Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη ( 18-19 Μαρτίου), έχει αναδείξει εν πολλοίς την εμπλοκή της Ε.Ε. στο εθνικό μας ζήτημα. Ένα ζήτημα που είναι και το θεωρεί ευρωπαϊκό. Αυτό αναφέρεται στην επιστολή των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, που στάλθηκε ενόψει της σύναξης που έγινε στη Γενεύη.
ΟΙ επικεφαλής των θεσμών της Ε.Ε., ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την επιστολή αυτή παρενέβησαν στις εξελίξεις και δήλωσαν παρόντες στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Όχι θεωρητικά, αλλά με σαφήνεια. Σημειώνουμε ιδιαίτερα τη θέση τους, όπως αυτή καταγράφεται στην επιστολή, πως η όποια συμφωνία πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τις αρχές και τις αξίες, τη νομοθεσία της Ένωσης. Ξεκαθάρισε δε την ετοιμότητα των Βρυξελλών, της Ε.Ε., για ενεργό εμπλοκή στις διαδικασίες και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται. Προφανώς με αυτό εννοεί στο θέμα του περιεχομένου μιας συμφωνίας. Υπήρξε δε και συνέχεια των πιο πάνω με τα όσα συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο ήταν και ο κ. Γκουτέρες.
ΓΙΑ την Κυπριακή Δημοκρατία ήταν μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατάφερε να ενταχθεί παρά τις δυσκολίες και με άλυτο το Κυπριακό. Κι αυτό έγινε καθώς δεν θα μπορούσε η Τουρκία να κρατά όμηρο της την Κυπριακή Δημοκρατία και τούτο να γινόταν αποδεκτό από την Ε.Ε.
ΤΗΝ ίδια ώρα είναι σαφές πως η στρατηγική αυτή επιλογή της Λευκωσίας, συνδεόταν με το Κυπριακό. Με την ασφάλεια που μπορεί να παρέχει η Ένωση, στο βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει αλλά πρωτίστως σε αυτό που θεωρείται σημαντικό και αφορά το περιεχόμενο μιας συμφωνίας.
ΤΗΝ ώρα κατά την οποία η Κύπρος εντάχθηκε στην Ένωση, η Τουρκία δέχθηκε μια ήττα. Και το αναφέρουμε αυτό καθώς προσπάθησε να αποτρέψει την ένταξη και δεν το κατάφερε. Στη διεθνή πολιτική, ακόμη και οι μεγάλες χώρες, μετά από ένα τετελεσμένο πρέπει να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα.
ΚΑΙ να προσπαθήσουν να τα αξιοποιήσουν υπέρ τους. Αυτό προφανώς πρέπει να κάνει η Τουρκία. Να αξιοποιήσει την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση και να προσπαθήσει να προσεγγίσει και η ίδια την Ε.Ε. Κι αυτό θα γίνει με την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Μια συμφωνία εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο και τις δημοκρατικές ευρωπαϊκές αρχές.