ΕΓΚΛΗΜΑ. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τη Δευτέρα να τιμωρηθεί η Ρωσία για περισσότερα από 183.000 φερόμενα εγκλήματα πολέμου. Ο Ουκρανός πρόεδρος, μαζί με την πρώτη κυρία Ολένα Ζελένσκα και ομάδα Ευρωπαίων αξιωματούχων, απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της μακράς διάρκειας ρωσικής κατοχής της πόλης Μπούτσα που βρίσκεται βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, Κιέβο. Δέχτηκε εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 από ρωσικά στρατεύματα που τελικά απωθήθηκαν από τους Ουκρανούς υπερασπιστές μέσα σε έναν μήνα.

ΦΡΙΚΗ. Τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής κατηγορούνται για φρικαλεότητες στην Μπούτσα. Συμπεριλαμβανομένων εκτελέσεων, βιασμών και βασανιστηρίων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα της Ουκρανίας, Ολέκσι Κομένκο, οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν περισσότερα από 9.000 εγκλήματα στην περιοχή μέσα και γύρω από την πόλη. Έχει εκτιμηθεί ότι δολοφονήθηκαν 1.800 άνθρωποι – πολίτες και στρατιώτες.

ΕΝ ΨΥΧΡΩ. Ερευνητές του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Right’s Watch,), μετέβησαν και έκαναν τις έρευνές τους από τις 4 έως τις 10 Απριλίου 2022, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή. Εκεί,  βρήκαν εκτεταμένα στοιχεία για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, για εν ψυχρώ δολοφονίες, για «αναγκαστικές εξαφανίσεις» (που αφορά θύματα που δεν βρέθηκαν ποτέ) και για βασανιστήρια. Όλα αυτά, σύμφωνα με την HRW, συνιστούν εγκλήματα πολέμου, πιθανώς και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

ΑΜΑΧΟΙ. «Σχεδόν κάθε γωνιά στη Μπούτσα είναι πλέον τόπος εγκλήματος. Ένιωθα ότι ο θάνατος ήταν παντού», είπε ο Ρίτσαρντ Γουέιρ, ερευνητής κρίσεων και συγκρούσεων στο Human Rights Watch. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις που κατέλαβαν την πόλη έδειξαν αδιαφορία και περιφρόνηση για τη ζωή άμαχων πολιτών και κανέναν σεβασμό στις πιο θεμελιώδεις αρχές των νόμων του πολέμου».

ΕΙΠΕ: «Το μόνο πράγμα που ο Βλάντιμιρ Πούτιν καταλαβαίνει, είναι η δύναμη της ισχύος. Η δύναμη. Αν του δείξεις όποιο είδος αδυναμίας, θα σε κυνηγήσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στομπ. Κι όταν ρωτήθηκε εάν ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να εμπιστευτεί τον Ρώσο ηγέτη, αμέσως απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος στον κόσμο που μπορεί να τον εμπιστευτεί. Αλλά μην υποτιμήσετε την ικανότητα του προέδρου Τραμπ να διαπραγματευτεί μαζί του μια συμφωνία και, μάλιστα, σκληρή συμφωνία. Το πιο σημαντικό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι εάν μια τέτοια συμφωνία εμπεριέχει οποιαδήποτε αδυναμία ή και απώλεια για την Ουκρανία, θα είναι ήττα για όλους μας. Για μένα, είναι θέμα αυτού που ονομάζω “τρίγωνο πολιτειακής ύπαρξης”: Ανεξαρτησία, κυριότητα και εδαφική ακεραιότητα».

ΣΦΑΓΕΑΣ. Ροντρίγκο Ντουτέρτε, 79, πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνων, είναι ο πρώτος Ασιάτης ηγέτης που εμφανίζεται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, τον καιρό που είχε κηρύξει στη χώρα του τον λεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», στον οποίο υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν περίπου 30.000 άνθρωποι!

Ο Ντουτέρτε, που κυβέρνησε από το 2016 έως το 2022, συνελήφθη την 11η Μαρτίου φέτος στη Μανίλα. Αμέσως τον επιβίβασαν σε ιδιωτικό τζετ και τον πήραν στη Χάγη – έδρα του Δικαστηρίου.

Λόγω του μεγάλου ταξιδιού, του επέτρεψαν να συμμετάσχει στην ακροαματική διαδικασία μέσω τηλεδιάσκεψης από το κέντρο κράτησης στο οποίο τον πήραν.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ κεχαριτωμένο! Με επερώτησή του ο δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, ζητά να μην χρησιμοποιείται στο Ευρωκοινοβούλιο – άρα και γενικά στην ΕΕ υποθέτω; – ο όρος «Λαθρομετανάστης». Πώς να τον λέμε δηλαδή; Περαστικό;

ΦΩΤΟ: Χαροκαμένες Ουκρανές παρακολουθούν εμβρόντητες τις ουκρανικές Αρχές να εκταφιάζουν πτώματα από έναν ομαδικό τάφο, στο πλαίσιο των ερευνών για εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα. (Laurel Chor / SOPA Images/ Sipa ΗΠΑ μέσω AP Images)