Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ οικονομία είναι μικρή, με περιορισμένες δυνατότητες. Είναι, όμως, μέρος της ευρωπαϊκής οικονομίας και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα, καθώς είναι μέλος της ευρωζώνης. Κι αυτό σημαίνει πως οι επιπτώσεις από τις όποιες εξελίξεις, όπως η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, αγγίζουν και τη χώρα μας.

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και να υπάρχει ευελιξία σε σχέση με τα όσα διαδραματίζονται στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ οικονομία προφανώς και θα επηρεασθεί από την επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ. ‘Άλλωστε πρόκειται για  μια κίνηση που έχει δημιουργήσει μια μεγάλη αβεβαιότητα στο παγκόσμιο. Και μια έντονη ανησυχία σε όλες τις χώρες ενώ είναι πρόδηλο ότι ανατρέπονται οι οικονομικοί σχεδιασμοί όπως και οι προβλέψεις.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), Χριστόδουλος Πατσαλίδης, σε ανάρτησή του σε σχέση με τις εξελίξεις αυτές  ανέφερε ότι η εντεινόμενη αβεβαιότητα αναμένεται να επηρεάσει την Κύπρο με αποτέλεσμα το πιθανότερο να υπάρξει απόκλιση από το βασικό σενάριο της ΚΤΚ για την ανάπτυξη το 2025. Μεγάλη απόκλιση, πάντως, δεν αναμένεται να υπάρξει, σύμφωνα με ειδικούς, που εξετάζουν τις επιπτώσεις, που προκαλούνται από τους αμερικανούς δασμούς.

Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ Διοικητής περιγράφει τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να υπάρξουν και σημειώνει πως «η Κύπρος, ως μικρή και ανοικτή οικονομία, καλείται να συνεχίσει την εφαρμογή συνετών και πειθαρχημένων πολιτικών, ενισχύοντας περαιτέρω την ικανότητά της να απορροφά εξωτερικούς κραδασμούς. Με σταθερή και διορατική πλοήγηση, η οικονομία μας μπορεί να αξιοποιήσει νέες ευκαιρίες και να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στον ευρωπαϊκό  και διεθνή οικονομικό χώρο».

Η ΟΥΣΙΑ των  όσων αναφέρονται από τον κ. Πατσαλίδη είναι πως θα πρέπει να υπάρχει μια συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης και παράλληλα να υιοθετηθεί μια προσέγγιση οικονομικής πειθαρχίας και ενίσχυσης των αντανακλαστικών όλων των εμπλεκόμενων.

ΤΗΝ ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και κάθε κράτος-μέλος χωριστά, θα πρέπει να συνεκτιμήσουν το κόστος και να προχωρήσουν και να χαράξουν την εμπορική τους πολιτική. Συλλογικά στο βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει. Με προστατευτισμό, όπως πράττει και η κυβέρνηση Τραμπ, αλλά έχοντας ως γνώμονα ότι αυτά τα μέτρα, που υιοθέτησε η Ουάσιγκτον δεν είναι προσωρινά. Ούτε και μπλοφάρουν οι ΗΠΑ. Άρα είναι μια νέα πραγματικότητα που καλούμαστε να διαχειριστούμε συλλογικά και χωριστά.

ΤΙ θα επικρατήσει τούτο προφανώς είναι κάτι το οποίο είναι νωρίς να αναφερθεί από τώρα. Σίγουρα πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο, που θα επηρεάσει πρωτίστως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Ο ΔΡΟΜΟΣ θα είναι μακρύς και δύσκολος ενίοτε και ανηφορικός. Το ζητούμενο είναι να υπάρχουν οι δυνατότητες για να αντιμετωπισθούν οι εξελίξεις.