Τον Μάρτη του 2024 ο Ερσίν Τατάρ πήγε στην Τουρκία και επισκέφθηκε το συγκρότημα οθωμανικών αρχείων της Διεύθυνσης Κρατικών Αρχείων στην Κωνσταντινούπολη.

Εκεί, όπως έγραφαν τα ρεπορτάζ, είχε την ευκαιρία να εξετάσει τη συμφωνία μίσθωσης της Κύπρου που υπογράφτηκε μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Βρετανικού Βασιλείου το 1878 και δήλωνε ότι όπως φαίνεται σε αυτό το έγγραφο, η διοίκηση του νησιού αφέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας δεν μεταβιβάστηκαν.

Ανακάλυψε, δηλαδή, ο πανέξυπνος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ότι ο τίτλος ιδιοκτησίας της Κύπρου παραμένει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έχουν το κοτσάνι στα αρχεία τους, λέει, δεν το μεταβίβασαν στους Βρετανούς το 1878. Οπότε, αυτός, ως απόγονος των Οθωμανών, είναι ο ιδιοκτήτης της Κύπρου. Τα λέει συχνά αυτά. Όταν διδάσκει ιστορία εξηγεί ότι οι πρόγονοί του  διοίκησαν το νησί για 357 χρόνια και «το δίδυμο Ελληνοκύπριοι – Ελλάδα» σε καμιά περίοδο της ιστορίας δεν διοίκησαν την Κύπρο και ότι το νησί ουδέποτε στην ιστορία ήταν ελληνικό. Διότι, σου λέει, πού είναι το κοτσάνι σας, κύριοι και λέτε ότι η Κύπρος είναι ελληνική; Έχετε τίτλο ιδιοκτησίας; Πού τον βρήκατε αφού η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν τον μεταβίβασε!

Όταν ανακάλυψε το έγγραφο, ενθουσιάστηκε και δίδασκε στους Τούρκους πως «για να επιβιώσει ένα έθνος πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία του». Φυσικά, εννοεί πάντα την γνωστή ιστορία, την οποία ο σπουδαίος Τουρκολόγος Νεοκλής Σαρρής περιέγραφε με τη φράση: Όλα τα κράτη έχουν ιστορία, η Τουρκία έχει ποινικό μητρώο.

Προχτές, λοιπόν, μετά τις εκδηλώσεις για την επέτειο της ΕΟΚΑ, είχε και παράπονο. «Ακόμα δεν άλλαξε η ελληνοκυπριακή νοοτροπία», έλεγε. «Στις τελετές που διοργανώνονται στον νότο και στην Ελλάδα λόγω της 1ης Απριλίου ακόμα βλέπουμε να γίνονται ομιλίες που λένε ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί».

Δηλαδή, για να νιώσει ότι άλλαξε η ελληνοκυπριακή νοοτροπία, πρέπει «στον νότο και στην Ελλάδα» να αρχίσουν να λένε ότι πράγματι ο τίτλος ιδιοκτησίας της Κύπρου παραμένει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1571 και ουδέποτε μεταβιβάστηκε σε κανέναν. Γι΄ αυτό και η Κύπρος είναι τουρκικό νησί. Τελεία. Τι σημασία έχει ποιοι κατοίκησαν και δημιούργησαν πολιτισμό και ιστορία στην Κύπρο πριν το 1571 και πριν καν υπάρξουν στην ιστορία οι Οθωμανοί και οι Τάταροι! Πριν και από τους Μόγγολους. Τι σημασία έχει ποιοι θυσιάστηκαν για να απελευθερώσουν την Κύπρο πρώτα από τους οθωμανούς και μετά από τους Βρετανούς.

Ας αφήσουμε την ιστορία στην άκρη να δούμε τι γίνεται το μέλλον μας. Χτες, λοιπόν, στα κατεχόμενα έγιναν μεγάλες και αξιοθαύμαστες κινητοποιήσεις (Φωτογραφία από την Havadis Gazetesi), με πρωτεργάτες τους εκπαιδευτικούς, με αφορμή κανονισμούς που επιτρέπουν (ή επιβάλλουν, τελικά;) τη μαντίλα στα σχολεία. Την επιβάλλουν απευθείας από την Τουρκία, είναι πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, που έρχονται εδώ όπως έρχονταν τα παλιά χρόνια τα μουσουλμανικά φιρμάνια.

«Η κοινωνία έχει κουραστεί εδώ και πολύ καιρό από αυτές τις επιβολές και τις οπισθοδρομικές επιπτώσεις τους», έλεγε ο εκπρόσωπος των καθηγητών. «Αυτός είναι ένας αγώνας ενάντια στο σκοτάδι και τον φανατισμό», έλεγε ο εκπρόσωπος των δασκάλων. «Δεν μπορείτε να διαχωρίζετε τον κόσμο σε αυτούς, που αγαπούν την Τουρκία ή όχι, σε “Κύπριους με τουρκική καταγωγή” ή όχι, γιατί όλοι αυτοί θέλουν να ζήσουν εδώ με ειρήνη και γαλήνη», έγραφε ο Τουφάν Ερχιουρμάν, που προβλέπεται να διαδεχθεί τον Τατάρ.

Αν τώρα συνδέσουμε όσα λέει ο Τατάρ για τα δικαιώματα ιδιοκτησίας που δεν μεταβιβάστηκαν, και όσα λένε οι Τουρκοκύπριοι διαμαρτυρόμενοι για το σκοτάδι και τον φανατισμό και όσα τους επιβάλλει η Άγκυρα, θέλουμε να μας πουν τι στο καλό περιμένουν από εμάς; Να νιώσουμε ασφάλεια και αδελφοσύνη, ιδίως όταν μας λένε ότι παρόλα αυτά θέλουν την Τουρκία στην Κύπρο εσαεί να τους προστατεύει δήθεν; Αφού δεν θέλουν να καταλάβουν ότι όλα αυτά θα τελειώσουν μόνο εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Κι εμείς θέλουμε να ζήσουμε εδώ με ειρήνη και γαλήνη μαζί με τους Τουρκοκύπριους, κ. Ερχιουρμάν. Αλλά δεν μας αφήνετε.