«Ο Θεόφιλος αρνήθηκε να αποδεχτεί τις δυνάμεις εισβολής που κατείχαν μέρος της πατρίδας του με τα αιματοβαμμένα χέρια και τα βρώμια πόδια τους», δηλώνει ο Κούρδος αγωνιστής Κενάν Αγιάς στο τελευταίο του μήνυμα από το Αμβούργο. Ο Αγιάς, ο οποίος κρατείται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Αμβούργο και αναμένει την εκδίκαση της έφεσης που άσκησε μετά την καταδίκη του σε 4,5 χρόνια φυλάκισης, συγκινεί με το μήνυμά του για τον Θεόφιλο Γεωργιάδη, η μνήμη του οποίου τιμάται την 20ή Μαρτίου.

31 χρόνια μετά τη δολοφονία του, ο Θεόφιλος παραμένει μια μεγάλη μορφή τόσο για τον κυπριακό Ελληνισμό όσο και τον κουρδικό λαό, τον κοινό αγώνα των οποίων τίμησε καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Στο μήνυμα που μας έστειλε μέσω φίλων, ο Κενάν αναφέρει ότι ο Θεόφιλος αντιστάθηκε και πάλεψε εναντίον της κατοχικής δύναμης μέχρι την τελευταία του πνοή. «Έδωσε τη ζωή του σε αυτό τον αγώνα», καθώς δεν αποδέχτηκε ποτέ την κατοχή και τη γενοκτονία που διαπράττει η Τουρκία εις βάρος των Κυπρίων και των Κούρδων.

«Ο Θεόφιλος απέρριψε την κουλτούρα της γενοκτονίας» και θεώρησε την ελευθερία της χώρας του πιο σημαντική από την ίδια τη ζωή του ανθρώπου. «Γι’ αυτό προσέφερε τη ζωή του στην ελευθερία της Κύπρου και του Κουρδιστάν» προσθέτει.

Ο Κενάν Αγιάς επισημαίνει ότι ως κληρονόμοι του Θεόφιλου «συνεχίζουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου και του Κουρδιστάν» και τονίζει συγκλονιστικά: «Ενώ μνημονεύω τον Θεόφιλο από το κελί μου, με μεγάλο σεβασμό και ευγνωμοσύνη, υπόσχομαι πως θα επιμένω στη μνήμη του και εύχομαι όλοι να γνωρίζουν πως καταλαβαίνουμε τα όνειρα και τους στόχους του. Υπό αυτές τις συνθήκες, χαιρετώ και αγκαλιάζω με μεγάλο σεβασμό τον λαό της Κύπρου».

Ο Κούρδος αγωνιστής παραμένει έγκλειστος στις φυλακές του Ανωτάτου Περιφερειακού Δικαστηρίου της Χανσεάτης από τις 2 Ιουνίου 2023, όντας καταδικασθείς για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, δηλαδή στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Δυστυχώς, είχε εκδοθεί από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κυπριακή κυβέρνηση δεν έπραξε τα δέοντα για να προστατέψει έναν αγωνιστή, ο οποίος είχε αναγνωριστεί και ως πολιτικός πρόσφυγας στο νησί μας. 31 χρόνια μετά τη δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη, στο ετήσιο μνημόσυνο του οποίου μίλησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, φαίνεται να μην έχουν γίνει ακόμα κατανοητά τα όνειρα και οι προσδοκίες του, όπως αναφέρει παραπάνω ο Κενάν. Τουλάχιστον, αυτό δείχνει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν οι κυπριακές Αρχές τον Κενάν Αγιάς. Παρόλο που ο ίδιος επιμένει -τιμώντας έτσι και τη μνήμη του Θεόφιλου- πως η ελευθερία της Κύπρου περνά από τα βουνά του Κουρδιστάν και πως ο αγώνας ενάντια στην κατοχή και τον φασισμό είναι κοινός.