Το φιάσκο με τους κυνηγούς ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Προηγήθηκαν τα επεισόδια στη Χλώρακα και στη Λεμεσό και, βεβαίως, αρκετά άλλα στους αθλητικούς χώρους. Όλα αυτά, σε μόλις δύο χρόνια θητείας της σημερινής κυβέρνησης, είναι πολλά. Αρκετά για να επισφραγίσουν την αδυναμία των κυβερνώντων να διαχειριστούν σοβαρά γεγονότα. Έχοντας αλλάξει αρμόδιους υπουργούς και ηγεσία Αστυνομίας, πλέον, είναι ξεκάθαρο ότι το Προεδρικό είναι πολύ λίγο. Ως εκ τούτου, όταν και η τελευταία δημοσκόπηση της Redwolf, την οποία διενήργησε η σοβαρή εταιρεία ερευνών Prime Market Research and Consulting, δείχνει τη δημοτικότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη να περιορίζεται στο 24%, δεν προκαλεί έκπληξη.

Παράλληλα, με την κοινωνία να παρακολουθεί το χάος, πώς να μην εμφανίζονται τα συγκυβερνώντα κόμματα να καταποντίζονται. Πώς να μην εμφανίζονται τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης με θλιβερά ποσοστά (ΔΗΣΥ 16%, ΑΚΕΛ 13%).

Μεγάλη μερίδα της κοινωνίας αισθάνεται ασφυξία. Αναζητεί οξυγόνο. Το αίσθημα αυτό γίνεται εντονότερο, έχοντας συνειδητοποιήσει πως οι φωτοβολίδες τύπου Φειδία σβήνουν γρήγορα. Δεν μπορούν να προσφέρουν λύση στο χάος.

Αναζητά κάτι νέο. Άφθαρτο. Που να ξεφεύγει από τις παλαιοκομματικές συνταγές. Που να μπορεί να προσφέρει κάποια ελπίδα. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση δεν είναι η πρώτη που καταγράφει μεγάλο ποσοστό πολιτών να θεωρεί πως μια τέτοια ελπίδα μπορεί να προέλθει από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Το ποσοστό 7% (9% με αναγωγή ψήφων) το οποίο κατέγραψε η έρευνα για το κόμμα που ετοιμάζει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είναι πολύ σοβαρό. Ιδίως, αν αναλογισθεί κάποιος ότι πριν καν εξαγγείλει τη δημιουργία κόμματος, προσπερνά το ΔΗΚΟ και με εντυπωσιακό τρόπο άλλα κόμματα του μεσαίου χώρου.

Εύλογα, βεβαίως, κάποιος μπορεί να επισημάνει πως μια πρόθεση ψήφου σήμερα σε ένα κόμμα το οποίο ακόμη δεν έχουμε δει, δεν σημαίνει και ότι θα μετατραπεί σε ψήφο τον Μάιο του 2026. Αποδεικνύει, ωστόσο, αυτό το αίσθημα ασφυξίας το οποίο πνίγει δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Το φιάσκο με τους κυνηγούς έκανε ακόμη περισσότερους να αγανακτήσουν με την κυβέρνηση. Κάποιοι έλεγαν πως τα επεισόδια στη Χλώρακα και στη Λεμεσό σημειώθηκαν νωρίς στη θητεία των κυβερνώντων. Οπότε, έπρεπε να τους δοθεί χρόνος να μπορέσουν να ελέγξουν την κατάσταση.

Φευ… Το πρόσφατο φιάσκο έγινε δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση. Ποια η στάση του Νίκου Χριστοδουλίδη; Στη Χλώρακα κρύφτηκε. Στη Λεμεσό το ίδιο. Καρατόμησε υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας. Δικαίως. Το έπραξε, όμως, με εμφανή προσπάθεια να μην προκληθεί ο παραμικρός λεκές στο δικό του κοστούμι.

Στο φιάσκο της Σκαρίνου έπραξε το ίδιο. Κρύφτηκε στο θέμα των ευθυνών για το κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου και όσα τραγελαφικά ακολούθησαν. Εμφανίστηκε όταν το χάος πήγε να λάβει ανεξέλεγκτη διάσταση. Τηλεφωνώντας στους κυνηγούς για να τους δει. Θεωρώντας ότι έτσι θα αποκόμιζε και όφελος γιατί παρενέβη για να λυτρωθούν χιλιάδες πολίτες από την ταλαιπωρία. Δεν υπολόγισε το μέγεθος της οργής του κόσμου. Ότι αναζητούσε ποιος επέτρεψε την ανοησία και όχι ποιος παρενέβη για άρση της ανοησίας.

Άφησε τον Αρχηγό Αστυνομίας να κορυφώσει την οργή, πηγαίνοντας στη Βουλή και λέγοντας ότι δεν μπορεί για ένα μήνα να σχολιάσει το φιάσκο επειδή διέταξε δύο έρευνες! Γελοίες έρευνες φυσικά. Διότι ουδείς από την Αστυνομία θα αναλάμβανε ποτέ τέτοια ευθύνη. Ούτε καν ο υπουργός Δικαιοσύνης αν δεν υπήρχε δάκτυλος του Προεδρικού. Αυτόν, καμία έρευνα δεν πρόκειται να τον κατονομάσει. Τον έχει καταλάβει όμως η κοινωνία…

Αν το κόμμα του Οδυσσέα θα μπορέσει όντως να προσφέρει το οξυγόνο το οποίο χρειάζεται η κοινωνία, ουδείς δύναται σήμερα να το απαντήσει με σιγουριά. Αυτό θα αρχίσουμε να το εκτιμούμε όταν το νέο κόμμα ανακοινωθεί. Όταν θα δούμε ποια θα είναι τα στελέχη στην πρώτη γραμμή. Όταν ακούσουμε τις θέσεις του σε διάφορα σοβαρά θέματα. Όταν θα υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις ως προς το πώς μπορεί να διαλυθεί το χάος το οποίο περιγράψαμε στην αρχή του κειμένου.

Εκείνο το οποίο πρέπει να κρατήσει η κατάσταση του τέως Γενικού Ελεγκτή είναι αυτά τα ηχηρά μηνύματα από την πρόσφατη δημοσκόπηση. Μεγάλη μερίδα της κοινωνίας βαρέθηκε τα κόμματα και τις μεσαιωνικές συμπεριφορές τους. Δεν ελπίζει πια, δύο χρόνια μετά, να διαλυθεί το χάος από τον Χριστοδουλίδη.

Αν ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κολλήσει την παθογένεια των παραδοσιακών κομμάτων και κυνηγώντας κάθε ψήφο θα κάνει αβαρίες σε αρχές, αξίες και σε ξεκάθαρες αποφάσεις που απαιτούνται στα διάφορα προβλήματα, απλώς, θα ακολουθήσει τη δική τους κατρακύλα.

Τούτου λεχθέντος, η επιλογή των πρωτοκλασάτων στελεχών που θα εμφανιστούν κατά την εξαγγελία ίδρυσης του κόμματος είναι καθοριστικής σημασίας. Ενδεχόμενη εμφάνιση στελεχών προερχόμενων από άλλα κόμματα, μόνο φθορά θα μεταφέρουν στο νέο κόμμα.

Το σίγουρο είναι πως το μέλλον προδιαγράφεται πολύ σημαντικό. Η δυναμική η οποία φαίνεται να διαθέτει ο τέως Γενικός Ελεγκτής δύναται να αλλάξει σοβαρά τον κομματικό χάρτη. Καθιστώντας τον κεντρώο χώρο ελπιδοφόρο. Προσδίδοντας στο 2028 εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ίδωμεν…