Το περιβάλλον, όπως και ο πολιτισμός, είναι θέματα που δεν εμπίπτουν στις προεδρικές ατζέντες. Όταν ο πρόεδρος έμαθε το γινόταν στον Ακάμα (Νοέμβριο του ’23) εξέφρασε την ενόχληση του και έδωσε εντολή όπως σταματήσουν τα έργα και εξεταστεί «αν όλα αυτά που γίνονται συμβαδίζουν με τα όσα είχαν αποφασιστεί». Από ότι διαφάνηκε, και από ότι ήταν ηλίου φαεινότερο, η καταστροφή δεν συμβάδιζε με τα σχέδια που είχαν συμφωνηθεί. Πέρασαν όμως 16 μήνες κι ενώ ο πρόεδρος διαβεβαίωνε πως θα αποδοθούν ευθύνες, παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές. «Αυτά που κάνουμε», έλεγε ο πρόεδρος πέρσι το Μάιο, «είναι για να αποδοθούν ευθύνες σωστά λαμβάνοντας υπόψη το σχετικό πόρισμα και όλα όσα χρειάζονται για να υπάρχει συγκεκριμένη ενημέρωση, ώστε να μπορούν να αποδοθούν οι ευθύνες». Και για να γίνουν σωστά τα πράγματα, έγιναν τρεις διοικητικές και πειθαρχικές έρευνες. Ως εκεί όμως. Στέλνοντας το μήνυμα πως ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε τώρα να ξεφυτρώνουν κιόσκια μέσα στον Ακάμα. Λίγες ομπρέλες δίπλα, λίγα τραπεζάκια κι η επιχείρηση ανθεί. Μέσα σε Εθνικό Πάρκο. Χωρίς άδειες, χωρίς αποδείξεις… Εξάλλου άλλοι έκαναν χειρότερα και δεν τιμωρήθηκαν. Ο υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι εντοπίστηκαν 25 περιπτώσεις παράνομων εξοχικών μέσα στον Ακάμα, που έγιναν με πρόφαση την ύπαρξη προηγούμενης κατασκευής ποιμενικών υποστατικών. Τιμωρήθηκε κανείς;

Κι αφού ο Ακάμας (και το Κάβο Γκρέκο) που είναι εθνικά πάρκα είναι μπάτε αλέστε, γιατί όχι κι οπουδήποτε. Στο Πεντάκωμο, γράφει ο Πολίτης εργοληπτική εταιρεία, μπάζωσε αργάκι. Οι ποσότητες του χώματος που έχει μεταφερθεί εκεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεπερνούν τα 200 φορτηγά.

Τα ίδια και στην Αλυκή Ακρωτηρίου. Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) τόσο η Αλυκή όσο και η Λίμνη Μακριά, που αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους υγροτόπους του νησιού, με πλούσια βιοποικιλότητα, αντιμετωπίζουν αυξανόμενες περιβαλλοντικές πιέσεις λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, ρύπανσης και αλλαγών στο υδρολογικό τους καθεστώς. Μία από τις αιτίες είναι ο επηρεασμός των υδροφόρων στρωμάτων από γύρω αναπτύξεις. Μολυσμένα νερά που εισρέουν επηρεάζουν το όλο οικολογικό σύστημα.

Στη Λευκωσία συζητείται η ανέγερση 30όροφου κτηρίου λίγα μέτρα από τα τείχη και την Πύλη Αμμοχώστου καθώς και άλλου 14όροφου σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα κοντά στο Λήδρα Πάλας. Η περιοχή του ΓΣΠ που θα γινόταν πάρκο, στην ουσία έχει κτιστεί και γύρω γύρω κατεδαφίζεται όποια μονοκατοικία απέμεινε και φυτρώνουν πύργοι. Με θέα το κτισμένο πάρκο.

Κι αυτές είναι μόνο μερικές από τις περιβαλλοντικές και πολιτισμικές καταστροφές.