ΕΙΝΑΙ αριθμοί, που σοκάρουν και προκαλούν συναγερμό στην κοινωνία. Κι αυτό γιατί αφορούν ανήλικους. Όταν τα στοιχεία αναφέρονται σε παιδιά, που εμπλέκονται σε υποθέσεις τις οποίες διερεύνησε η Αστυνομία, γεγονός που δείχνει και την αυξητική τάση  της νεανικής παραβατικότητας, τούτο είναι πιο ανησυχητικό.

ΤΑ στοιχεία προφανώς και παρουσιάζουν μια τάση, την οποία  μερικές φορές παρακολουθούμε, δυστυχώς, διά γυμνού οφθαλμού.

ΚΙ αυτό γιατί βιώνουμε ως κοινωνία τη νεανική παραβατικότητα. Έχουμε αναφερθεί και στα όσα συνέβησαν, για παράδειγμα, στην Αγία Φύλα της Λεμεσού όπως και σε άλλες περιπτώσεις, που εσχάτως είναι καθημερινό φαινόμενο.

ΜΕ  βάση τα στοιχεία, λοιπόν, πέρσι 761 ανήλικοι (κάτω των 18 ετών) ενεπλάκησαν σε 497 υποθέσεις εκ των οποίων οι 299 σοβαρές, που αφορούν αδικήματα τα οποία τιμωρούνται πρώτιστα με φυλάκιση.

ΤΟ ρεπορτάζ του «Φ» αναφέρει πως σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Στατικής και Χαρτογράφησης της Αστυνομίας, το 2024 διερευνήθηκαν σχεδόν 500 υποθέσεις με την εμπλοκή παιδιών. Οι πλείστες ήταν στην επαρχία Λευκωσίας και αφορούσαν αδικήματα κατά περιουσίας. Αυτό σημαίνει πως οι νεαροί παραβάτες- κάποιοι δυστυχώς κάτω των 14 ετών– εμπλέκονται σε υποθέσεις αφορούν κλοπές, διαρρήξεις ή κακόβουλες ζημίες σε σπίτια, οχήματα κλπ.  Σημειώνεται ότι για όλους ισχύουν οι διαδικασίες αποδικαστικοποίησης, δηλαδή ενεργοποιείται ο μηχανισμός εξωδικαστικής διευθέτησης, εκτός και αν πρόκειται για πολύ σοβαρές υποθέσεις όπου οδηγούνται στα Δικαστήρια.

ΣΤΑ πιο πάνω μπορούμε να σημειώσουμε και τα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός γηπέδου, τις επιθέσεις σε ντελιβεράδες, αλλά και το μείζον θέμα με τα ναρκωτικά. Με βάση τα στοιχεία, υποθέσεις ναρκωτικών αφορούν 52 υποθέσεις και εμπλοκή 55 ανήλικων.

ΣΥΝΕΠΩΣ πέραν των μικροϋποθέσεων διαπιστώνεται πως ανήλικοι εμπλέκονται σε πολλές σοβαρές υποθέσεις. Ως εκ τούτου, το κεφάλαιο νεανική παραβατικότητα φέρνει την κοινωνία μπροστά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Γιατί θα πρέπει το θέμα να αντιμετωπιστεί αμέσως και αποτελεσματικά.

ΟΤΑΝ ανήλικοι εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις, πρέπει να διερωτάται κανείς πώς θα συμπεριφέρονται άραγε όταν θα ενηλικιωθούν; Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πώς θα εξελιχθούν τα παιδιά αυτά εάν δεν υπάρξει μια συλλογική προσπάθεια για να ξεφύγουν από ακραίες και επικίνδυνες συμπεριφορές. 

ΝΑ μην μείνουμε στα λόγια. Να μην περιοριστούμε στις διαπιστώσεις και στις εξαγγελίες. Πρέπει να δράσουμε και να το πράξουμε αμέσως συλλογικά.