Μια νέα τάξη πραγμάτων, που υπέβοσκε, βέβαια, προ πολλού, εξελίσσεται στο διεθνές σκηνικό, με υπέρτατη αρχή πλέον: «ο θάνατός σου η ζωή μου». Και όποιος αντέξει… Η αύξηση των τελωνειακών δεσμών, που πυροδότησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δεν προκύπτει ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά έρχεται να επιβεβαιώσει ότι σ’ όλο τον κόσμο επικρατούν και πρυτανεύουν νέες «λογικές», που επωάζονται πολλές φορές από ένα κλίμα άκρατου παραλογισμού…

Την περασμένη Παρασκευή η Κίνα επέλεξε ν’ ανταποδώσει την επίθεση του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ, αναγγέλλοντας επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 34% σε αμερικανικά προϊόντα από τη 10η Απριλίου. Ανοίγουν οι ασκοί του αιόλου για τα περαιτέρω; Δεν θέλει και πολλή σοφία για να μαντέψει κάποιος ως προς τις επόμενες στροφές… Μια άλλη μορφή πολέμου, που αναμένεται κι αυτή να εξελιχθεί στο εμπορικό και ευρύτερα το οικονομικό πεδίο. Ήδη τα Χρηματιστήρια διεθνώς σημειώνουν μια από τις μεγαλύτερες κατρακύλες, μιας και οι βουτιές των δεικτών κινήθηκαν σε επίπεδα κραχ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Και με γενικότερες εξισώσεις στο όλο σκηνικό, που απαιτούν γερούς λύτες, λόγω της πολυπλοκότητας των ζητημάτων, προβλεπτών και απρόβλεπτων, που προκύπτουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συμβαίνει σχεδόν κατά κανόνα, συλλαμβάνεται μπροστά στις εξελίξεις σε φάση έντονου προβληματισμού. Δεν έσπευσε ν’ ανακοινώσει μέτρα αντιποίνων στους τελωνειακούς δασμούς 20% που επέσεισε ο Ντόναλντ Τραμπ. Δεν θ’ αργήσει όμως να το πράξει, μιας και το επιβάλλουν οι ίδιες οι συνθήκες. Δεν παραλείπει πάντως να επαναλαμβάνει τη βούλησή της για διεξαγωγή «σοβαρών διαπραγματεύσεων» με την Ουάσιγκτον, ενώ παρατηρούνται και κάποιες αποκλίσεις θέσεων ή ακόμα και επιφυλάξεις, βλέπε φωνές που υψώνονται στην Ιταλία κ.α.

Οι καιροί ου μενετοί και γι’ αυτό και σε επίπεδο συλλογικό, αλλά και η κάθε χώρα ξεχωριστά επιβάλλεται να μελετήσει σοβαρά την κατάσταση, όπως θα πρέπει να συμβεί στη δική μας περίπτωση. Είναι αναγκαίο να γίνουν εμπεριστατωμένες μελέτες και να μην κινούμαστε στα κουτουρού σε τόσο αχαρτογράφητα νερά που δημιουργούνται από τις νέες συνθήκες. Άλλωστε, η προειδοποίηση του ΟΗΕ είναι τόσο ξεκάθαρη: η αύξηση των τελωνειακών δασμών θα πλήξει πολύ πιο σκληρά τους ευάλωτους και τους φτωχούς. Η Γενική Γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, μίλησε ιδιαίτερα για ανάγκη προστασίας των ευάλωτων, οι οποίοι μάλλον θ’ αποτελέσουν τα μεγαλύτερα θύματα. Έκανε λόγο για πολλές οικονομίες που είναι πλέον αντιμέτωπες με «τέλεια καταιγίδα», επιδεινούμενων εξωτερικών συνθηκών, μη βιώσιμων χρεών και επιβράδυνσης της ανάπτυξης». Γενικότερα, προειδοποίησε γι’ αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Εξελίξεις μπροστά στις οποίες επιβάλλεται ν’ ανησυχούμε κι εμείς, πέρα των όποιων καθησυχασμών διασπείρονται από κάποιες πρώτες ματιές.