Την 1η του Νοέμβρη πέρσι κατέρρευσε μέρος της στέγης του σιδηροδρομικού σταθμού στη σερβική πόλη Νόβι Σαντ προκαλώντας τον θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Οι άνθρωποι της χώρας, κυρίως φοιτητές, βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, βλέποντας πίσω από το δυστύχημα διαφθορά. Ο σταθμός είχε ανακαινιστεί τρία χρόνια προηγουμένως στα πλαίσια γενικής αναβάθμισης της σιδηροδρομικής υποδομής. Οι εργασίες έγιναν από κινεζική κοινοπραξία και το ανακαινισμένο κτήριο άνοιξε το Μάρτιο του 2022.

Οι αντιδράσεις ήταν τέτοιες που σε λίγες μέρες οδήγησαν στην παραίτηση του υπουργού Μεταφορών και Κατασκευών, του υπουργού Εμπορίου και του επικεφαλής των κρατικών Σιδηροδρόμων, ενώ ένα μήνα αργότερα –κι ενώ οι φοιτητές εξακολουθούσαν να είναι στους δρόμους- οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν δίωξη σε 13 άτομα, ανάμεσά τους και στον υπουργό Μεταφορών. Και ένα μήνα αργότερα την παραίτηση του εξήγγειλε και ο πρωθυπουργός της χώρας η οποία επισημοποιήθηκε προχθές και ταυτόχρονα παραιτήθηκε και ο δήμαρχος του Νόβι Σαντ.

Την περασμένη βδομάδα πυρκαγιά που ξέσπασε σε κλαμπ στη Βόρεια Μακεδονία προκάλεσε τον θάνατο 59 ανθρώπων, νέων οι οποίοι πήγαν να ακούσουν δημοφιλές συγκρότημα. Η φωτιά είχε προκληθεί από πυροτεχνήματα και τα εύφλεκτα υλικά κατασκευής του χώρου -ο οποίος ήταν αποθήκη χαλιών που μετατράπηκε σε κλαμπ- συνέτειναν στην άμεση εξάπλωση της πυρκαγιάς. Τόσο οι αρχές όσο και πολίτες μίλησαν για διαφθορά, αφού το κλαμπ λειτουργούσε παράνομα με πλαστή άδεια, χωρίς να τηρεί προδιαγραφές ασφαλείας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατήγγειλε την ύπαρξη κυκλώματος στη δημόσια διοίκηση που χορηγούσε πλαστές άδειες έναντι πληρωμής. Ως εκ τούτου ανάμεσα στα 15 άτομα που συνελήφθησαν ως ύποπτοι, ήταν και υπάλληλοι υπουργείων.

Ο δήμαρχος της πόλης Κοτσάνι όπου έγινε το δυστύχημα υπέβαλε άμεσα την παραίτηση του καλώντας τις αρχές να προχωρήσουν τάχιστα σε διερεύνηση και απόδοση ευθυνών. «Η παράλειψη να δράσει κανείς είναι επίσης ευθύνη» έγραψε σε ανάρτηση του. «Όλες οι λεπτομέρειες πρέπει να διερευνηθούν, όλες οι παραλείψεις πρέπει να βρεθούν και όλα τα πρόσωπα που συνέβαλαν σε αυτή την τραγωδία πρέπει να λογοδοτήσουν. Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση των θεσμικών οργάνων. Παρόλο που σύμφωνα με το νόμο δεν είχα καμία άμεση αρμοδιότητα σε αυτή την υπόθεση, είμαι έτοιμος να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις για τα πάντα, καθώς και για τις προσωπικές μου ενέργειες», δήλωσε.

Τα πολιτικά πρόσωπα, λοιπόν, είτε έχουν ευθύνη είτε όχι, παραιτούνται. Δεν λένε «δεν έφτιαξα εγώ τη στέγη», «δεν έδωσα εγώ πλαστή άδεια». Κι οι πολίτες διεκδικούν. Έτσι για να θυμόμαστε την επόμενη φορά που κάποιος υπουργός θα μας ρωτήσει: «Μα, γιατί να παραιτηθώ;»