν. Όπως, επίσης, και το ότι ο πολιτικός και διπλωματικός αγώνας της Κυπριακής Δημοκρατίας φέρνει αποτελέσματα όταν βασίζεται στη νομιμότητα και το δίκαιο. Πρέπει όμως να υπάρχει αγώνας, να διεκδικούμε, να ασκούμε διπλωματία. Η παράδοση και η αποδοχή των τετελεσμένων μόνο σε αδιέξοδα μας οδήγησε.

Καλή Ανάσταση και Ελευθερία στην πατρίδα μας.

  • Στη φωτογραφία (του Ανδρέα Μανώλη) η Αγία Αναστασία της Λαπήθου. Ποδόσφαιρο μέσα στον λεηλατημένο ιερό χώρο. Για να μην ξεχνούμε.