Το Χάρβαρντ μετρά τέσσερεις, σχεδόν, αιώνες ύπαρξης. Ιδρύθηκε το 1636 με το όνομα New College και τρία χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε Χάρβαρντ προς τιμήν ενός κληρικού Τζον Χάρβαρντ, ο οποίος κληροδότησε στο ίδρυμα 400 βιβλία και 700 περίπου δολάρια με στόχο “να προωθήσει τη μάθηση και να το διαιωνίσει στα τέκνα, να μην αφήσουμε ένα αναλφάβητο υπουργείο όταν οι σημερινοί υπουργοί μας θα βρεθούν στη σκόνη”. Στα χρόνια που ακολούθησαν εξελίχθηκε σε πανεπιστήμιο κατακτώντας μία από τις πρώτες θέσεις παγκόσμια. Κι οι σημερινοί υπουργοί, ποσώς νοιάζονται για το Veritas (Αλήθεια) που φέρει στο έμβλημα του το πανεπιστήμιο. Το ίδιο όμως, τιμώντας την ιστορία του, τολμά –σε τόσο περίεργους καιρούς- να μπει ανάχωμα στις σκοταδιστικές βλέψεις του Τραμπ και των όμοιων του, συνεχίζοντας να κρατά ένα φως (έστω και φωτάκι) αναμμένο. Με τίμημα να χάσει $2 δισ. από την κρατική επιχορήγηση.
Στην προσπάθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να παρέμβει στα του πανεπιστημίου, όπως και σε άλλα, η διοίκηση του Χάρβαρντ απάντησε: «Καμία κυβέρνηση, ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας, δεν μπορεί να υπαγορεύει τι θα διδάσκουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ποιον θα προσλαμβάνουν ή θα δέχονται, ούτε ποια πεδία γνώσης θα ακολουθούν», δήλωσε ο πρόεδρος του κορυφαίου πανεπιστημίου, Άλαν Γκάρμπερ.
Με στόχο να ελέγξει -τάχα- τον αντισημιτισμό, η κυβέρνηση Τραμπ απαίτησε από Χάρβαρντ, «έλεγχο» των απόψεων των φοιτητών, των καθηγητών και του προσωπικού, καθώς και «μείωση της επιρροής» συγκεκριμένων προσώπων που στοχοποιήθηκαν λόγω των ιδεολογικών τους πεποιθήσεων.
Η διοίκηση του πανεπιστημίου ωστόσο απάντησε στην κυβέρνηση υποδεικνύοντας της βασικές αρχές του ιδρύματος, όπως η καλλιέργεια της ανοικτής σκέψης, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η ελευθερία του λόγου. «Οι στόχοι αυτοί δεν θα επιτευχθούν μέσω επίδειξης εξουσίας που δεν έχει νομικό έρεισμα και που αποσκοπεί στον έλεγχο της διδασκαλίας και της μάθησης στο Χάρβαρντ. Το έργο της αυτοβελτίωσης, της τήρησης των δεσμεύσεών μας και της υλοποίησης των αξιών μας ανήκει σε εμάς, ως κοινότητα. Η ελευθερία της σκέψης και της έρευνας, μαζί με τη διαχρονική δέσμευση της κυβέρνησης να τη σέβεται και να την προστατεύει, έχουν επιτρέψει στα πανεπιστήμια να συμβάλλουν ουσιαστικά σε μια ελεύθερη κοινωνία και σε μια πιο υγιή και ευημερούσα ζωή για όλους τους ανθρώπους. Όλοι έχουμε συμφέρον να διαφυλάξουμε αυτή την ελευθερία», σημειώνει το Χάρβαρντ στην ιστορική πλέον ανακοίνωση του τονίζοντας: «Προχωράμε τώρα, όπως πάντα, με την πεποίθηση ότι η ατρόμητη και ανεμπόδιστη αναζήτηση της αλήθειας απελευθερώνει την ανθρωπότητα—και με πίστη στη διαρκή υπόσχεση που τα αμερικανικά κολλέγια και πανεπιστήμια κρατούν για τη χώρα μας και τον κόσμο».
Η απάντηση ήταν το πάγωμα σημαντικών κονδυλίων. Ωστόσο υπάρχει ελπίδα.