ΦΘΑΣΑΜΕ στην κρίσιμη μέρα. Μετά το χθεσινοβραδινό δείπνο, που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, στις αντιπροσωπείες που συμμετέχουν στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, σήμερα αναμένεται να… ριχθούν όλοι στα βαθιά. Τόσο με τις διμερείς επαφές του Γενικού Γραμματέα με τις αντιπροσωπείες όσο και στη διάρκεια της συνάντησης με τη συμμετοχή όλων.
ΑΝ και είναι πρόδηλο ότι στη διάρκεια των διμερών επαφών θα διαμορφωθεί η εικόνα, θα έχουν μια συνολική αντίληψη τα Ηνωμένα Έθνη, ωστόσο, σημαντική κρίνεται η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, στη σύνοδο στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι αντιπροσωπείες. Όχι γιατί αναμένεται οτιδήποτε καινούργιο από τους εμπλεκόμενους. Εκείνο που αναμένεται είναι η κίνηση, που θα γίνει σήμερα από τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, τον κ. Αντόνιο Γκουτέρες.
ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Είμαστε, ωστόσο, ρεαλιστές και μπορούμε να εκτιμήσουμε πως η τουρκική πλευρά δεν θα επιτρέψει να σπάσει το αδιέξοδο. Υπό την έννοια ότι, από τη στιγμή κατά την οποία η κατοχική πλευρά επιμένει στην αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Δεν μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Αυτό το αναγνωρίζουν και τα Ηνωμένα Έθνη, ότι δηλαδή δεν μπορούν με τα σημερινά δεδομένα να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.
ΤΗΝ ίδια ώρα, εξ όσων γίνεται αντιληπτό, τα Ηνωμένα Έθνη δεν θέλουν να κηρύξουν αδιέξοδο. Θέλουν να συντηρήσουν μια κινητικότητα στο Κυπριακό ευελπιστώντας ότι θα υπάρξουν στη συνέχεια εξελίξεις που θα διαφοροποιήσουν τα δεδομένα.
ΜΕ την εμπειρία τόσων χρόνων στο Κυπριακό, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πως η τουρκική πολιτική στο Κυπριακό είναι διαχρονική και θέτει στόχους, που βαθμηδόν υλοποιούνται. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεδομένα και ενδείξεις, που να παραπέμπουν στο ενδεχόμενο αλλαγής στάσης και πολιτικής από τουρκικής πλευράς.
Η ΑΛΛΑΓΗ στάσης δεν θα προκύψει προφανώς αυτόματα. Ούτε η Άγκυρα θα αποφασίσει ξαφνικά να εγκαταλείψει την επεκτατική της πολιτική. Για να αλλάξει πολιτική η κατοχική δύναμη πρέπει να υπάρξουν συγκυρίες, που θα το επιτρέπουν. Εξελίξεις, για παράδειγμα, στα ευρωτουρκικά. Θα πρέπει να ζυγίσει τα συμφέροντα της και να αποφασίσει πως την εξυπηρετεί να συνεργασθεί για λύση του Κυπριακού.
ΤΟΥΤΟ σημαίνει πως θα πρέπει να αισθανθεί και να αντιληφθεί η κατοχική δύναμη ότι της συμφέρει να λύσει το Κυπριακό. Πρέπει να λάβει και το μήνυμα από την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα ότι αυτό την εξυπηρετεί.