Έχει ήδη  ανακοινωθεί η συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας για ότι αφορά τη Μαύρη Θάλασσα και όχι μόνο.  Η συμφωνία περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

>> Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν να εξασφαλίσουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα, να εξαλείψουν τη χρήση βίας και να αποτρέψουν τη χρήση εμπορικών πλοίων για στρατιωτικούς σκοπούς στη Μαύρη Θάλασσα.

>> Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων, χαμηλότερο κόστος θαλασσίων ασφαλίστρων και ενίσχυση της πρόσβασης σε λιμάνια  και συστήματα πληρωμών για τέτοιες συναλλαγές.

>> ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν να αναπτύξουν μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας του Προέδρου Τραμπ και του Προέδρου Πούτιν για την απαγόρευση των κτυπημάτων κατά των ενεργειακών εγκαταστάσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

>> Οι ΗΠΑ και η Ρωσία καλωσορίζουν τις καλές υπηρεσίες τρίτων χωρών με σκοπό την υποστήριξη της εφαρμογής ενεργειακών και θαλάσσιων συμφωνιών.

>> Οι ΗΠΑ  και η Ρωσία θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μιας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης.

Πέραν αυτής της συμφωνίας τόσον η μια όσον και η άλλη χώρα δήλωσαν ότι τα πιο πάνω δεν είναι τα μόνα που έχουν συμφωνήσει.  Ανακοίνωσαν τα πιο πάνω δημοσίως γιατί αυτά είναι τα σημεία εκείνα από την ευρύτερη μεταξύ τους συμφωνία τα οποία έχει αποδεχθεί και η Ουκρανία.  Για τα υπόλοιπα η προσπάθεια συνεχίζεται.  Τα πιο πάνω περιλαμβάνουν αναπόφευκτα και την άρση ορισμένων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως συνάγεται από το δεύτερο σημείο της συμφωνίας η οποία έχει ανακοινωθεί.

Την ίδια ώρα συνομιλίες διεξάγονται και με το Ιράν ενώ η Ρωσία συνομιλεί ταυτόχρονα και με Κίνα.  Δραστήριο ρόλο στην πιο πάνω διαδικασία διαδραματίζει και η Σαουδική Αραβία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και καλός συνεργάτης με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια.

Πριν λίγες μέρες είχαμε και την επίσκεψη του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ, όπου είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων το Ουκρανικό και τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στη Συρία.

Παράλληλα το Ισραήλ λαμβάνει ενεργό μέρος στην όλη διαδικασία και επι της σκηνής και πίσω από τη σκηνή.  Σε παράλληλες κινήσεις προχωρούν ευρωπαϊκές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συντελείται λοιπόν μπροστά στα μάτια μας η διαδικασία ανακατανομής ισχύος, πράγμα για το οποίο γράφω εδώ και μερικά χρόνια.  Αυτή η διαδικασία ολοφάνερα περιλαμβάνει τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.  Ως εκ τούτου πέρα από την Τουρκία και Σαουδική Αραβία οι οποίες έχουν πιο ενεργό ρόλο, από ότι άλλες χώρες της περιοχής, άμεσο είναι το ενδιαφέρον και της Αιγύπτου αλλά επίσης της Ελλάδας και της Κύπρου.  Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχε με πρόσκληση του Προέδρου της Γαλλίας Μακρόν, στην προχθεσινή διάσκεψη στο Παρίσι.  Βλέπουμε συνεπώς να εμπλέκεται αριθμός χωρών της περιοχής μας.  Μια περιοχή που σίγουρα θα συγκεντρώσει πολύ πιο έντονα το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων, ευθύς αμέσως, μετά που θα επιτευχθεί πλήρης συμφωνία στο Ουκρανικό.

Σε αυτή την υπό εξέλιξη διαδικασία ανακατανομής ισχύος οικονομικός πόλεμος μεταξύ των εμπλεκόμενων θα είναι αδυσώπητος.  Αρχής γενομένης από τον εμπορικό πόλεμο.

Από τις συνολικές εξελίξεις των τελευταίων τριών χρόνων και τη διαδικασία την οποία έχω περιγράψει σε αδρές γραμμές, μπορεί να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα.

  1. Ζούμε την πλήρη ανατροπή του κόσμου όπως τον γνωρίζαμε τα τελευταία 80 χρόνια με πρωταγωνιστές με χρονολογική σειρά την Κίνα, τη Ρωσία και τέλος τις Η.Π.Α του Ντόναλντ Τραμπ.
  2. Είμαστε μάρτυρες μιας  σε εξέλιξη διαδικασίας ανακατανομής ισχύος, που προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα και ρευστότητα.  Σε αυτή τη διαδικασία η Ε.Ε. βρέθηκε εκτεθειμένη, απροετοίμαστη και διασπασμένη.
  3. Ο κόσμος εξελίσσεται από ένα μονοπολικό σύστημα με ηγεμόνα τις Η.Π.Α σε ένα τριπολικό με τρία κέντρα ισχύος.  Η.Π.Α, Κίνα, Ρωσία.
  4. Η Ε.Ε. στην προσπάθεια της να αντιδράσει εκπόνησε πρόγραμμα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στους τομείς της τεχνολογίας και της άμυνας.  Δεδομένης της ανυπαρξίας κρατικών κεφαλαίων, αυτά τα ποσά θα αντληθούν από τις καταθέσεις και τα εισοδήματα των ευρωπαίων πολιτών ή την εκτύπωση χαρτονομισμάτων με όλες τις συνέπειες.  ΄Ήδη αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο.
  5. Η άντληση αυτών των τεραστίων κεφαλαίων απ΄ ευθείας από τους Ευρωπαίους πολίτες θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική ανέχεια, κοινωνική ανισότητα και κοινωνική αναταραχή.  Αυτή η κατάσταση θα ευνοήσει εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ε.Ε. που απορρίπτουν τις Βρυξέλλες και υιοθετούν ανατρεπτικές για την υπάρχουσα Ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων.
  6. ΄Ολες αυτές οι εξελίξεις σε συνδυασμό με τον τριμέτωπο πλέον αγώνα της Ε.Ε. ενάντια σε Κίνα, Η.Π.Α και Ρωσία, θα δημιουργήσει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα στις χώρες της Ε.Ε.   Τόσον στα δημόσια οικονομικά όσον και στα ιδιωτικά νοικοκυριά.
  7. Η πρόθεση της Ε.Ε να συνεχίσει μόνη της και χωρίς τις Η.Π.Α, την αντιπαράθεση με τη Ρωσία με όλα τα μέσα και σε όλα τα επίπεδα, θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στις οικονομίες των Κρατών μελών αλλά και γεωπολιτικούς κινδύνους.
  8. Μέσα σε αυτή την απίστευτα ρευστή και επικίνδυνα εύθραυστη πραγματικότητα, θα επέλθουν επικίνδυνες εξελίξεις σε παγκόσμιο, αλλά και περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.  Ιδιαίτερα εκτεθειμένα θα είναι μικρά κράτη και λαοί με χρονίζοντα προβλήματα.
  9. Ως εκ των άνω οι μικρά κράτη και λαοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις τους για να επιβιώσουν κατά κυριολεξία (βλέπε Παλαιστίνιοι) αλλά και πολιτικά και οικονομικά.
  10. Η τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού και ιδιαίτερα εξειδικευμένου δυναμικού στις χώρες της Ε.Ε. σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα, θα εξωθήσουν το μεταναστευτικό σε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.  Οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.
  11. Ο κίνδυνος να προκύψουν νέοι τοπικοί περιφερειακοί πόλεμοι υπαρκτός και ορατός.  ΄Όπως επίσης και η πιθανότητα κατακερματισμού χωρών (βλέπε Συρία),  δημιουργία νέων κρατών (Κουρδικό) και γεωγραφική επέκταση υφιστάμενων Κρατών (βλέπε Ισραήλ).
  12. Μέσα σε αυτό το ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, εφ΄ όλης της ύλης, η Κύπρος θα πρέπει να προβεί σε προσεκτικούς και δραστικούς χειρισμούς αν πρόκειται να έχει ελπιδοφόρο μέλλον.  Ουσιαστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα διαδραματίσει η συνεργασία και συντονισμός με την Ελλάδα.