Η έναρξη μιας ευρείας κλίμακας επιχείρησης του Ισραηλινού Στρατού (IDF) στη Γάζα θα πρέπει να αναμένεται και μάλιστα άμεσα. Μετά και την αναδιάταξη της 36ης Μεραρχίας (σ.σ. 10.000) του IDF από το Βόρειο Μέτωπο στο Μέτωπο της Γάζας τα σενάρια είναι δύο: είτε η Ιερουσαλήμ ετοιμάζει όντως αυτή την επιχείρηση, είτε επιχειρεί να στείλει ένα τελεσίγραφο στη Χαμάς. Είτε και τα δύο μαζί, βέβαια, με την αντίστροφη σειρά.
Όλα δείχνουν πως το πρώτο είναι αυτό που προκρίνει η κυβέρνηση Νετανιάχου. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η κοινωνία έχει κουραστεί από αυτόν τον μεγαλύτερο σε διάρκεια πόλεμο στην Ιστορία του Ισραήλ και θέλει να επιστρέψει στην καθημερινότητά της. μια καθημερινότητα η οποία, σημειωτέον, ποτέ δεν ήταν όπως τη βιώνουμε εμείς, χωρίς τη βία της τρομοκρατίας. Αυτό όμως ίσως και να ωθεί τον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση καθώς ακόμα και μια κατάσταση με ασύμμετρες απειλές είναι πολύ καλύτερη από έναν πόλεμο.
Η ειρήνη, μετά και από την 7η Οκτωβρίου, είναι πλέον σίγουρο ότι δεν πρόκειται να έρθει, όχι στη δική μας εποχή τουλάχιστον. Τα περί συνομιλιών για δύο κράτη προκαλούν θυμηδία όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά και στη Δυτική Όχθη. Ζουν μόνο στην άνεση των δυτικών πρωτευουσών και στο μυαλό όσων δεν βλέπουν την εντελώς διαφορετική πραγματικότητα επί του εδάφους.
Πέρα από αυτό, υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες οι οποίοι είναι φανερό ότι δεν θα κάνουν απλή μια τέτοια κίνηση.
Κατ’ αρχάς είναι οι απώλειες. Οι νεκροί στρατιώτες και αξιωματικοί στην προηγούμενη επιχείρηση στη Γάζα ανέρχονται σε 407, οι πλείστοι μέλη επίλεκτων Σωμάτων, πολλοί οικογενειάρχες.
Μετά, είναι και το θέμα της οικονομίας. Το Ισραήλ λόγω της δημιουργίας του τομέα των Startups αλλά και της τεχνολογίας έχει μια εξαιρετικά ισχυρή οικονομία η οποία συνέχισε να μεγαλώνει και το 2024 εν μέσω πολέμου και παρά την πολύ μικρή κάμψη σε σχέση με τις προβλέψεις, θα συνεχίσει να το κάνει με βάση τα σημερινά δεδομένα. Αυτό από μία άποψη απέδειξε πόσο ανθεκτική είναι η οικονομία του Ισραήλ και προσέλκυσε επενδυτές όσο απίστευτο κι αν ακούγεται.
Όμως εάν ο πόλεμος συνεχίσει σε βάθος χρόνου, η εκτίμηση είναι πως θα μειωθούν οι τεράστιες επενδύσεις ξένων και θα φύγουν κεφάλαια με τις γνωστές συνέπειες. Το πλέον ενδιαφέρον είναι πως με την επαναφορά του ζητήματος της δικαστικής μεταρρύθμισης – κατάληψης κατά τους επικριτές του – του Νετανιάχου οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερες από τις επιπτώσεις του πολέμου.
Κάτι που δείχνει ότι αυτό που πραγματικά απειλεί άμεσα την ισραηλινή οικονομία είναι η εσωτερική αστάθεια.
Από την άλλη υπάρχουν και όσα συνηγορούν σε μια νέα ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Γάζα. Παρότι η Χαμάς σαφώς και έχει χάσει ένα τεράστιο μέρος του οπλισμού της, ειδικά σε επίπεδο ρουκετών και πυραύλων, διατηρεί ακόμη οπλισμό, ενώ είναι και σε θέση να κατασκευάζει «πρωτόγονα» μεν, αποτελεσματικά δε είδη βομβών και άλλου εξοπλισμού. Συν βέβαια τις μεγάλες ποσότητες οπλισμού τις οποίες έκλεψε από τις βάσεις στις οποίες εισέβαλε την 7/10 και τις οποίες ο IDF δεν έχει ανακαλύψει στο μεγάλο τους μέρος.
Αυτό που όμως πραγματικά ανησυχεί το Ισραήλ είναι το εξής: ο IDF υπολογίζει πως έχει εξουδετερώσει 20.000 ενόπλους της Χαμάς, δηλαδή περίπου το 40% των συνολικών απωλειών στη Γάζα εάν θεωρήσει κανείς ότι μιλάμε για 50.000 όπως λέει η Χαμάς – οι Ισραηλινοί καταγγέλλουν ότι είναι προπαγάνδα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Πριν τον Πόλεμο στη Γάζα η Χαμάς είχε 25.000 – 30.000 ενόπλους στις τάξεις της. Σήμερα ο αριθμός υπολογίζεται και πάλι στις 20.000 με τις στρατολογήσεις που έκανε η οργάνωση στη διάρκεια του Πολέμου αλλά και την απορρόφηση της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα. Συνεπώς αντιλαμβάνεται κανείς ότι εάν εν μέσω πολέμου η Χαμάς αναπληρώνει απώλειες με αυτό το ρυθμό η απειλή για το Ισραήλ ενόσω κατέχει ακόμα οπλισμό είναι τρομακτικά μεγαλύτερη από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί.
Σ’ αυτό επιβάλλεται να προσθέσει κανείς και γεγονός ότι η Χαμάς ίσως να διατηρεί έως και 40% των τούνελ της, πρώτον διότι φαίνεται πως υπήρχαν πολύ περισσότερα και από τον αδιανόητο αριθμό που εντόπισε το Ισραήλ, συνολικού μήκους 500 χιλιομέτρων περίπου και δεύτερον, διότι η Χαμάς φαίνεται πως έχτισε ξανά μερικά τα οποία το Ισραήλ δεν πρόλαβε να καταστρέψει εντελώς.
Ο Βενιαμίν Νετανιάχου λοιπόν, πέρα από το τι θέλει ή το τι θα προτιμούσε ή και το τι εξυπηρετεί τον τακτικισμό του στο εσωτερικό, καλείται να ζυγίσει τα δεδομένα και να αποφασίσει όχι μόνο για το αύριο αλλά και για πολύ πιο κάτω.
Είναι βέβαια και οι ακροδεξιοί του εταίροι οι οποίοι μετά την επανένταξη του ΥΠΕΞ Γεδεών Σαάρ και των βουλευτών του στο κυβερνών Λικούντ, θα δυσκολευτούν να τον ανατρέψουν αλλά να το κάνουν. Θέτουν δε ως όρο τη μη διακοπή του πολέμου.
Σήμερα το μεσημέρι, ανακοινώθηκε πως η Χαμάς αντέδρασε «θετικά» σε συμβιβαστική πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία. Η Ιερουσαλήμ απάντησε πως ακόμη δεν έχει λάβει λεπτομέρειες.