Πέντε παιδιά ζούσαν για χρόνια κάτω από άθλιες συνθήκες. Κακοποιούνταν (το ένα και σεξουαλικά) από τους γονείς τους, όπως τόλμησαν να καταγγείλουν. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) όμως, δεν πήραν ποτέ χαμπάρι. Χθες, κλήθηκαν στη Βουλή να δώσουν εξηγήσεις. Η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες επειδή η υπόθεση βρίσκεται στο δικαστήριο και επειδή έχει διατάξει διοικητική έρευνα. Η διευθύντρια των ΥΚΕ είπε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκσυγχρονισμού και αποφασίστηκε οργανωτική μελέτη για να διαφανούν οι ανάγκες. Τελικά, δεν πρόκειται απλώς για ανεπάρκεια. Αλλά και για θράσος, από το οποίο προκύπτει αυτή η προκλητική υποτίμηση της νοημοσύνης.

Σε υποθέσεις απλών λαθών και παραλείψεων μπορεί να αφήνονται οι προκλήσεις ασχολίαστες. Σε περιπτώσεις, όμως, όπου εμπλέκονται παιδιά και καταλήγουν σε τραγωδίες ή σε βασανισμό τους δεν μπορεί να συμβιβαζόμαστε.

Το έπραξαν τις πρώτες μέρες τόσο η Υφυπουργός όσο και η διευθύντρια των ΥΚΕ, τους το υποδείξαμε αλλά επέμειναν και χθες στη Βουλή να κρύβονται πίσω από γελοίες προφάσεις. Τι σχέση έχει κυρίες μου ότι η υπόθεση βρίσκεται στο Κακουργιοδικείο; Εκεί δικάζονται οι περιβόητοι γονείς. Εδώ στο εδώλιο βρίσκονται οι ΥΚΕ. Και εσείς βεβαίως, αν δεν το έχετε ακόμη αντιληφθεί.

Είναι δυνατόν να αποφεύγετε να απαντήσετε σε βασανιστικά ερωτήματα επειδή δικάζονται οι γονείς; Τι σχέση έχει ότι διατάξατε διοικητική έρευνα; Δεν έχετε ήδη ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης; Όσο για την περιβόητη έρευνα, που θα γίνει από δικούς σας για δικούς σας, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Έρευνα έπρεπε να γίνει από ανεξάρτητους παράγοντες.

Πέντε παιδιά κακοποιούνταν (το ένα και σεξουαλικά) από τους γονείς τους. Σε μια οικογένεια η οποία παρακολουθείτο για χρόνια από τις ΥΚΕ. Δεν πήραν ποτέ χαμπάρι, όμως, τι συνέβαινε. Μέχρι που ένα από τα παιδιά μίλησε στο σχολείο του για το δράμα το οποίο βίωναν.

Μπροστά σε αυτό το έγκλημα, η Υφυπουργός και η διευθύντρια των ΥΚΕ είπαν χθες στη Βουλή ότι γίνονται βήματα για αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Μίλησαν για εκσυγχρονισμό ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Αράδιασαν κάποια από τα βήματα… εκσυγχρονισμού στα οποία προέβησαν. Έκαναν λόγο για κοινωνικό λειτουργό της γειτονιάς, για κάποιο θεσμό μέντορα, για θεσμοθέτηση πολυθεματικών ομάδων και άλλα. Επανέλαβαν πλειστάκις το θέμα της υποστελέχωσης.

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Είτε δεν έχουν αντίληψη της οικτρής κατάστασης, είτε υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Θα εξηγήσουμε με απλά λόγια. Κάποιος ή κάποιοι λειτουργοί των ΥΚΕ παρακολουθούσαν για χρόνια τη συγκεκριμένη επταμελή οικογένεια.

Αυτός ο κάποιος ή αυτοί οι κάποιοι, όμως, τόσα χρόνια, δεν αντιλήφθηκαν την κακοποίηση των παιδιών. Αυτός ο κάποιος ή αυτοί οι κάποιοι, τόσα χρόνια, δεν αντιλήφθηκαν τη σεξουαλική κακοποίηση του ενός παιδιού. Αυτός ο κάποιος ή αυτοί οι κάποιοι, τόσα χρόνια, δεν αντιλήφθηκαν την απόγνωση των πέντε παιδιών. Αυτός ο κάποιος ή αυτοί οι κάποιοι, τόσα χρόνια, δεν μπόρεσαν να κάνουν τα παιδιά να τους εμπιστευθούν ώστε να τους εξομολογηθούν τι βίωναν. Το κατάφερε μόνο μια εκπαιδευτικός.

Τι σχέση έχει με αυτή την κτυπητή ανεπάρκεια ο όποιος θεσμός τώρα πάτε να εφαρμόσετε; Τι σχέση έχει η περιβόητη υποστελέχωση; Όποιοι και αν ήσαν αυτοί που επισκέπτονταν την οικογένεια, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ένα τέτοιο πρόβλημα. Και μόνο που έβλεπαν τις συνθήκες διαβίωσης, και μόνο που αφορούσε πέντε παιδιά σε τέτοιες συνθήκες, ήταν αρκετό για να τους κάνει να αντιληφθούν ότι έπρεπε να εγκύψουν με ζήλο. Να απαιτήσουν από τους προϊστάμενους τους περισσότερο χρόνο και περισσότερες επισκέψεις. Εκτός και αν το έπραξαν και τους εμποδίσατε…

Υπάρχουν ανάγκες σε προσωπικό λένε. Πρόκειται για επιχείρημα το οποίο επαναλαμβάνεται χρόνια ολόκληρα. Δεν είδα, όμως, να κατέρχονται οι ΥΚΕ σε απεργία διαρκείας για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να προσλάβει άτομα. Αντιθέτως, τους είδαμε να προχωρούν σε στάση εργασίας για να στείλουν μήνυμα ότι δεν θα δεχθούν επίρριψη ευθυνών σε συναδέλφους τους. Σοβαρά όμως, τι σημαίνει δεν δέχονται επίρριψη ευθυνών; Αν κάποιοι συνάδελφοί τους δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν το έγκλημα δεν φέρουν ευθύνη; Αν στις περιπτώσεις Φραντζή και Στυλιανού κάποιοι αγνόησαν τις καταγγελίες που τους γίνονταν, δεν υπάρχουν ευθύνες;

Τα πράγματα είναι πιο απλά απ’ ό,τι νομίζουν η Υφυπουργός και η διευθύντρια των ΥΚΕ. Το 2018, επειδή κάποιοι αντιμετώπισαν με ανεπάρκεια και αμέλεια την υπόθεση, φτάσαμε στην απώλεια της Έλενας Φραντζή. Ουδείς τιμωρήθηκε όμως. Το 2019, επειδή κάποιοι αντιμετώπισαν με ανεπάρκεια και αμέλεια την κραυγή του 15χρονου Στυλιανού, φτάσαμε στην αυτοχειρία. Ουδείς όμως τιμωρήθηκε. Το 2020, επειδή κάποιοι λειτούργησαν με ανεπάρκεια και αμέλεια, φτάσαμε στην απώλεια ενός μικρού κοριτσιού στη Λάρνακα, επειδή κάποιοι έδρασαν με ανεπάρκεια και αμέλεια. Ουδείς όμως τιμωρήθηκε.

Αυτό είναι το τεράστιο πρόβλημα αυτού του τόπου κυρία Ευαγγέλου και κυρία Κυρατζή. Ουδείς τιμωρείται. Ενίοτε αναζητούν οι… αρμόδιοι τρόπους να συγκαλύψουν τους ανεπαρκείς. Γι’ αυτό και θα συνεχίζουμε να βιώνουμε θύματα όπως η Φραντζή, ο Στυλιανός και τα πέντε παιδιά…