Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να δεχθεί μισό εκατομμύριο άτομα από τη Γάζα για «προσωρινή εγκατάσταση» στο Σινά, υποστηρίζει με σημερινό της δημοσίευμα η λιβανέζικη εφημερίδα Αλ Άχμπαρ, η οποία θεωρείται εκφραστικό όργανο της Χεζμπολάχ.
Πολλές ώρες μετά, το Κάιρο εξέδωσε μια λακωνική ανακοίνωση με την οποία αρνήθηκε ότι έχει τέτοια πρόθεση. Ωστόσο, υπάρχει και η εκτίμηση ότι η Αίγυπτος ενδέχεται και να ξαφνιάστηκε με τη διαρροή και να προσπαθεί να μην απολέσει τη διαπραγματευτική της δυνατότητα ως προς το θέμα αυτό.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ιζραέλ Κατζ διέταξε χθες το στρατό να καταλάβει εδάφη στη Γάζα που συνορεύουν με το Ισραήλ και προειδοποίησε ότι αυτά δεν θα επιστραφούν και θα προσαρτηθούν εάν η Χαμάς συνεχίσει να αρνείται την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων. Λαμβανομένου υπόψην ότι η Χαμάς ισχυρίζεται πως δεν επιστρέφει όλους τους ομήρους επειδή μετά το Ισραήλ θα την καταστρέψει, ο Κατζ προειδοποίησε χωρίς να συνδέει ξεκάθαρα τα δύο, ότι εάν η Χαμάς δεν απελευθερώσει τους ομήρους θα υπάρξει ολοκληρωτική καταστροφή στη Γάζα.
Είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει γίνεται σκληρό με τεράστιο διακύβευμα – κι αυτό για όλους. Η Αίγυπτος γνωρίζει όσο λίγοι τη Χαμάς και φαίνεται πως είναι σίγουρη ότι δεν θα κάνει πίσω, προκαλώντας αυτά που προειδοποιεί το Ισραήλ.
Το Κάιρο ασκούσε τη μεγαλύτερη πίεση, μια πίεση συνεχή μάλιστα επί της Χαμάς για να λογικευτεί, όμως εκείνη παρά την καταστροφή που προκάλεσε, όχι μόνο δεν λογικεύτηκε αλλά και συνέχισε να προκαλεί το Ισραήλ με το θέμα των ομήρων αλλά και με προσπάθειες τοποθέτησης εκρηκτικών μηχανισμών δίπλα από θέσεις του IDF εν μέσω εκεχειρίας.
Mε δεδομένο λοιπόν ότι η Αίγυπτος προσπαθεί να ισχυροποιήσει τη θέση της χωρίς βέβαια να συγκρουστεί με τους Αμερικανούς, η αποδοχή του ενός τετάρτου των κατοίκων της Γάζας θα την έφερνε πιο κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ ενώ θα έστρεφε τις πιέσεις στο Αμμάν για την οποιαδήποτε συζήτηση μετακίνησης άλλων Παλαιστινίων.
Η Ιορδανία βρίσκεται σε πολύ πιο ευάλωτη θέση από το Κάιρο εξ ου και η αξία της βοήθειας που λαμβάνει από τις ΗΠΑ, είναι η ίδια με εκείνη της Αιγύπτου. Συν τοις άλλοις η οικοδόμηση μιας πόλης για 500.000 με λεφτά των Αράβων «αδελφών» του Κόλπου κυρίως και των Αμερικανών θα σήμαινε πολλά δισεκατομμύρια έστω κι αν η Αίγυπτος δεν θα «βγάλει» τα 47 δισεκατομμύρια τα οποία προνοεί το δικό της σχέδιο για ανοικοδόμηση της Γάζας, το οποίο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν απορρίψει ασυζητητί.
Με ισχυροποιημένη τη θέση της, η Χώρα του Νείλου μπορεί να πιέσει περισσότερο το Ισραήλ, ειδικά τώρα που οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο χειρότερό τους σημείο μετά την σύναψη ειρήνης μεταξύ τους πριν από 45 χρόνια.
Πώς όμως θα μπορούσε να το κάνει;
Πρωτίστως με τα όσα ήδη κάνει αναπτύσσοντας στρατεύματα προς τα σύνορά της με το Ισραήλ αλλά και χτίζοντας κατά παράβαση των συμφωνιών του Κάμπ Ντέιβιντ βάσεις επιθετικού και όχι αμυντικού χαρακτήρα και εξοπλισμού προκαλώντας ανησυχία στο Ισραήλ.
Ένα πρόσθετο σενάριο το οποίο κυκλοφόρησε υποστήριζε πως, υπογείως, η Τουρκία προσπαθεί να φτιάξει έναν άξονα τρόπον τινά ανάμεσα στην ίδια, τη Συρία και την Αίγυπτο προκειμένου να είσαι θέση να εκβιάζει την Ιερουσαλήμ και με αυτό τρόπο να αυξήσει τη δική της ισχύ στην περιοχή.
Το Κάιρο βέβαια, το Κάιρο του Σίσι εάν φοβάται δύο πράγματα είναι πρώτον το «δόγμα» της ισλαμικής αδελφότητας το οποίο ασπάζονται τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Αλ Σάρα και δεύτερον την επιρροή της Τουρκίας η οποία εξάλλου, σε κανένα αραβικό κράτος δεν είναι δημοφιλής. Απλούστατα διότι οι Άραβες γνωρίζουν, από την Ιστορία αλλά και την κοινή λογική, πού το πάει η Άγκυρα. Οι Άραβες δεν συμπαθούν τους Τούρκους και για πολλές χώρες, της Αιγύπτου περιλαμβανομένης, το Ισραήλ δεν θεωρείται με κανέναν τρόπο απειλή.
Η Τουρκία και ειδικά η Τουρκία του Ερντογάν θεωρείται.
Η ισχυροποίηση λοιπόν της Αιγύπτου θα στείλει στην κυβέρνηση Νετανιάχου, ανεξάρτητα από την υλοποίηση ή όχι της όποιας συνεργασίας με τους Σύρους και τους Τούρκους, ένα σαφές μήνυμα: ότι η Αίγυπτος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη ως εταίρος όσο νιώθει ότι το Ισραήλ δεν τη λαμβάνει υπόψην.
Και η ιδέα της εξάρτησης της Ιερουσαλήμ μόνο από τις διαθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι με κανένα τρόπο έξυπνη κίνηση. Οι Ισραηλινοί οι οποίοι ποτέ δεν βάζουν τα αυγά τους σε ένα καλάθι το γνωρίζουν καλά. Το γνωρίζει όμως και η Αίγυπτος.