Να, που ακόμα και για τα επεισόδια του Σαββάτου στην Ορόκλινη υπάρχουν ευθύνες στο κράτος. Το οποίο για μια ακόμα φορά αδράνησε. Άφησε μια κατάσταση βαρβαρότητας να εξελιχθεί με αποτέλεσμα κάποιοι να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Αρκεί να γράψω εδώ από πότε εκκρεμεί το πρόβλημα: Από το 2017. Μάλιστα, οκτώ ολόκληρα χρόνια.
Το Φεβρουάριο του 2022 γράφαμε στον Φιλελεύθερο για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο συγκρότημα 57 διαμερισμάτων -όπου έγιναν τα επεισόδια- στα οποία διέμεναν 259 αιτητές ασύλου. Όπως έγραφε η Νατάσα Χριστοφόρου, ο χώρος αυτός, ο οποίος ενοικιαζόταν από το κράτος, δεν διέθετε πόσιμο νερό και τα λύματά του έβγαιναν στον δρόμο. Μία μέρα μετά το ρεπορτάζ μας ο έπαρχος Λάρνακας εξέδωσε διάταγμα και κήρυξε τις έξι πολυκατοικίες ως ακατάλληλες. Το διάταγμα ωστόσο, δεν εκτελέστηκε ποτέ, παρότι τον τελευταίο καιρό διέμεναν εκεί παράνομα μετανάστες. Για την παράνομη κατάληψη του κτηρίου ήταν ενήμερες οι αρμόδιες Αρχές, διότι υπήρχαν καταγγελίες, τόσο από περιοίκους, όσο και από τις τοπικές Αρχές.
Είναι από το 2017, που ο τότε κοινοτάρχης Ορόκλινης και νυν αντιδήμαρχος Λάρνακας, Νεόφυτος Φακοντής, ενημέρωνε την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας για τις άθλιες συνθήκες και ζητούσε να κλείσουν οι πολυκατοικίες. Αντί αυτού Αφρικανοί μετανάστες κατέλαβαν παράνομα τα διαμερίσματα και το Σάββατο μια ομάδα 15 ατόμων με κουκούλες και επιθετικά όπλα πήγαν να τους απομακρύνουν από τα διαμερίσματα.
Το διάταγμα του Επάρχου (από το 2022) γιατί δεν εκτελέστηκε αυτά τα πέντε χρόνια; Ουδείς θα απαντήσει. Διότι, σε αυτό τον τόπο ουδείς αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Και αυτή η ανευθυνότητα επιτρέπει στον υπόκοσμο να αναλάβει καθήκοντα. Παράνομα και εγκληματικά. Διότι, τα νόμιμα ανήκουν στο κράτος, το οποίο όμως ασχολείται με τέτοια προβλήματα μόνο όταν φτάσουν τα πράματα στα άκρα.
Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε τι έγινε στη Χλώρακα. Αλλά και εκεί ίδιες ήταν οι συνθήκες και οι αφορμές. Ξεκίνησαν τα επεισόδια διότι σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων διέμεναν 500 πρόσφυγες και μετανάστες και οργάνωσαν διαμαρτυρίες όταν τους έκοψαν το ρεύμα και το νερό. Το κράτος αδράνησε και εκεί επί πολλά χρόνια και έδρασε όταν έφτασαν όλα στα άκρα με επεισόδια, συγκρούσεις, τραυματίες.
Οι μπράβοι που πήγαν με τις κουκούλες να «καθαρίσουν» στην Ορόκλινη πρέπει να συλληφθούν, όπως και αυτοί που τους έστειλαν, και να τους αποδοθούν ευθύνες. Αλλά, τις ευθύνες του το κράτος πότε θα τις αναλάβει; Ή να πάψουμε να ελπίζουμε;
Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ
Μια και μιλάμε για ευθύνες του κυπριακού κράτους, ξέρει κανένας άλλο κράτος όπου η κεντρική οδική αρτηρία (χάι γουέη, τη λένε τη δική μας, είναι πιο χάι), κλείνει κάθε τόσο με το παραμικρό; Διότι, τελευταία το φαινόμενο επαναλαμβάνεται σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Και δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν στην κυβέρνηση. Ο υπουργός των μεταφορών έχει πολλά άλλα προβλήματα, ο υπουργός της τροχαίας, επίσης. Αλλά, αυτό είναι απλό και είναι παράλογο να ταλαιπωρούνται εκατοντάδες οδηγοί είτε γιατί υπάρχει τροχαίο ατύχημα, είτε γιατί κάνουν διαδήλωση κάποιοι, είτε γιατί γίνονται επιδιορθώσεις σε ένα σημείο του δρόμου. Κλείνει επί ώρες ο πιο κεντρικός δρόμος, που ενώνει τη μισή ελεύθερη Κύπρο με την υπόλοιπη μισή.
Δεν θα έπρεπε να οργανωθούν καλύτερα οι δευτερεύοντες δρόμοι και να υπάρχει σχεδιασμός ώστε όταν κλείνει ένα σημείο του κεντρικού δρόμου να διοχετεύονται εύκολα τα αυτοκίνητα στους παρακαμπτήριους; Πώς γίνεται να εγκλωβίζονται δεκάδες αυτοκίνητα σε ένα σημείο και να μην υπάρχει τρόπος να ξεφύγουν;
Στην Κίνα, έλεγε προχτές μια είδηση, κατασκευάζουν την πιο ψηλή κρεμαστή γέφυρα του πλανήτη, σε ύψος άνω των 625 μέτρων και μήκος 2.890 μέτρων (η κρεμαστή Γέφυρα του Φαραγγιού Χουατζιάνγκ στην επαρχία Γκουιτζού της νοτιοδυτικής Κίνας). Ξεκίνησε η κατασκευή το 2021 και τον προσεχή Ιούνιο θα τελειώσει. Η Κύπρος δεν μπορεί να βρει μια λύση για να μην κλείνει ο κεντρικός της δρόμος όποτε υπάρχει ένα τροχαίο, σοβαρό ή όχι. Για κλάματα.