Συνηθίζουμε να λέμε ότι η Δικαιοσύνη είναι τυφλή. Υπό την έννοια ότι δεν πρέπει να κάνει διακρίσεις έναντι οποιουδήποτε. Στην Κύπρο, όμως, αρκετές φορές εμφανίζεται να πάσχει από μυωπία ή από πρεσβυωπία, αναλόγως της περίπτωσης. Στην υπόθεση του τέως Επιτρόπου Εθελοντισμού, Γιάννη Γιαννάκη, μάλλον πάσχει από πρεσβυωπία. Αδυνατεί να δει τα κοντινά και εστιάζει μόνο στα… μακρινά. Μόνο έτσι δικαιολογείται το κατηγορητήριο το οποίο κατέθεσε η Νομική Υπηρεσία στο δικαστήριο. Περιλαμβάνει μόνο την πρώτη ύλη, την παλιά, την ωριμασμένη. Ένα πλαστό πτυχίο του 1992. Δεν ασχολήθηκε με την πιο πρόσφατη παραγωγή του 2021. Της αρκούσε η πλαστογραφία ρετρό!

Ο κύριος Γιαννάκη παραδέχτηκε, με… μεγαλοψυχία, πως το πτυχίο που υπέβαλε πριν από 33 χρόνια ήταν πλαστό. Ήταν νέος τότε. Ποιος δεν έκανε μια ανοησία στα νιάτα του, θα μπορούσε να πει κάποιος. Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν ήταν αυτή η μόνη υπόθεση πλαστογραφίας που υπήρχε στο τραπέζι. Υπήρχε και το φερόμενο πλαστό πτυχίο του 2021. Δηλαδή, φέρεται να κατάθεσε πλαστό πτυχίο και πάλι, 33 χρόνια μετά. Όχι ως νεαρός αφελής πια, αλλά ως ώριμος και έμπειρος δημόσιος αξιωματούχος.

Αλλά η Νομική Υπηρεσία δεν ήθελε να… μπλέξει. Όπως εξήγησε, το πτυχίο του 2021 δεν περιλήφθηκε για να «αποφευχθούν περιπλοκές». Μπας και μπλέξουν με διαδικασίες, με μαρτυρίες… Δηλαδή, να μην κληθεί ως μάρτυρας ο τότε Γενικός Ελεγκτής. Μήπως και προκύψει κάποια νομική ένσταση επειδή δεν ήταν αστυνομικός όταν ζητούσε από τον Επίτροπο να του πάρει το πτυχίο του. Μάλιστα. Αν αυτό δεν λέγεται κοροϊδία…

Ήταν έγκλημα καθοσιώσεως ότι ο τέως Ελεγκτής ζήτησε να του πάρει το πτυχίο του; Και το Δικαστήριο θα δεχόταν την όποια ένσταση; Ακολούθησε κοτζάμ αστυνομική έρευνα μετά. Τι σχέση έχει μια απλή παρέμβαση του τέως Ελεγκτή;

Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά αν περιλαμβανόταν και η πλαστογραφία του 2021; Το Δικαστήριο θα καταλάβαινε ότι το ατόπημα του 1992 δεν ήταν μεμονωμένο. Ότι πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη πρακτική. Τότε, η εικόνα θα ήταν ξεκάθαρη. Ένας άνθρωπος, επί χρόνια, ανέβαινε σκαλοπάτια εξουσίας και συνέχιζε να παρουσιάζει έγγραφα τα οποία μπορεί να βγήκαν από εκτυπωτή της συμφοράς!

Η ποινή για μια πράξη του 1992, ακόμη κι αν είναι σοβαρή, πάντα θα είναι πιο επιεικής. Λίγο-πολύ, ακόμη και για το δικαστήριο θα μετράει η φράση «ήταν άλλες εποχές τότε». Αν όμως αποδειχθεί πως ένας ανώτατος αξιωματούχος υπέβαλε πλαστό πτυχίο μόλις πριν λίγα χρόνια, σε ώριμη ηλικία και με πλήρη επίγνωση των πράξεών του, τότε δεν έχουμε απλώς μια παρανομία. Έχουμε ένα μοτίβο.

Όσο για το περιβόητο πτυχίο του 2021, φέρεται να υπογράφουν τέσσερις αξιωματούχοι που το 1992 δεν βρίσκονταν στη θέση τους. Όλοι υπηρέτησαν μεταγενέστερα, την περίοδο 2014-2016. Ένα πτυχίο που περνάει μέσα από μηχανή του χρόνου! Επιστημονική φαντασία made in Cyprus. Αν ήταν ταινία, θα λεγόταν “Back to the Future”.

Η Νομική Υπηρεσία, όπως ανέφερε στο «Φ», είναι βέβαιη ότι το Δικαστήριο… «είναι ενήμερο». Δηλαδή, μπορεί να μην του έδειξε το πτυχίο του 2021, αλλά… κάτι θα άκουσε. Έπαιξε και σε εκπομπές, μας είπε. Ίσως και στο TikTok, λέμε εμείς.

Κάποιοι πιο κακεντρεχείς –όχι εμείς– θα ρωτούσαν: Γιατί η Νομική Υπηρεσία απέφυγε να συμπεριλάβει την πιο φρέσκια και πιθανότατα πιο επιβαρυντική πράξη; Γιατί να μείνει το κατηγορητήριο κολλημένο στο παρελθόν;

Μήπως επειδή το παλιό αντιμετωπίζεται με κορυφαία επιείκεια; Ενώ το πιο φρέσκο συνοδεύεται από μεγάλο κόστος; Άντε τώρα η Νομική Υπηρεσία να αποτρέψει τέτοιους συνειρμούς από τον κάθε καχύποπτο.

Άντε να αποτρέψει την καχύποπτη σκέψη ότι έχουμε ένα σύστημα που δεν παρουσιάζει στο Δικαστήριο την απόλυτη αλήθεια. Που βλέπει την πλαστογραφία ως πταίσμα όταν έγινε στα ’90s, αλλά αποφεύγει να την αναγνωρίσει με τον ίδιο τρόπο όταν είναι πιο κοντά στο παρόν και ζεστή από τον εκτυπωτή.

Εν κατακλείδι, η Νομική Υπηρεσία αντιλαμβάνεται ότι μένει εκτεθειμένη έναντι της κορυφαίας καχύποπτης σκέψης την οποία μπορεί κάποιος να κάνει; Μήπως στόχος ήταν απλώς να πέσει όσο πιο μαλακά γίνεται ο κατηγορούμενος, αν, φυσικά, αποδειχθεί ότι παρανόμησε και καταδικασθεί;

Δυστυχώς, γι’ αυτήν, όποια και αν είναι η απάντηση, δύσκολα θα πείσει πολλούς…