ΝΕΟ Οδηγό Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας για τους εργαζόμενους στην κρατική μηχανή έχει εγκρίνει πρόσφατα το υπουργικό συμβούλιο. Πρόκειται για μια νέα «βίβλο», που αντικαθιστά την προηγούμενη, λόγω των αλλαγών, όπως συναφώς επεξηγήθηκε, που επήλθαν στη δημόσια υπηρεσία αλλά και των εξελίξεων σε θέματα πρόληψης, εντοπισμού και αντιμετώπισης σύγκρουσης συμφερόντων και διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση.
ΕΙΝΑΙ προφανώς ένα εργαλείο, το οποίο χρειάζεται για να μπορεί να λειτουργήσει η δημόσια υπηρεσία με τρόπο ώστε να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες. Για να γίνει τούτο θα πρέπει να υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός ελέγχου, που προφανώς και θα πρέπει να έχει προβλεφθεί. Όπως ξεκαθαρίζεται στον νέο Οδηγό, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι κριθεί ότι παραβιάζουν τους κανονισμούς θα υπόκεινται σε πειθαρχική δίωξη. Αυτό για να γίνει σημαίνει πως θα υπάρχει, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, έλεγχος και λογοδοσία.
Η ΝΕΑ «βίβλος» χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες, οι οποίες αποτελούν και την πεμπτουσία του Οδηγού: Οι κατηγορίες αφορούν τις αρχές δράσης της δημόσιας υπηρεσίας, τα πρότυπα επαγγελματικής συμπεριφοράς των δημοσίων υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Περαιτέρω, τα πρότυπα διαφύλαξης της ακεραιότητας των δημοσίων υπαλλήλων που περιλαμβάνουν τις αρχές της αμεροληψίας, της αντικειμενικότητας, της αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων, ασυμβίβαστου, της πρόληψης και της καταπολέμησης φαινόμενων διαφθοράς.
ΑΥΤΑ αφορούν τους βασικούς άξονες, που θα πρέπει να υλοποιούνται. Να υλοποιούνται χωρίς εκπτώσεις. Χωρίς οι κανονισμοί να προσαρμόζονται στις όποιες σκοπιμότητες.
ΕΧΟΥΝ οι πολίτες παράπονα από την λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας; Έχουν. Η γραφειοκρατική αντίληψη είναι ισχυρότερη της προσέγγισης που θέλει το κράτος να διευκολύνει και να βοηθά τους πολίτες; Δυστυχώς είναι. Χωρίς να είμαστε ισοπεδωτικοί, θεωρούμε πως βήματα γίνονται αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Λαμβάνονται όντως αποφάσεις από την εκτελεστική εξουσία για διευκόλυνση των πολιτών, αλλά το ζητούμενο είναι κατά πόσο αυτές υλοποιούνται από τον κρατικό μηχανισμό.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, που λειτουργούν εδώ και χρόνια. Είναι ευέλικτά και αποτελεσματικά. Πρόκειται για ένα μοντέλο πετυχημένο. Ένα μοντέλο το οποίο εφαρμόζουν δημόσιοι υπάλληλοι. Γιατί να μην μπορεί αυτό να ισχύσει σε όλα τα τμήματα του κρατικού μηχανισμού; Τόσο δύσκολο είναι;
ΔΕΝ κομίζουμε οποιοδήποτε νέο εάν υποστηρίξουμε πως ο νέος Οδηγός πρέπει να συνδυασθεί και με άλλες αλλαγές, που αφορούν τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Χρειάζεται εκσυγχρονισμός και αλλαγή νοοτροπίας. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα.