Υπουργοί, πρόεδροι και λοιποί, κατά καιρούς μοιράζονται με τους πολίτες διάφορες ευφάνταστες ιδέες. Κάποτε θα γινόταν μια τεράστια Αφροδίτη μέσα στη θάλασσα παρά την πέτρα του Ρωμιού, κάτι σαν το άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, το εσωτερικό της οποίας θα ήταν επισκέψιμο και θα ήταν τόσο ψηλή που θα ήταν ορατή από το διάστημα. Η Αφροδίτη δεν έγινε, όπως ούτε κι ο Χρυσός Άγγελος στην Αγία Νάπα, αλλά έγιναν χειρότερα εκτρώματα σε στεριά και θάλασσα. Άλλες φορές ρίχτηκε η ιδέα να λυθεί το κυπριακό και να γίνουμε μια νέα Σιγκαπούρη. Το κυπριακό δεν λύθηκε αλλά όλο και πιο πολύ η Κύπρος πάει να μοιάσει με Σιγκαπούρη (ενίοτε και Σαχάρα). Άλλες πάλι φορές θα γινόταν κάτι σαν Bollywood. Το είπαμε Olivewood και το στηρίξαμε οικονομικά με κάτι εκατομμύρια αλλά μόνο ο Νίκολας Κέιτζ μας καταδέχτηκε. Το νέο όραμα είναι να γίνουμε κάτι σαν Silicon Valley. Να έρθουνε εδώ εταιρείες υψηλής τεχνολογίας να επενδύσουν και να δραστηριοποιηθούν. Για τον σκοπό αυτό πήγε στην Αμερική ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας αυτοπροσώπως για να αναπτύξει το σχέδιο και τα κίνητρα. Κι είχε επαφές, λέει επίσημη ανακοίνωση, με εταιρείες όπως η OpenAI, η Amazon, η Google, η Nvidia και άλλες που ασχολούνται με τεχνολογικές καινοτομίες, με κυρίαρχο πλέον πεδίο δράσης την τεχνητή νοημοσύνη. Και οι οποίες δεν γνωρίζουν φυσικά πως πριν δύο χρόνια όταν ρωτήθηκε ο τότε υφυπουργός καινοτομίας για το GPT-4 έπρεπε να κάνει έρευνα στο google για να μάθει περί τίνος πράγματος τον ρωτούσανε. Ούτε φυσικά γνωρίζουν πως κάθε τρεις και λίγο το λογισμικό του ΓΕΣΥ είναι εκτός λειτουργίας, όπως και κατά καιρούς άλλα λογισμικά κυβερνητικών τμημάτων.
Αυτά όμως λύνονται. Αυτό που είναι άγνωστο πως θα λυθεί είναι το υδατικό. Και το πρόβλημα δεν είναι πως θα λούζονται ακόμα 500, ας πούμε, άνθρωποι που θα έρθουν να εργαστούν για την Google ή την OpenAl. Η τεχνητή νοημοσύνη, λένε οι ειδικοί, καταναλώνει τεράστιες ποσότητες νερού για την ψύξη των κέντρων δεδομένων. Σύμφωνα με έρευνες μόνο για την εκπαίδευση του GPT-3 καταναλώθηκαν 700.000 λίτρα νερού, ποσότητα που ισοδυναμεί με όσο νερό απαιτείται για την ψύξη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα. Το ChatGPT χρειάζεται να «καταναλώσει» περίπου μισό λίτρο νερού για μια απλή συνομιλία περίπου 100 λέξεων, σημειώνουν οι ερευνητές. Και το μισό λίτρο μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά άμα το πολλαπλασιάσεις με τα εκατομμύρια χρηστών τότε στερεύει μια λίμνη.
Ας πούμε πως μια από αυτές τις εταιρείες αποφασίζει να έρθει στην Κύπρο και να ασχοληθεί με προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης. Τι της απαντάμε; Φέρτε και τα παγούρια σας;