ΕΠΙΣΗΜΩΣ η Άγκυρα δηλώνει πως έχει στόχο της είναι η αύξηση του τουρκικού πληθυσμού στα κατεχόμενα. Και στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα κατασκευής κοινωνικών κατοικιών.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής Μουράτ Κουρούμ, ανακοίνωσε την κατασκευή του έργου αυτού. Εξήγησε δε γιατί προχωρούν στην κατασκευή των κατοικιών. Είπε πως  «είναι στρατηγικής σημασίας τα τουρκικά έργα να υλοποιούνται στην ‘’τδβκ’’» – καθώς όπως ισχυρίσθηκε- «ξένοι επενδυτές, ιδίως Ισραηλινοί και Έλληνες, συλλέγουν γη και κατοικίες». Ενόψει τούτου, ανέφερε, «θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στο νησί».

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια προσπάθεια, που συστηματικά και μεθοδικά προωθείται από την κατοχική πλευρά. Όχι τώρα, αλλά διαχρονικά. Κι όλα αυτά γίνονται καθώς ο στόχος είναι η τουρκοποίηση των κατεχομένων. Κι αυτό, με βάση το σχέδιο τους, επιτυγχάνεται μέσα από τον εποικισμό, την ενίσχυση δηλαδή της τουρκικής παρουσίας στο νησί και την ισλαμοποίηση.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που προχωρά και υλοποιείται βαθμηδόν και ο οποίος ξεκίνησε αμέσως μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, το 1974. Οι πρώτοι έποικοι έφθασαν το 1975 και έκτοτε τα καραβάνια φθάνουν συνεχώς στην κατεχόμενη γη μας.

ΣΕ ένα προ διετίας σημείωμα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, του Κλάδου Τουρκικών Θεμάτων, για την ισλαμοποίηση των κατεχομένων, τονιζόταν πως παρά  το γεγονός ότι κάποιοι πιστεύουν ότι η ισλαμική διείσδυση απευθύνεται κυρίως στον πληθυσμό των εποίκων, ο οποίος έχει ξεπεράσει τον πληθυσμό των Τουρκοκυπρίων και είναι πιο επιρρεπής στην θρησκεία, η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Κι αυτό επειδή η ισλαμική  επιρροή ασκείται υπόγεια και χωρίς έλεγχο, ενώ τα αποτελέσματά της θα αρχίσουν σιγά σιγά να καθίστανται πιο εμφανή σε ολόκληρο τον πληθυσμό που ζει στα κατεχόμενα.

ΟΠΩΣ τονιζόταν, η αλλοίωση του κοσμικού χαρακτήρα της τουρκοκυπριακής κοινότητας ή τουλάχιστον όσων Τουρκοκυπρίων έχουν απομείνει ή θα απομείνουν στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, μόνο δυσμενείς συνέπειες μπορεί να έχει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

ΣΤΗΝ Τουρκία διατυπώνεται αρμοδίως η θέση πως η εφαρμογή των σχεδιασμών στην Κύπρο συνδέονται με τις ευρύτερες επιδιώξεις της κατοχικής δύναμης. Όπως αναφέρεται, όλα αυτά υποστηρίζουν την πολιτική της «Γαλάζιας Πατρίδας».