Πριν είκοσι περίπου χρόνια ο Λαπηθιώτης Μελέτης Αποστολίδης προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον ζεύγους Βρετανών, του Ντέιβιντ και της Λίντα Όραμς, οι οποίοι είχαν κτίσει σε οικογενειακό του κτήμα στην κατεχόμενη Λάπηθο.

Τόσο το κυπριακό δικαστήριο όσο και το βρετανικό δικαίωσε τον Ελληνοκύπριο νόμιμο ιδιοκτήτη αναγκάζοντας τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν την περιουσία που είχαν αγοράσει από το κατοχικό καθεστώς. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η απόφαση δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αναγνωρίζεται και να εκτελείται από τα άλλα κράτη μέλη, ακόμη και αν αφορά γη που βρίσκεται στα κατεχόμενα.

Τότε θεωρήθηκε μια μεγάλη νίκη και καλλιεργήθηκε η εντύπωση πως η εξέλιξη αυτή θα αποθάρρυνε τον όποιο ξένο (τουλάχιστον Ευρωπαίο) να αγοράσει γη στα κατεχόμενα, αφού δεν ανήκε σε αυτούς που την πουλούσαν αλλά στους Ελληνοκύπριους. Να σημειώσουμε πως ο Μελέτης Αποστολίδης γνώριζε πως το σπίτι του κατοικείτο επίσης από Τουρκοκύπριους αλλά δεν προσέφυγε εναντίον αυτών, τους οποίους θεωρούσε θύματα της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την τουρκική εισβολή κι όχι σφετεριστές. «Μπορώ να καταλάβω μέχρι ενός βαθμού γιατί μέσα στο σπίτι μου ζουν Τουρκοκύπριοι, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω ο ξένος, ο κερδοσκόπος, που θέλει να κάμει το εξοχικό του με τιμή ευκαιρίας ή που έχει μαύρα χρήματα και δεν ξέρει τι να τα κάμει, κι ενώ ξέρει τι συμβαίνει, προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει», είχε εξηγήσει ο Αποστολίδης σε κάποια συνέντευξη του. «Δεν χαίρομαι» πρόσθεση «επειδή έχασαν οι Όραμς το σπίτι, αλλά για το ότι επικράτησε το ανθρώπινο δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Επειδή στην Ε.Ε. υπάρχουν νόμοι και θεσμοί που πρέπει να εφαρμόζονται για όλους».

Τα χρόνια πέρασαν, η υπόθεση Όραμς ξεθώριασε και από τότε μεγάλο μέρος της γης στις κατεχόμενες περιοχές έχει κτιστεί. Από Τούρκους, Ρώσους, Ισραηλινούς, Γερμανούς, Βρετανούς… Το τελευταίο διάστημα έχει συλληφθεί μία Γερμανίδα κι ένας Ουκρανός για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και παρόλο που η κίνηση είναι σημαντική, ωστόσο όποια κι αν είναι η εξέλιξη δεν θα είναι παρά μία σταγόνα στον ωκεανό. Η οικοδόμηση στα κατεχόμενα, η αλλαγή του τοπίου αλλά και των ισορροπιών ταυτόχρονα, είναι εμφανής. Η υπόθεση Όραμς αποτελεί προηγούμενο και ίσως πετύχουμε ως Ελληνοκύπριοι, νόμιμοι ιδιοκτήτες, ακόμα μία δικαστική νίκη. Ωστόσο θα είναι επί χάρτου. Επί εδάφους τα δεδομένα δεν αλλάζουν με τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Κι ο χρόνος που περνά έχει εν τέλει μεγαλύτερη δύναμη στον καθορισμό καταστάσεων.