Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Ένωση είναι ενοχλημένη με τη συμπεριφορά της Άγκυρας και τις απειλές που εκτοξεύει κατά του έργου διασύνδεσης Ελλάδος- Κύπρου. Αυτό αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Επίτροπο Μεσογείου, Ντουμπράβκα Σούιτσα, που πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα μας.

ΚΙ αυτή, η αντίδραση της Ένωσης, θεωρείται προφανώς αναμενόμενη. Δεν μπορεί να παρακολουθούν οι Βρυξέλλες και να σιωπούν. Αν και θα περιμέναμε προφανώς μεγαλύτερη, έντονη και στην πράξη αντίδραση, από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς οι τουρκικές απειλές και οι εκφοβισμοί στρέφονται κατά δυο κρατών-μελών της.

ΤΟ έργο αυτό είναι σημαντικό και για την Ε.Ε. Και τούτο αναγνωρίζεται από τις Βρυξέλλες και έχει τονιστεί δημόσια αρκετές φορές. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί το έργο αυτό. Ως εκ τούτου θεωρείται και δικό της έργο.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ Μεσογείου, Ντουμπράβκα Σούιτσα, σε συνέντευξή της στο «Φιλελεύθερο» της Κυριακής, τόνισε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου (Great Sea Interconnector) είναι πολύ σημαντική για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς θα επιτρέψει τη σύνδεση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Η Επίτροπος υπενθύμισε πως η Κύπρος είναι το τελευταίο κράτος μέλος που δεν είναι συνδεδεμένη με το ευρωπαϊκό δίκτυο. Θα είναι επίσης, όπως είπε, καθοριστική στην αποανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος του νησιού και στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΤΟ έργο έχει λάβει επιχορήγηση ύψους 657 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή μέρους της διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης κι αυτό δεν μπορεί να μπει στην εξίσωση των συζητήσεων και της διαχείρισης. «Θα είναι μια βασική υποδομή που θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και φυσικά θα συνδέσει όλες τις χώρες της ΕΕ με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ηπειρωτικής Ελλάδας» είπε η Επίτροπος για να υποδείξει ότι «με την ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, θα συμβάλει επίσης στην ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου».

ΕΙΝΑΙ προφανές πως ένα έργο, ανεξαρτήτως πώς το αξιολογεί κανείς, η υλοποίηση του εξαρτάται μόνο από τους εμπλεκόμενους. Από καμία άλλη τρίτη χώρα ή Οργανισμό. Γι αυτό και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η τουρκική στάση, ο τουρκικός ετσιθελισμός.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ θα πρέπει να επαναλάβουμε πως αναμένουμε πιο ουσιαστική αντίδραση από την Ε.Ε. Με μηνύματα στην πράξη από τις Βρυξέλλες στην Άγκυρα.