Αντιλαμβάνομαι ότι το τέμπο που συντονισμένα δίδεται από τον Λόφο και τις «φίλιες δυνάμεις» υπαγορεύει ενθουσιασμό για το σημειωτόν που σημειώθηκε στην πόλη του Καλβίνου και δεν θα ήθελα να χαλάσω τη χαρά της γιορτής. Αναντίλεκτα η ακινησία -και δε, τόσων πολλών χρόνων- ταλαιπωρεί βάναυσα το σώμα και είναι ό,τι χειρότερο για τις αρθρώσεις καθώς αποδυναμώνει τους μυς και τους συνδέσμους που με τη σειρά τους δυσκολεύονται να συγκρατήσουν τα οστά στη θέση τους ενώ επιδεινώνεται η δυσκαμψία και ο πόνος αυξάνεται. Οπόταν, πράγματι, το ξεμούδιασμα από το σημειωτόν, προσφέρει μια κάποια ανακούφιση στον πάσχοντα…

Θυμίζω, ωστόσο, ότι η υπερπροσπάθειά που εδώ και δύο χρόνια κατέβαλλε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήταν στο να βρεθεί τρόπος… να ανατάξει διά του ηλεκτροσόκ την καρδιακή αρρυθμία του Κυπριακού. Αυτό μας έλεγαν και αυτό φορτικά επαναλάμβαναν: «Να βρεθεί τρόπος να γίνει ένα ηλεκτροσόκ στο Κυπριακό». Γιατρός δεν είμαι, γι’ αυτό και δυσκολεύομαι να αντιληφθώ το πως ακριβώς μπορεί να βοηθήσει το σημειωτόν κάποιον που για να ανανήψει χρειαζόταν απινιδωτή και ηλεκτροσόκ.

Όπως, μάλιστα, ήδη από τον Απρίλη του 2023 γράφαμε σ’ αυτή εδώ τη στήλη, αφού βλέπετε ο Νίκος Χριστοδουλίδης μάς είχε βάλει σε διαδικασία εκμάθησης νέων ορολογιών: «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η έγκαιρη απινίδωση μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης μεταξύ 15-50%. Ο λόγος είναι διότι το λειτουργικό πρόβλημα που προκάλεσε την ανακοπή είναι τέτοιο που, για αρχή τουλάχιστον, προκαλεί αρρυθμίες και όχι άμεσο θάνατο. Με μια άμεση καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και μια πρώτη απινίδωση μέσα στα 5 πρώτα λεπτά, οι πιθανότητες της επανόδου αυτόματης κυκλοφορίας (ROSC) και κατά συνέπεια η ανάνηψη του θύματος, αυξάνονται».

Και συνεχίζοντας σημειώναμε τα εξής: «Λέξεις κλειδιά της παραγράφου; “Έγκαιρη” και “άμεση”. Το Κυπριακό πρόβλημα συμπληρώνει φέτος (σημ: το 2023) 49 χρόνια (από τότε που εμείς μετράμε, το 1974) και 59 από τότε που ο ΟΗΕ ασχολήθηκε πρώτη φορά σε ψήφισμά του με το “κυπριακό πρόβλημα”. Η δε διαπραγματευτική διαδικασία βρίσκεται σε κώμα, εδώ και έξι χρόνια. Συνεπώς –ρωτούσαμε τότε- μπορεί άραγε το “θύμα”, ευρισκόμενο σε τέτοια κατάσταση, να ανανήψει μετά από ένα ηλεκτροσόκ;».

Να όμως που, δύο χρόνια μετά, μαθαίνουμε ότι γεννά ελπίδες ανάνηψης και το σημειωτόν! Οπόταν – λαμβάνοντας υπόψη ότι η Γενεύη, η «εκθαμβωτική Ελβετίδα» για τους ταξιδιωτικούς οδηγούς, φέρει και έτερο προσωνύμιο, όπως και στην αρχή αναφέραμε, ως «η πόλη του Καλβίνου» και το απόφθεγμα του Καλβινισμού ήταν η λατινική φράση «Post tenebras lux» που μεταφράζεται ως «Mετά το σκοτάδι ακολουθεί το φως», τι άλλο μένει σε μας παρά να αναφωνήσουμε: Μέγας Είσαι Κύριε και θαυμαστά τα έργα Σου!

Και δεδομένου ότι αναφωνούμε ενώ… έχουμε μείνει ενεοί με τα κλωθογυρίσματα που παρακολουθούμε, ας καταγραφεί παρακαλώ, ως το πρώτο θαύμα αυτής της εξελικτικής πορείας ανάνηψης που θα ακολουθήσει από τώρα και στο εξής η χρονίζουσα προβληματική μας κατάσταση. Το επιτάσσουν και εθνικοί λόγοι, άλλωστε, τους οποίους υπαγόρευσε πολύ εύγλωττα ο Ευθύμιος Δίπλαρος. Ο μεστής σοφίας νεαρός πολιτικός ανήρ που ξεχωρίζει ως υπέρλαμπρος αστέρας στο πολιτικό στερέωμα: «Η Κύπρος μας πάνω απ’ όλα…. Επιτάσσει ευθύνη… Προχωράμε ενωμένοι…».

Συνεπώς, παρότι υπό άλλες συνθήκες, εάν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συνοδευόμενοι από πέντε ντουζίνες μονοστέφανους παράγοντες -πολιτικούς, σύμβουλους, συνεργάτες, γραμματείς και φαρισαίους- μαζί και οι τρεις Εγγυήτριες Δυνάμεις, η κουστωδία του ΟΗΕ, προεξάρχοντος του Γενικού του Γραμματέα, συν η ταξιθέτρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναχωρούσαν από τις χώρες τους και μετέβαιναν για δύο ημέρες κάπου αλλού, προκειμένου να αποφασίσουν το ξεχορτάριασμα των κοιμητηρίων, οι ίδιοι αυτοί που σήμερα μας επεξηγούν το, άνευ θριάμβου μεν, νενικήκαμεν δε, αποτέλεσμα, θα τους είχαν κρεμάσει στα μανταλάκια, εντούτοις εμείς… «Δίπλαροι». Η Κύπρος μας πάνω απ’ όλα. Και μέχρι την επόμενη βδομάδα που θα ασχοληθούμε σοβαρά με την «ευθυγράμμιση άστρων» (να που επιτέλους ξεμυτίζει δειλά – δειλά το ανομολόγητο), ανατρέξτε αν θέλετε στον Μύθο της Σπηλιάς του Πλάτωνα. Εκτός, πάλι, κι αν η θερμοκρασία ανέβει, οπόταν πηγαίνετε για μπάνιο καλύτερα και… όπως ο θυμόσοφος λαός λέει, ανάθεμα τον που χρωστεί τζιαί από έσιει να πιερώσει.