ΤΑ πρόσφατα γεγονότα με τα επεισόδια, που προκάλεσαν νεαροί, οι πλείστοι ανήλικοι, στην Αγία Φύλα, στη Λεμεσό, δεν είναι μεμονωμένα. Πρόκειται για συμπεριφορές, που πλέον αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Τα ίδια, άλλωστε,  παρακολουθήσαμε με νεαρούς από την Παρεκκλησία και τον Πύργο. Οργανωμένα νεαροί προκαλούν ζημιές σε δημόσια κτίρια, ιδιωτικές περιουσίες, σε αυτοκίνητα ενώ χωρίζονται σε συμμορίες και τσακώνονται, χρησιμοποιώντας ρόπαλα και πέτρες.

Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ των γεγονότων γίνεται για να αναδειχθεί η σοβαρότητα του θέματος. Για να κτυπήσει καμπανάκι σε όσους μπορούν να παρέμβουν και επί του παρόντος παρακολουθούν. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως οι κρατικές υπηρεσίες προσπαθούν να βρουν λύσεις. Φαίνεται, όμως, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος , πως όσες προσπάθειες και να γίνουν υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε ώστε να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα. Άλλωστε, σύμφωνα με επίσημη παραδοχή, η Αστυνομία, στην περίπτωση των επεισοδίων στην Αγία Φύλα, έστειλε περίπολο στην περιοχή, όταν όμως είδε τον όγκο των ταραξιών, επέστρεψε στη βάση του και για να γίνει ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Χρειάσθηκαν δυόμιση ώρες για να επανέλθουν. Οπότε μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι σημαίνει αυτή η καθυστέρηση.

Η ΝΕΑΝΙΚΗ παραβατικότητα, είναι φαινόμενο διαχρονικό. Είναι, όμως, σαφές ότι αυτή η παραβατικότητα αυξάνεται σημαντικά και εντόνως ανησυχητικά. Εάν τούτο γίνεται αντιληπτό, που θεωρούμε ότι γίνεται, πρέπει να δοθούν και λύσεις. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Υπάρχουν, όμως, συνταγές αντιμετώπισης.

ΚΑΝΕΙΣ δεν γεννιέται παραβατικός. Συντρέχουν πολλοί λόγοι και αιτίες, που διαμορφώνουν αυτό το φαινόμενο. Και μπορούν να εντοπιστούν και να τύχουν διαχείρισης. Πρόκειται για ένα βαθιά κοινωνικό ζήτημα, απόρροια των πολλών προβλημάτων. 

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ κι άλλοι ψυχολόγοι στα σχολεία, όπως αναφέρθηκε. Εάν διαπιστωθεί ότι αυτό θα βοηθήσει, να γίνει αμέσως.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Ψυχολόγων, Γιώργος Μεταξάς, αναφέρθηκε στην ανάγκη για πρόληψη πριν τα θέματα ξεφύγουν. Όπως συναφώς ανέφερε το κράτος θα εξοικονομεί εκατομμύρια ευρώ, τα οποία τώρα δαπανεί για τη διαχείριση των άσχημων συνεπειών των παραβατικών και όχι μόνο, συμπεριφορών. Επικαλούμενος στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου Κύπρου (2020), το 18% των μαθητών αντιμετωπίζει άγχος ή κατάθλιψη, αλλά μόνο το 5% λαμβάνει επαρκή υποστήριξη.

ΤΟ ζητούμενο είναι να υπάρξει επιστημονική πρόληψη. Να βοηθηθούν τα παιδιά. Να βοηθηθούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί για να βοηθούν με τη σειρά τους τα παιδιά.

ΟΣΟ παραμένουν στη θεωρία, τόσο θα μεγαλώνει το πρόβλημα. Όσο παραμένουν στις διαπιστώσεις, το θέμα όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίζεται αλλά ταυτόχρονα θα αυξάνεται. Αυτό επιβεβαιώνεται όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε χώρες, που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα.

ΣΥΝΕΠΩΣ να μην αφεθεί το θέμα να διαιωνίζεται, καθώς μετά θα καταστεί ανεξέλεγκτο.