Τα προβλήματα, που εμφανίζονται σε σχέση με την εφαρμογή ή προβληματική εφαρμογή της μεγάλης, όπως εξαγγέλθηκε, μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα επιλυθούν εάν οι εμπλεκόμενοι δεν αγγίξουν την ουσία. Θα πρέπει να αγγίξουν τον πυρήνα των προβλημάτων. Εκείνων των προβλημάτων, που εμποδίζουν την ομαλή υλοποίηση και λειτουργία.

ΤΟ υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών και συναντήσεων με στόχο, όπως αναφέρθηκε, να εντοπιστούν τα προβλήματα και να δρομολογηθεί η επίλυση τους. Είναι πρόδηλο ότι τα προβλήματα δεν προκύπτουν μόνο επειδή πρόκειται για νέο θεσμό, αλλά και γιατί είναι σαφές πως υπάρχουν ρυθμίσεις, που είναι προβληματικές.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, οι οποίες στοχεύουν στη διευκόλυνση των πολιτών, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, πρέπει να ξεκινούν και να τελειώνουν με αυτόν και μόνο προσανατολισμό, το στόχο. Ούτε ρυθμίσεις που ευνοούν κομματικούς κι άλλους υπολογισμούς, ούτε γραφειοκρατικές πρακτικές.

ΔΕΚΑ χρόνια συζητούσαν τα κόμματα για τη μεταρρύθμιση των Δήμων και από 30 που ήταν και τελικά μειώθηκαν στους 20. Για προώθηση της μεταρρύθμισης πραγματοποιήθηκαν 45 πολύωρες συνεδριάσεις και στα νομοσχέδια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επήλθαν 150 αλλαγές.  Υπενθυμίζεται πως  η τότε κυβέρνηση είχε ως κόκκινη γραμμή τους 17 Δήμους, προειδοποιώντας πως διαφορετικά τα νέα σχήματα δεν θα ήταν βιώσιμα. Οι δε ειδικοί, που είχαν κληθεί για να μελετήσουν και παρουσιάσουν μια έκθεση, είχαν επισημάνει πως εάν ο αριθμός ήταν γύρω στους δέκα, θα ήταν η καλύτερη λύση.

ΤΟ αποτέλεσμα είναι γνωστό και το βιώνουμε ως κοινωνία. Βρισκόμαστε, ωστόσο, στις αρχές της εφαρμογής της μεταρρύθμισης και υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές. Και στο θέμα των διαδικασιών και των όποιων στρεβλώσεων. Πρόσφατα αναφερθήκαμε και στο θέμα των πολλών αντιδημάρχων, που πρέπει να διορθωθεί. Και πρέπει να γίνει αμέσως ώστε στις επόμενες εκλογές να διεξαχθούν με τη νέα μορφή. Κι αυτό αφορά όλες τις αλλαγές, που θα πρέπει να γίνουν. Είναι ένα ζήτημα, που θα πρέπει να περάσει μέσα από την αξιολόγηση της όλης μεταρρύθμισης και να γίνουν τα σωστά βήματα. Αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΕΧΟΥΜΕ πολλές φορές αναφερθεί πως είναι πεποίθηση μας ότι πρέπει να υπάρχουν και να λειτουργούν δέκα δήμοι. Ίσως και λιγότεροι. Αλλά θεωρούμε πως οι δέκα είναι μέσα στο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι αλλαγές. Ιδού η ευκαιρία για μια πραγματική μεταρρύθμιση.