Πιο μαχητικοί, πιο επιδραστικοί, πιο αποτελεσματικοί, και πιο αποφασισμένοι. Να αποδείξουν στους ομοϊδεάτες τους ότι αυτός που κυβερνά την χώρα δεν αντιπροσωπεύει ούτε το κόμμα, ούτε την Αμερική.

Η φωτογραφία-μοντάζ που μοστράρω επάνω-επάνω στη στήλη σήμερα, μαζί και με το την έξυπνη απάντηση της αρκούδας της Γροιλανδίας στον «γορίλα» αντιπρόεδρο του Τραμπ, Τζ. Ντ.Βανς, είναι δηλητηριώδης μεν στην απόδοσή της, αριστουργηματική δε στη «μαύρη σε χιούμορ» σύλληψή της!

Η πολική αρκούδα-υπήκοος της Γροιλανδίας, πιάνει τον Βανς από τον λαιμό (περίπου όπως έκανε και αυτός με τον Ζελένσκι, σε εκείνη την φοβερή ιλαροτραγωδία στο Οβάλ Γραφείο, πλάι-πλάι στον Τραμπ, σε ένα από τα χυδαιότερα πολιτικά bullying που υπήρξαν ποτέ), και του λέει:

«Γιατί δεν φοράς κουστούμι στο γραφείο μου που ήρθες; Και, παρεμπιπτόντως, δεν σε άκουσα να λες ούτε ένα ‘ευχαριστώ’».

Όλοι θυμόμαστε εκείνη την αισχρή σκηνή στον Λευκό Οίκο.

Την «πειραγμένη» φωτογραφία ανάρτησαν στο κάργα τραμπικό «Χ», αφού εκεί είναι ο αγαπημένος παιχνιδότοπος του Ίλον Μασκ, δύο διαπρεπείς Ρεπουμλικάνοι που έχουν στραφεί εναντίον του Τραμπ.

Η Λιζ Τσέϊνι. Διαπρεπής Αμερικανίδα νομικός, αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κογκρέσου, και θυγατέρα του Ντίκ Τσέϊνι, πρώην Αντιπροέδρου επί της πρώτης θητείας του Τραμπ, που και αυτός τον έχει αποκηρύξει.   

Και ο Άνταμ Ντάνιελ Κίνζινγκερ, Αμερικανός πολιτικός και σχολιαστής στο τηλεοπτικό δίκτυο του CNN. Εξαιρετικά δημοφιλής, ο 47χρονος πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, ανέφερε σε πρόσφατη ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια ότι «το μέγεθος της διαφθοράς αυτής της κυβέρνησης, κυρίως γύρω από τα κρυπτονομίσματα, είναι απίστευτη.». Και προσθέτει: «Η Ιστορία θα είναι αδίστακτη απέναντί τους».

ΥΓ: Και να η επίσημη δήλωση προχθές του Τζ. Ντ. Βανς από την Γροιλανδία:

« Ο Πρόεδρος είπε ότι πρέπει να πάρουμε την Γροιλανδία. Δεν μπορούμε απλά να αγνοήσουμε αυτό το μέρος. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις επιθυμίες του Προέδρου».

Μα τη Παναγία, ακριβώς έτσι το είπε! Τόσο ξεδιάντροπα!

Φαντάσου, δηλαδή, να ξυπνήσει ο Τραμπ και να πει στον Βανς, “Hey Τζέϊμς Ντέϊβιντ, δεν πας στην Κύπρο και να πεις σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ότι θέλω το νησί τους για στρατηγικούς λόγους, και δεν το συζητάω κάν».

Τραβηγμένο;

Ίσως. Αλλά αυτά που συμβαίνουν τώρα στον Λευκό Οίκο δεν είναι;

Την περασμένη εβδομάδα παρακολούθησα στο YouTube τον Ισραηλινό διανοούμενο, ιστορικό και συγγραφέα, Γιουβάλ Νόα Χαράρι, στην δημοφιλή εκπομπή-talk show του Μπιλ Μάχερ, να προσπαθεί να εξηγήσει με απλά λόγια στο τηλεθεατές, ότι η Δημοκρατία στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, ενώ η Δικτατορία στον τρόμο!

Δηλαδή: Εάν εσύ, πλήττεις συστηματικά την εμπιστοσύνη του κόσμου στους θεσμούς, στα μέσα ενημέρωσης, στους ακαδημαϊκούς, στα δικαστήρια κλπ, υπάρχουν δυστυχώς μερικοί, ίσως και περισσότεροι απ’ ότι νομίζουμε, που νομίζουν ότι αυτό δεν είναι κακό. Ό,τι αντίθετα, πλήττοντας  τους θεσμούς, ελευθερώνεις τους πολίτες. Λάθος, μέγα!

Διότι, συνεχίζει ο Χαράρι, όταν καταστρέφεις αυτό που λέμε «εμπιστοσύνη», trust, πίστη – πείτε το όπως θέλετε – τότε το μόνο πράγμα που μπορεί να βγει από αυτό, είναι η Δικτατορία.

Αυτό ακριβώς κάνουν οι δικτάτορες, ακόμα και αν είναι εκλεγμένοι. Πόσους τέτοιους δεν ξέρουμε τώρα; Γκρεμίζουν την εμπιστοσύνη στους Θεσμούς.

Και το άλλο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, επισημαίνει ο Χαράρι, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της πληροφορίας που διαχέεται, και της ενημέρωσης που προσλαμβάνουμε, δεν βασίζονται στην αλήθεια. Σε πραγματικά στοιχεία.

Το πρόβλημα που βλέπουμε να μας έρχεται από την Silicon Valley, (στο νότιο  τμήμα του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο), στην βόρεια Καλιφόρνια στην Αμερική, όπου ο τόπος χρησιμοποιείται ως μετωνυμικό για τον τομέα υψηλής τεχνολογίας, με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών και αποτελούν οδηγούς των εξελίξεων σε αυτούς τους τομείς, απασχολώντας ειδικευμένο εργατικό δυναμικό από όλο τον κόσμο – Πηγή: Wikipedia), είναι να εξισώνονται η πληροφορία και τα στοιχεία,  με την αλήθεια.

Οι περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία που παρατίθενται για να τροφοδοτήσουν τον δημόσιο διάλογο, «είναι για τα σκουπίδια», λέει ο Χαράρι. Η αλήθεια είναι ένα πολύ σπάνιο, ακριβό και πολύτιμο υποσύνολο της πληροφορίας, που συντίθεται από πολλά στοιχεία.

Έτσι λοιπόν, καταλήγει, το να γράψεις μια αληθινή ιστορία, θέμα ή άρθρο, πρέπει να επενδύσεις πολύ χρόνο, προσπάθεια, χρήμα, έρευνα και έλεγχο της πληροφορίας (fact-checking), ενώ από την άλλη, το ψεύτικο-φανταστικό-μη πραγματικό, το fiction που λέμε, είναι πάμφθηνο, το φτιάχνεις και το πουλάς στο άψε-σβήσε! Ρίξτε μια ματιά σε sites της συμφοράς!..