Οι ΗΠΑ άρχισαν να εισπράττουν δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές το Σάββατο, καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τους Αμερικανούς να «παραμείνουν δυνατοί», μετά την αναταραχή των αγορών.

Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία είναι μεταξύ των εκατοντάδων χωρών που επηρεάστηκαν. Οι ηγέτες τους, Κιρ Σταρμερ και Εμανουέλ Μακρόν είπαν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι.  

Από την άλλη, η Κίνα, που έχει πληγεί περισσότερο από τους δασμούς του προέδρου Τραμπ, ανακοίνωσε ήδη σημαντική δέσμη αντιποίνων.

Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως εκείνοι που ταρακουνήθηκαν πιο πολλοί, είναι από την χώρα που ο ηγέτης της είχε αυτήν την φαεινή ιδέα.

Και οι τρεις μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ σημείωσαν βουτιά άνω του 5% την Παρασκευή, με τον S&P 500 να υποχωρεί σχεδόν 6%, κλείνοντας τη χειρότερη εβδομάδα για το χρηματιστήριο των ΗΠΑ από το 2020.

Στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις χιλιάδες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε μια σειρά από πολιτικές του Τραμπ – από την οικονομία έως τις κυβερνητικές περικοπές. Είναι οι πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις που «γεύεται» τώρα ο Τραμπ, μετά την θριαμβευτική του νίκη στις εκλογές, και τα απανωτά μέτρα που λάμβανε κάθε μέρα με διθυραμβικούς τόνους.

Ο Μεγάλος Τιμονιέρης είχε δηλώσει το πρωί της περασμένης Πέμπτης (λίγο πριν εξαπολύσει την βόμβα του) ότι τώρα είναι η ευκαιρία να μπει κάποιος να αγοράσει φτηνά μετοχές και να γίνει πλούσιος. Κάποιοι το προσπάθησαν, όπως φάνηκε από 2-3 παροδικά φρεναρίσματα της πτώσης, αλλά τελικά η κατρακύλα συνεχίστηκε σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Τίποτε δεν φαίνεται να σταματάει τον πανικό που απλώθηκε ήδη, και διατηρείται ακόμα.

Η ειρωνεία είναι ότι, όπως επισημαίνει στο facebook ο  Νικόλας Μολφέτας, Έλληνας που ζει μόνιμα στο Σιάτλ, διοικητικό στέλεχος σε μεγάλη εταιρεία πληροφορικής με έδρα εκεί, υπό άλλες συνθήκες η «Πέμπτη των δασμών» θα ήταν μια εξαιρετική ημέρα για το χρηματιστήριο, καθώς τα νούμερα για τις νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο ήταν πολύ καλά και ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Ο «ασθενής επί της χειρουργικής κλίνης» που είπε ο Τραμπ, μιμούμενος -χωρίς να το ξέρει βέβαια- τον Έλληνα δικτάτορα Παπαδόπουλο, ήταν μια χαρά υγιής μέχρι να του δοθεί το φάρμακο-φαρμάκι. Κι αυτό ακριβώς είναι το πιο εξοργιστικό: Ότι όλη αυτή η καταστροφή είναι εντελώς αναίτια και αυτοπροκαλούμενη. Είναι άλλο να κάνεις μια κακή εκτίμηση για το μέλλον, να πέσεις έξω στη διαχείριση μιας κρίσης, να υπερβάλλεις σε μια διορθωτική κίνηση, κι άλλο να ξεκινήσεις ένα αυτοκαταστροφικό σχέδιο χωρίς λόγο και αιτία, αγνοώντας την εμπειρία δεκαετιών και την αντίθετη γνώμη όλων των ειδημόνων.»

Τον κ. Μολφέτα φιλοξενώ σήμερα στην εκπομπή μου «Καθρέφτης» στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, 10-11 το πρωί. Oσοι επιθυμούν, μπορούν να την ακούσουν όποια ωρα θέλουν από το ertecho.gr

Στην εποχή όπου υιοθετούμε και αναπαράγουμε ό,τι μας έρχεται ή και βρίσκουμε μόνοι μας στα σόσιαλ μίντια, πολύ λίγοι είναι εκείνοι που ελέγχουν την πληροφορία που λαμβάνουν πρίν την διαδώσουν.

Με την Τεχνητή Νοημοσύνη δε, που είναι ένα φοβερό εργαλείο, μερικοί άνθρωποι που λένε συχνά ψέματα, χρησιμοποιούν συνήθως και κάποιες κοινότυπες εκφράσεις.

Όπως διάβασα προ ημερών στον ιστότοπο iefimerida, διατυπώνονται και προτάσεις που επαναλαμβάνονται αδιάκοπα. Πολλές φορές και απερίσκεπτα. Με αποτέλεσμα να «φεύγουν» και πολλά ψέματα.

Δεν είναι εύκολο να πει κάποιος ότι όποιος υιοθετεί και ανακυκλώνει κάτι που δεν είναι αληθές, είναι και ψεύτης.

Όμως, όπως επισημαίνεται, η επανάληψη και η έμφαση σε αυτές τις προκάτ εκφράσεις που θα παραθέσουμε τώρα, πρέπει να μας προβληματίσουν. Ίσως θα χρειαστεί και βοήθεια ψυχολόγων του διαδικτύου. Ναι, υπάρχουν και αυτοί πλέον!…

Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν, το ChatGPT επισημαίνει ότι μερικές από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες φράσεις από όσους τείνουν να λένε ψέματα είναι οι εξής:

«Να είμαι ειλικρινής, …”. «Δεν θα το έκανα ποτέ αυτό». «Σας ορκίζομαι». «Όπως σας έχω ήδη πει …”. «Αυτό δεν βγάζει νόημα». «Δεν θυμάμαι.» «Γιατί να πω ψέματα;» «Αυτό είναι το μόνο που ξέρω.» “Ειλικρινά”. “Πιστέψτε με”.

Γνώριμα όλ’ αυτά που ακούμε και διαβάζουμε;