ΘΑ πρέπει σοβαρά να αξιολογηθούν οι πληροφορίες, που αναφέρθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, σε σχέση με τις παραβατικές συμπεριφορές των μαθητών. Όπως συναφώς αναφέρθηκε, πέραν από το σοβαρό ζήτημα της χρήσης ναρκωτικών, φαίνεται να υπάρχουν και υποθέσεις εμπορίας προσώπων.
ΜΑΛΙΣΤΑ! Τραγικό, τρομακτικό και απαράδεκτο. Συγκεκριμένα, με αφορμή αναφορά του εκπροσώπου της ΟΛΤΕΚ, Λένου Λοίζου, ότι στην Ευρώπη υπάρχουν πληροφορίες «για μαθητές που πουλούν συμμαθήτριές τους» υπήρξε μια τοποθέτηση-σοκ του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών και του Προέδρου της επιτροπής Παιδείας ότι κάτι ανάλογο, δυστυχώς, ακούγεται και στην Κύπρο.
ΠΡΩΤΗ φορά ακούγονται τέτοιες καταγγελίες, τέτοιες αναφορές που αφορούν συμπεριφορές ανήλικων παιδιών. Επειδή οι καταγγελίες προέρχονται από δυο πρόσωπα που έχουν ενημέρωση και γνώση για τα όσα συμβαίνουν, δεν μπορεί παρά να αξιολογηθούν, να διερευνηθούν τα όσα αναφέρονται και πρωτίστως να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
ΘΑ πρέπει να εντοπιστούν οι περιπτώσεις αυτές, όπου μαθητές εκδίδουν συμμαθήτριες τους. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή καταγγελία, η οποία προφανώς και αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Δεν είναι ενδοσχολικό ζήτημα συμπεριφοράς μαθητών. Πρόκειται για να ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, που δεν μπορεί ποσώς να υποβαθμιστεί.
ΚΑΠΟΤΕ όταν η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ήταν μόλις εμφανιστεί, το φαινόμενο αυτό δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά και ακαριαία. Αφέθηκε να αναπτυχθεί και να κυριαρχήσει, να… αλώσει τις νεανικές ηλικίες. Είναι δε ενδεικτική η τοποθέτηση της εκπροσώπου της ΥΚΑΝ, της υπηρεσίας καταπολέμησης ναρκωτικών. Ανέφερε ότι τα τελευταία τρία χρόνια,η Υπηρεσία παρέπεμψε σε θεραπευτικά κέντρα 70 μαθητές (ανήλικους), οι οποίοι συνελήφθησαν!
ΚΑΙ μετά από τα ναρκωτικά; Φαινόμενα, όπως αυτά που αναφέρθηκαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, δεν σοκάρουν μόνο, αλλά προκαλούν έντονη ανησυχία και πρέπει να σημάνει συναγερμό για όλους. Και τους γονείς, τις οικογένειες, το σχολείο αλλά και το κράτος. Ένα ζήτημα, που είναι πλέον ορατό και εντόνως κοινωνικό, πρέπει να περιληφθεί ψηλά στην ατζέντα του κράτους.
ΤΟ κράτος έχει ευθύνη υπό την έννοια πως εάν αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται όταν ακόμη θεωρούνται μεμονωμένες. Όταν ακόμη δεν εντοπίζονται πολλές υποθέσεις και ως εκ τούτου μπορούν να αντιμετωπισθούν εγκαίρως και αποτελεσματικά.
ΓΙΑ να μην βρεθούμε σε μερικά χρόνια σε ένα ανεξέλεγκτο φαινόμενο, που δεν θα μπορεί πλέον να αντιμετωπισθεί, θα πρέπει τώρα, που είναι νωρίς να δρομολογηθούν δράσεις.
ΔΡΑΣΕΙΣ που θα πρέπει να σχεδιασθούν από ειδικούς, αρμόδιους με την εμπλοκή όλων. Από τους γονείς, το σχολείο μέχρι τις κοινωνικές υπηρεσίες. Είναι υπόθεση όλων. Πρέπει να βιαστούμε!