Μετά την εκδήλωση που οργάνωσε στη Λευκωσία το ερευνητικό κέντρο CARDET στις 19 Μαρτίου 2025, για τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, συζήτησα το θέμα με την εμπειρογνώμονα φύλου δρα Άννα Πηλαβάκη πρόεδρο του Ιδρύματος προώθησης ισότητας «Υπατία».
Καταγράφω μια από τις υποθέσεις που χειρίστηκε και αφορά νεαρή εργαζόμενη για 6 μήνες σε ιδιωτική εταιρεία, που ζήτησε τη συμβουλή της, ένα περίπου μήνα μετά που παραιτήθηκε από τη δουλειά της, λόγω σεξουαλικής παρενόχλησης που δεχόταν καθημερινά από συνάδελφο της.
Η δρ Πηλαβάκη, την παρέπεμψε στο Γραφείο της Επιτρόπου Διοίκησης, όπου διερευνήθηκε το παράπονο της και δικαιώθηκε. Η κοπέλα, είχε προηγουμένως καταγγείλει στον εργοδότη της, τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου ατόμου προς αυτήν, αλλά ο εργοδότης αδιαφόρησε εντελώς, ενώ είχε υποβάλει το παράπονο της και στο Επαρχιακό Γραφείο Εργασίας, «χωρίς ποτέ κανείς να επικοινωνήσει μαζί της», όπως είπε.
Μεταφέρω εδώ, την περιγραφή ενός από τα περιστατικά που βίωσε, όπως το ανέφερε στη δρα Πηλαβάκη: «Η ώρα ήταν σχεδόν 6 το απόγευμα και οι υπόλοιποι υπάλληλοι είχαν σχολάσει μιάμιση ώρα προηγουμένως. Αυτός, με έπιασε από το πρόσωπο με τα δυο του χέρια και με τράβηξε ορμητικά προς το μέρος του, για να με φιλήσει στο στόμα. Τραβήχτηκα με τρόμο και έμεινα να τον κοιτάζω κυριολεκτικά αποσβολωμένη. Προηγουμένως, πολλές φορές εκείνη τη μέρα και προφασιζόμενος ότι δεν βλέπει καλά στην οθόνη του υπολογιστή, έσκυβε προς το μέρος μου και ακουμπούσε το χέρι του στο πόδι μου, πολύ κοντά στα γεννητικά μου όργανα. Ήμουν τρομοκρατημένη και πολύ πιεσμένη…και λίγες μέρες μετά, μίλησα για το περιστατικό αυτό, σε αστυνομικό, που μου ανέφερε ότι «είναι δύσκολη περίπτωση, γιατί δεν υπάρχουν μάρτυρες». Αναγκάστηκα να εγκαταλείψω τη δουλειά μου…το ψυχολογικό βάρος που ένιωσα και ο τρόμος μήπως συναντήσω αυτό το άτομο σε μελλοντική μου εργασία, μου προκάλεσαν κρίσεις πανικού, που ακόμα παλεύω να τις νικήσω. Έμεινα άνεργη, στο περιθώριο και στην αδράνεια, σε πολύ κρίσιμη στιγμή και σε δύσκολη εποχή…».