Υπήρξαν προειδοποιήσεις για την ακαταλληλότητα του κτηρίου των φαρμακευτικών αποθηκών, τουλάχιστον, από το 2016. Επί πέντε χρόνια, όμως, ουδείς υπουργός και ουδείς γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας δεν μερίμνησε ώστε να βρεθεί κατάλληλο κτήριο για να μεταφερθούν οι τεράστιες ποσότητες φαρμάκων, που φυλάσσονταν στο συγκεκριμένο κτήριο. Και αφού, ουδείς αρμόδιος δεν δεήθηκε να πράξει το καθήκον του, αποφάσισε ο Θεός να βάλει το χέρι του. Τιμωρητικά βεβαίως. Μια θεομηνία τον Μάρτιο του 2024, πλημμύρισε -λόγω της προβληματικής στέγης- τις αποθήκες. Προκάλεσε την καταστροφή 106.000 συσκευασιών φαρμάκων και ζημιά 880.000 ευρώ. Και όμως. Γι’ αυτό το έγκλημα, το πόρισμα της έρευνας του υπουργού Υγείας δεν αποδίδει την παραμικρή ευθύνη σε οποιοδήποτε άτομο!

Φαινόμενο Κυπριστάν! Δύσκολα θα βρεθεί άλλη χώρα, που σε ανάλογες συνθήκες θα προκαλείτο ανάλογη καταστροφή αλλά η έρευνα δεν θα κατέληγε έστω σε ένα άτομο το οποίο θα ευθυνόταν. Ακόμη πιο εξοργιστικό, όμως, είναι να ακούς χθες τον υπουργό Υγείας να διαφημίζει το εν λόγω πόρισμα, λέγοντας «υπάρχουν ευθύνες αλλά δεν είναι προσωπικές».

Και να δέχεται αυτή την ανοησία με ελαφρά τη καρδία. Δεν θυμώνει. Δεν κτυπά το χέρι του στο γραφείο. Δεν φωνάζει εκείνον που συνέταξε το πόρισμα και να του πει, «τι λες άνθρωπέ μου, Είναι δυνατόν, να μην υπάρχουν ευθύνες σε πρόσωπα;». Δεν του επιστρέφει το πόρισμα και να του πει «πήγαινε να ξανακάνεις έρευνα και φέρε πόρισμα με ευθύνες». Έστω να πει ότι θα διορίσει άλλον ερευνώντα λειτουργό για να κάνει νέα έρευνα.

Όχι. Σου λέει, εγώ διέταξα έρευνα. Έγινε. Δεν βρήκαν ευθύνες. Ε τι να γίνει. Εγώ έκανα το καθήκον μου. Τελεία. Το κόστος όμως; Ότι εξαιτίας της αμέλειας  και της ανευθυνότητας μερικών, θα φορτωθεί στη ράχη των φορολογούμενων πολιτών η ζημιά των 880.000 ευρώ, δεν τον απασχολεί τον υπουργό;

Αν το καθήκον ενός υπουργού ήταν σε κάθε καταστροφή να διατάζει μια έρευνα και να αποδέχεται ότι δεν υπάρχει ένοχος, τότε μάλλον δεν χρειαζόμαστε και υπουργούς κύριε Δαμιανέ. Ο ρόλος του πολιτικού προϊσταμένου αυτός ακριβώς είναι. Να απαιτεί. Να επιμένει. Μέχρι να βρεθούν οι ένοχοι. Επειδή ακριβώς, αυτό απαιτεί ο σεβασμός προς τους πολίτες. Και έναντι του δημοσίου χρήματος. Όλα αυτά, βεβαίως, σε κάποιο άλλο κανονικό κράτος. Όχι στο Κυπριστάν!

Η συνάδελφος Ελένη Βρεττού στο Τρίτο του ΡΙΚ, επειδή ακριβώς δεν έχαψε εύκολα όπως ο Μιχάλης Δαμιανός το πορισματάκι, τον πίεσε. Μα πώς γίνεται να υπάρχουν ευθύνες και να μην είναι προσωπικές τον ρώτησε. Ο Υπουργός τα μάσησε. Κάτι για ανταλλαγές επιστολών μεταξύ υπουργείου Υγείας, ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ αράδιασε. Και κάτι περί αδυναμίας εξεύρεσης κατάλληλου κτηρίου.

Αλήθεια κύριε Δαμιανέ; Νομίζεις ότι τρώμε κουτόχορτο; Η πρώτη έκθεση που υποβλήθηκε στο υπουργείο Υγείας και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τις αποθήκες φαρμάκων, υποβλήθηκε το 2016. Ο ΟΑΥ άρχισε να έχει πρακτικό ρόλο μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ το 2019. Μέχρι τότε ποιοι ευθύνονται για το ότι δεν μερίμνησαν να βρεθεί άλλος χώρος; Ο άγνωστος Χ;

Αλήθεια κύριε Δαμιανέ; Από τον ΟΚΥπΥ ζητήθηκε για πρώτη φορά να βρει δικές του αποθήκες το 2021. Μέχρι τότε, ποιοι ευθύνονται για το ότι δεν μερίμνησαν να βρεθεί άλλος χώρος; Ο άγνωστος Χ;

Μόλις χθες, ο υπουργός Υγείας ομολόγησε ότι η στέγη της αποθήκης έπρεπε να αντικατασταθεί και όχι να γίνονταν μπαλώματα. Πρόταξε, μάλιστα, ότι πλέον, μετά την καταστροφή έχει αντικατασταθεί με κόστος 234.000 ευρώ. Ποιος ευθύνεται κύριε Δαμιανέ για το ότι μέχρι προσφάτως δεν μερίμνησε να αντικατασταθεί η στέγη. Έτσι θα είχε αποφευχθεί η καταστροφή λόγω της θεομηνίας. Ο άγνωστος Χ;

Η κοινωνία έχει κουραστεί και από τις καταστροφές που επιφέρουν η αμέλεια, η ανικανότητα και η ανευθυνότητα διαφόρων χρυσοπληρωμένων υπουργών, γενικών διευθυντών και υψηλόβαθμων στο δημόσιο.

Έχει, όμως, περισσότερο κουραστεί από την ατιμωρησία ως αποτέλεσμα της αμέλειας, της ανικανότητας και της ανευθυνότητας των επικεφαλής υπουργείων, υπηρεσιών και τμημάτων.

Φτάνει πια! Αν δεν μπορείτε, πηγαίνετε σπίτι σας. Αν δεν έχετε τη δύναμη ούτε γι’ αυτό, τουλάχιστον, σταματήστε να μπουρδολογείτε.