ΕΠΡΕΠΕ να εκλεγεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ για να συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι πως θα πρέπει να επενδύσουν στην άμυνα και στην ασφάλεια. Να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να χρηματοδοτήσουν το προφανές, τη δική τους άμυνα.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Ούτε πρόκειται να γίνει από την μια μέρα στην άλλη. Θα πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η ευρωπαϊκή άμυνα να είναι συλλογική και να έχει στοχεύσεις. Πρωτίστως να υπερασπίζεται το σύνολο των κρατών. Η Ευρώπη δεν είναι επεκτατική δύναμη. Είναι μια ήπειρος με δημοκρατικές  αρχές, που εκφράζει το διεθνές δίκαιο.

ΕΧΕΙ συζητηθεί και στη δημόσια σφαίρα αλλά και σε κατ΄ ιδίαν επαφές η εμπλοκή της κατοχικής Τουρκίας σε αυτή την προσπάθεια για τη διαμόρφωση της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης. Είναι προφανείς οι λόγοι. Η κατοχική δύναμη διαθέτει τον μεγαλύτερο, μετά τις ΗΠΑ, στρατό στο ΝΑΤΟ. Και επιπροσθέτως το καθεστώς της Άγκυρας είναι έτοιμο να στείλει στρατεύματα όπου της ζητηθεί. Κάτι που δεν μπορούν να πράξουν με την ίδια ευκολία ευρωπαϊκές χώρες. Και ενόψει τούτου θεωρούν «απαραίτητη και αναγκαία» την συμμετοχή της Τουρκίας.

ΕΠΙ του θέματος αυτού, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-κλοντ Γιούνκερ, θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς την Τουρκία( συνέντευξη στην αθηναϊκή «Καθημερινή»). Σπεύδει δε να αναφέρει πως  «θα πρέπει να τους σεβόμαστε ως στρατιωτική δύναμη. Φυσικά, αυτός δεν είναι λόγος να γίνουν μέλος της Ε.Ε., αλλά είναι μέλη του ΝΑΤΟ και πρέπει μάλιστα να συμπεριφέρονται ως έμπιστα μέλη του, κάτι που δεν το κάνουν πάντα».

ΟΙ Ευρωπαίοι, όπως και οι Αμερικανοί, παρουσιάζονται να ενοχλούνται με τη συμπεριφορά του Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας, με τις συλλήψεις και τις διώξεις πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων, αλλά εντέχνως υποβαθμίζουν τα όσα διαδραματίζονται. Προφανείς οι λόγοι. Αλλά δεν μπορεί στην περίπτωση της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας να τηρούν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

ΒΑΣΙΚΟ, βέβαια, ζήτημα που θα έπρεπε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την εμπλοκή της Τουρκίας, είναι η συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε., της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΑΝΤΩΣ είναι άποψη μας πως η διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ε.Ε., της Ευρώπης εν γένει, είναι απαραίτητη. Χωρίς, όμως, την εμπλοκή της κατοχικής δύναμης.