ΠΑΡΑ το γεγονός ότι η κατοχική πλευρά επένδυσε στον Οργανισμό Τουρκικών κρατών (ΟΤΚ) ως προς τις προσπάθειες για αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας, ωστόσο, αυτό φαίνεται ότι οι σχεδιασμοί της δεν προχωρούν. Κι αυτό επειδή τα κράτη, τα οποία συμμετέχουν στον Οργανισμό αυτό, παρά την μεγάλη επιρροή που ασκεί η Άγκυρα σε αυτά, βάζουν κι άλλους παραμέτρους στην πολιτική και διπλωματική ζυγαριά.

ΤΗΝ τελευταία περίοδο παρακολουθούμε την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα κράτη του ΟΤΚ. Σημειώνεται συναφώς ότι με τις διαπιστεύσεις, προ ημερών, πρέσβεων στη Λευκωσία, από Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν, είναι πρόδηλο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διπλωματικές σχέσεις με την πλειοψηφία των μελών ή παρατηρητών του ΟΤΚ.

ΟΠΩΣ  συναφώς υπενθύμισε το ρεπορτάζ του «Φ», οι μόνες χώρες από τον Οργανισμό αυτό με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις είναι η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Σε ό,τι αφορά το Μπακού προφανώς και οι σχέσεις με την Τουρκία είναι στενότατες και η επιρροή της Άγκυρας είναι σημαντική, ωστόσο, αποφεύγει μέχρι σήμερα να κάνει κινήσεις προς την κατεύθυνση αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Παρά την πίεση της Τουρκίας. Ενδεχομένως και να υποκύψει και να προχωρήσει. Κανείς δεν μπορεί να το αναφέρει με βεβαιότητα.

ΤΟ σκηνικό, όπως διαμορφώνεται, χωρίς να υποστηρίζουμε ότι ο όποιος κίνδυνος έχει απομακρυνθεί, είναι σαφές πως οι κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλάζουν τα δεδομένα. Η επιλογή των κρατών αυτών να προχωρήσουν σε αναβάθμιση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία έχει να κάνει με το γεγονός ότι η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά προφανώς δεν είναι μόνο αυτό, η ιδιότητα  δηλαδή του κράτους-μέλους της Ε.Ε. Είναι αποτέλεσμα και της συστηματικής διπλωματικής δουλειάς που γίνεται και θα πρέπει όλοι να αναγνωρίσουν.

ΕΙΝΑΙ ένα δύσκολο, ομολογουμένως, πεδίο δράσης. Αλλά δεν είναι ανέφικτοι οι στόχοι, όταν τίθενται και επιδιώκεται η υλοποίηση τους, μέσα από ένα σχεδιασμό και συστηματική δουλειά.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ κι όλα αυτά που γίνονται από κυπριακής πλευράς προκαλούν αντιδράσεις της κατοχικής δύναμης. Η Άγκυρα, όπως αναφέραμε,  επεδίωξε μέσω του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας. Πίεσε και εκβίασε η Άγκυρα, πλην όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Οι χώρες αυτές δεν ανταποκρίθηκαν στα όσα η κατοχική δύναμη ζητά. Γι αυτό και ενοχλείται.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ είναι μεγάλη δύναμη με μεγάλη επιρροή στα κράτη αυτά και προφανώς θα εντείνει τις προσπάθειες της. Γι αυτό και η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες και να επιμένει.