Μετά την πρωτόγνωρη καταιγίδα που ενέσκηψε επί 185 χωρών στον πλανήτη -πλην της Ρωσίας- ύστερα από την επιβολή δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αναζήτησα απάντηση στο ερώτημα δισεκατομμυρίων ανθρώπων, «ποιοι θα πληγούν περισσότερο;». Στις περισσότερες αναλύσεις που διάβασα βρήκα πολλά οικονομίστικα επιχειρήματα, επιστημονικές και επιχειρηματικές «εξηγήσεις» αλλά όχι αυτό που ζητούσα, διότι απλά -κατά τη αντίληψη μου- οι αναλυτές δεν μπορούσαν να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση των απλών πολιτών του πλανήτη. Αυτών που μόλις βγάζουν ή και δεν βγάζουν τον μήνα, λόγω των ψηλών τιμών των ειδών διατροφής, των καυσίμων, των ενοικίων, της ενέργειας κοκ.
Ωστόσο την απάντηση που έψαχνα την εντόπισα τελικά σε μια από τις αναλύσεις του CNN: «Οι φτωχότεροι άνθρωποι θα πληγούν περισσότερο από τους πλούσιους φίλους του Τραμπ, όπως και εκείνοι που ζουν με σταθερά εισοδήματα». Αυτό ωστόσο αν και προφανώς το γνωρίζει ο Τραμπ και οι φίλοι του δεν τον ενδιαφέρει και πέντε μήνες μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, εξάγγειλε την έναρξη ενός πρωτοφανούς παιγνιδιού πόκερ στο οποίο μόνο ο ίδιος και οι δισεκατομμυριούχοι φίλοι του μπορούν να παίξουν. Ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς ακριβώς θα εξελιχθεί αυτό το παιχνίδι και ουδείς μπορεί να μπλοφάρει εκτός από τον ίδιο τον πάγκο, δηλαδή τον Τραμπ.
Όπως λέει η ίδια ανάλυση, «Υποθέτοντας ότι θα εφαρμοστεί όλο το φάσμα των δασμών και ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις της τελευταίας στιγμής -μια πιθανότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί δεδομένων των προηγούμενων ανατροπών του Τραμπ- ο κόσμος είναι έτοιμος για έναν εμπορικό πόλεμο, πλήρους κλίμακας. Οι ξένοι ηγέτες υπόκεινται σε πολιτικούς παράγοντες όπως και ο Τραμπ και θα βρεθούν υπό έντονη πίεση για να αντεπιτεθούν στις ΗΠΑ. Τα ξένα αντίποινα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια σκάλα κλιμάκωσης και να κάνουν τον Τραμπ -που θέλει πάντα να έχει τον τελευταίο λόγο- να νιώσει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει».
Προφανώς και η ήπια στάση έναντι της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν προκύπτει κυρίως από τον πυρηνικό φόβο που φαίνεται νοιώθει ο Τραμπ και η πέριξ αυτόν κουστωδία των δισεκατομμυριούχων κυρίως μετά την επίδειξη δυνάμεως του Κρεμλίνου με την εκπαιδευτική εκτόξευση του σούπερ διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου πριν ένα περίπου χρόνο. Το TASS είχε τότε μεταδώσει τα εξής: «Στο Διαστημικό Κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ, τα πληρώματα των πυραυλικών δυνάμεων Yoshkar-Ola πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκτόξευση κινητού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στερεού καυσίμου PGRK Yars, εξοπλισμένου με πολλαπλή κεφαλή. Σκοπός της εκτόξευσης ήταν να επαληθευτούν τα τεχνικά και πτητικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου πυραυλικού συστήματος. Όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ολοκληρώθηκαν στο ακέραιο».
Ο Ρώσος πρόεδρος επανήλθε στην επίδειξη των πυρηνικών δυνατοτήτων της Μόσχας, χαρακτηρίζοντας ως απερίσκεπτους και ανεύθυνους τους δυτικούς ηγέτες, αφού ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεν απέκλεισε την αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Κάνοντας λόγο για την πραγματική απειλή μιας πυρηνικής σύγκρουσης που θα μπορούσε να οδηγήσει στην «καταστροφή του πολιτισμού μας», δήλωσε πως η Μόσχα διαθέτει τα όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους σε δυτικά εδάφη: «Θυμόμαστε τη μοίρα εκείνων που κάποτε έστειλαν τα στρατεύματά τους στο έδαφος της χώρας μας» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνοντας μια σαφή αφορά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον ίδιο να παραμένει στη ρητορική περί αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας για τους «λόγους» της ρωσικής εισβολής πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία.
Εξάλλου πολύ πρόσφατα, στις 27 Μαρτίου 2025, παρουσία του Πούτιν, έγινε η καθέλκυση του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου “Perm” από τα ναυπηγεία της Sevmash, στο Αρχάγγελσκ της Λευκής Θάλασσας στον Αρκτικό κύκλο). Το σκάφος είναι ιδιαίτερο καθώς ανήκει στην κλάση επιθετικών υποβρυχίων Yasen-M (Project 885M), από την οποία ήδη έχουν κατασκευαστεί 4, αλλά για πρώτη φορά θα φέρει πολυχητικούς πυραύλους Zircon, με πυρηνική κεφαλή. Συγκεκριμένα το σκάφος έχει 10 τορπιλοσωλήνες με ικανότητα μεταφοράς 30 τορπιλών, αλλά και οκτώ τετραπλά συγκροτήματα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων cruise (συνολικά 32 βλήματα) που μπορεί να είναι Zircon, ή Kalibr ή Oniks. Οι Zircon είναι βλήματα με εμβέλεια κάπου 1.000 χιλιομέτρων, επιτυγχάνουν ταχύτητες κοντά στα 9 Mach και αποτελούν το νέο όπλο του Ρωσικού Ναυτικού, για εξαπόλυση τόσο από πλοία επιφανείας όσο και υποβρύχια.
Με αυτό το όπλο και ειδικά αν φέρει πυρηνική κεφαλή, το υποβρύχιο Perm, χαρακτηρίζεται ήδη από τη Ρωσική ηγεσία ως “πολλαπλών ρόλων”, δηλαδή και επιθετικό, με ρόλο να κυνηγά εχθρικά υποβρύχια, αλλά και πυραυλοφόρο, καθώς μπορεί να βάλλει πυρηνικά όπλα σε μεγάλη εμβέλεια. Μια ενδιάμεση δηλαδή “κατηγοριοποίηση” που το ξεχωρίζει από τα συνήθη των υπερδυνάμεων, όπου οι δύο ρόλοι έως τώρα ήταν διακριτοί. Να σημειώσουμε εδώ πως επιθετικά υποβρύχια με ικανότητα βολής πυραύλων cruise (Tomahawk) έχουν και οι ΗΠΑ, τα κλάσης Virginia, αλλά αυτοί οι πύραυλοι είναι χωρίς πυρηνική κεφαλή (μπορεί όμως να λάβουν τέτοια αν απαιτηθεί). Το Perm είναι εκτοπίσματος 13.800 τόνων, μπορεί να φθάσει τους 35 κόμβους ταχύτητα υποθαλάσσια, ενώ το μέγιστο βάθος κατάδυσης εκτιμάται σε πάνω από 500 μέτρα. Ήδη κατασκευάζονται ακόμη 3 Yasen-M και αναμένονται άλλα 3.
Ο πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε και το υποβρύχιο Arkhangelsk (επίσης Yasen-M), όπου συνομίλησε με το πλήρωμα και δήλωσε πως τα νέα σκάφη θα ενισχύσουν το Ρωσικό Στόλο και θα προασπίσουν τα συμφέροντα της χώρας ειδικά στον Αρκτικό Κύκλο.
Από την πλευρά τους η κουστωδία των δισεκατομμυριούχων που κυβερνά σήμερα τις ΗΠΑ, μπορεί μέσω των διαστημικών δυνατοτήτων του Μασκ να διαφύγει μια πυρηνική επίθεση αλλά δεν θα διακινδυνεύσει μια ολοκληρωτική καταστροφή του πλανήτη μας. Για τούτο ο Αμερικανός πρόεδρος που επέβαλε δασμούς μέχρι σε νησιά της Ανταρκτικής που ζουν μόνο πιγκουίνοι, άφησε ανέγγιχτες τέσσερις χώρες: τη Ρωσία, την Λευκορωσία, την Κούβα και την Βόρεια Κορέα. Όπως σημειώνεται από το Axios, σε σχετικό ερώτημα απάντησε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ, η οποία και είπε ότι, η Ρωσία έμεινε εκτός επειδή «οι κυρώσεις των ΗΠΑ ήδη αποκλείουν κάθε ουσιαστικό εμπόριο». Σε ότι αφορά Λευκορωσία, Κούβα και Βόρεια Κορέα η Λέβιτ σημείωσε πως δεν συμπεριλήφθηκαν, «επειδή οι υφιστάμενοι δασμοί και οι κυρώσεις σε αυτές τις χώρες είναι ήδη πολύ υψηλοί».
Σύμφωνα με το CNN, πολλοί αναλυτές πιστεύουν, ότι «είναι φαντασίωση ότι οι κατασκευαστές θα αποφασίσουν να κατασκευάσουν νέα εργοστάσια και αλυσίδες εφοδιασμού στις ΗΠΑ, όπως υπόσχεται ο Τραμπ. Αλλά ακόμη και αν το έκαναν, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό κατά τη διάρκεια της θητείας του -ή ακόμη και στην τρίτη θητεία που ετοιμάζει παρά τις συνταγματικές απαγορεύσεις- είναι πολύ μικρές».
Έτσι, εκτός αν υπάρξει κάποια κοσμογονική ανατροπή, ο Τραμπ δεν δείχνει έτοιμος να υποχωρήσει και γι’ αυτό και είπε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και στους ηγέτες του Κογκρέσου: «Αυτή θα είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή. Νομίζω ότι θα θυμάστε τη σημερινή μέρα. Θα είναι μια μέρα που ελπίζω ότι θα κοιτάτε πίσω στα επόμενα χρόνια και θα λέτε: “Ξέρετε, είχε δίκιο. Αυτή αποδείχθηκε ότι είναι μία από τις πιο σημαντικές ημέρες στην ιστορία της χώρας μας”. Είναι η διακήρυξη της οικονομικής μας ανεξαρτησίας». Επί τούτου Αμερικανοί αναλυτές υπογραμμίζουν, για πρώτη φορά, ότι η υπερβολή αυτή του Τραμπ θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ και να τον στοιχειώσει και υπενθυμίζουν ταυτόχρονα ότι το επιχείρημά του ότι ο κόσμος πάντα κλέβει την Αμερική τον βοήθησε να κερδίσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις.