Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί ένα φιλμάκι στο οποίο Ολλανδός δημοσιογράφος, που συνόδευε το βασιλικό ζεύγος της χώρας του στην πρόσφατη επίσκεψη τους στην Κύπρο, σχολιάζει την όλη διοργάνωση και ατμόσφαιρα περιγράφοντας την ως χαοτική. Από τη μαύρη γραβάτα που φορούσε ο πρόεδρος μας λες κι ήταν σε κηδεία μέχρι το κόμπιασμα (ε,ε,ε..) στην ομιλία του και την κακή διάθεση της βασίλισας.

Πριν τα πει ο Ολλανδός, τα είχανε πει πολλοί ντόπιοι εκφράζοντας απορίες για το πρόγραμμα της επίσκεψης το οποίο πραγματικά ήτανε εκτός τόπου και χρόνου. Παρόλες ωστόσο τις δικές μας διαπιστώσεις, είναι άλλο να τα λέμε μεταξύ μας και άλλο να ακούς τους ξένους να περιγράφουν αυτά που ήδη είχες εντοπίσει. Εκεί νοιώθεις να σου επιτίθενται και θέλεις να υπερασπιστείς τον τόπο σου. Πόσο μάλλον όταν θες να περνιέσαι για Ευρωπαίος αλλά οι άλλοι σε βλέπουν σαν Μεσανατολίτη. Για αυτό καλά θα κάνει ο υφυπουργός Τουρισμού να αδράξει την ευκαιρία και να καλέσει το δημοσιογράφο στην Κύπρο να του κάνει μια καθώς πρέπει ξενάγηση ώστε να δει πως εκτός από πατάτες, εκτός από το προεδρικό που κληρονομήσαμε από τους Άγγλους αποικιοκράτες και την γραμμή κατοχής, έχουμε κι άλλα πράγματα να επιδείξουμε. Κερασμένη η φιλοξενία.

Ο Ολλανδός δημοσιογράφος λοιπόν ανέμενε να δει μια μικρή Ελλάδα με αρχαιότητες. Και είδε, είπε, μια Λευκωσία με τετράγωνα κτήρια, χωρίς σαφές κέντρο πόλης. Παρόλο που κτίσαμε πάνω από πολλές αρχαιότητες έχουμε ακόμα κάποιες να του δείξουμε. Από το Κούριο μέχρι τα μωσαϊκά της Πάφου. Όσο για το κέντρο πόλης, έχουμε άλλοθι πως είμαστε μια μοιρασμένη πρωτεύουσα (φυσικά και στις υπόλοιπες πόλεις, που δεν είναι μοιρασμένες, θα δυσκολευτεί να βρει κέντρο πόλης, αλλά κάπως θα το εξηγήσουμε κι αυτό. Ίσως πως είμαστε φτωχή χώρα και έπρεπε να κτίσουμε και να πουλήσουμε για να τα καταφέρουμε να πλουτίσουμε).

Αφού περπάτησε κατά μήκος της πράσινης γραμμής μαζί με το βασιλικό ζεύγος και την κυπριακή κουστωδία, πήγε στις πατατοφυτείες, έζησε την απείρου κάλλους εκδήλωση με τις χαιρετούρες στο προεδρικό λες και ήταν κυπριακός γάμος, προσπάθησε να αιτιολογήσει την κατάσταση πως η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα με πληθυσμό όσο και το Άμστερνταμ. «Εντούτοις, πρόσθεσε, αν έρθει κάποιος βασιλιάς στο Άμστερνταμ σίγουρα υπάρχουν πολλά να του δείξεις και να περάσει καλά».

Και στην Κύπρο όμως, αγαπητέ μας, υπάρχουν πολλά για να δει κάποιος και να περάσει καλά για δυο ή και περισσότερες μέρες. Απλά αυτοί που οργάνωσαν το πρόγραμμα μάλλον δεν εκτιμούν τις ομορφιές της Κύπρου ώστε να τις δείχνουν στους βασιλιάδες. Εξάλλου αν τις εκτιμούσαν δεν θα άφηναν να τις καταστρέψουν.

Είπε πάντως πως είμαστε ευγενικοί. Κάτι είναι και αυτό.