Δευτέρα και Τρίτη, οι μουχταρέοι των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, μαζί με τους αζάδες τους, θα εκδράμουν στη Γενεύη της παγερής Ελβετίας μασουλώντας από τα λεφτά των φορολογουμένων κάμποσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρουλάκια εις «το όνομα του Ρόδου». Τουτέστιν του Κυπριακού, η μη λύση του οποίου συνεχίζει να απασχολεί Κύπριους που εμπλέκονται στο σύστημα που ονομάζεται στάτους κβο με το αζημείωτο.  

Ο Ουμπέρτο Έκο είχε πει ότι  ο συγκεκριμένος τίτλος του είχε αρέσει «γιατί το ρόδο είναι ένα σύμβολο τόσο πλούσιο σε νοήματα, που είναι ζήτημα εάν έχει μείνει κάποιο νόημα που να μην του έχει αποδοθεί». Ακριβώς το ίδιο και με το Κυπριακό, δηλαδή, το οποίο -από την αντίθετη μεριά, είναι ένα σύμβολο τόσο πολύ εξευτελισμένο από εκείνους που διατείνονται ότι θέλουν διακαώς να το λύσουν, που τα άπλυτα μιας μπουγάδας είναι πιο καθαρά από τις διακηρύξεις τους.

Άλλωστε, όλοι ή σχεδόν όλοι όσοι διατείνονταν ότι μπορούσαν να το λύσουν με την καλύτερη δυνατή λύση, όταν το πήραν στα χέρια τους υπό την προεδρική τους ιδιότητα, το έριξαν στα βράχια… Βλέπε, Μακάριος, Σπύρος Κυπριανού, Γλαύκος Κληρίδης, Τάσσος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Χριστόφιας, Νίκος Αναστασιάδης και ο σιαμαίος του Νίκος Χριστοδουλίδης.     

Δείτε τώρα τι γίνεται και πόσο καταθλιπτική είναι η θέση μας έναντι των Η.Ε. και της διεθνούς κοινότητας. Η Πενταμερής Διάσκεψη στη Γενεύη είναι πρώτα και κύρια άτυπη, για να μη υποχρεώνονται στην ουσία οι πλευρές σε οτιδήποτε. Στη διακαναλική της Τετάρτης ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη θέση ότι «η άτυπη σύνοδος για την Κύπρο στη Γενεύη δεν θα είναι ανούσια». Εξήγησε τα λεγόμενα του ο Πρόεδρος λέγοντας ότι «ο Γ.Γ. των ΗΕ δεν θα συγκαλούσε, εν μέσω δύο διεθνών κρίσεων, μια «ανούσια» σύσκεψη. Στόχος της συνάντησης στη Γενεύη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντάνα.

Ωστόσο στη συνέντευξη Τύπου με τα πέντε κανάλια ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει και τα έξι σημεία του Πλαισίου Γκουτέρες, δηλαδή επαναδιαπραγμάτευση! Έστειλε δε το μήνυμα ότι γνωρίζει τις δυσκολίες και πως, «η υφιστάμενη κατάσταση στο Κυπριακό παράγει τετελεσμένα της κατοχής και δυσχεραίνουν τη θέση της Κύπρου».

Από την πλευρά του ο Τατάρ, απαντά μέσω δηλώσεων που έκαμε στην Άγκυρα, λέγοντας ότι θα εκφράσει στους συνομιλητές του στη Γενεύη ότι, μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στην Κύπρο με τη συνεργασία των «δύο κρατών», στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. Έκαμε τις σχετικές δηλώσεις αφού συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον αντιπρόεδρο Τσεβντέτ Γιλμάζ. Με αυτά τα δεδομένα, προκύπτει ξανά το ερώτημα: η άτυπη σύνοδος για την Κύπρο στη Γενεύη θα είναι ή όχι  ανούσια;

Κάτι ακόμα: Tο ότι, «η υφιστάμενη κατάσταση στο Κυπριακό παράγει τετελεσμένα της κατοχής και δυσχεραίνουν τη θέση της Κύπρου», ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ήταν δύσκολο να το αντιληφθεί στο Κραν Μοντάνα όταν μαζί με το Νίκο Αναστασιάδη ναρκοθετούσαν τις συνομιλίες το 2017;  Μήπως ο Νίκος Χριστοδουλίδης απολογήθηκε στον Γ.Γ. των Η.Ε. που πήρε το Πλαίσιο του της 30ης Ιουνίου 2017 και μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη το “πλαστογράφησαν”, και το κυκλοφόρησαν σαν πλαίσιο Γκουτέρες της 4ης Ιουλίου 2017; Αν όχι, τότε με τι μούτρα πάει στην ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ, παίρνοντας μαζί και τον Νίκο Ανατασιάδη και απαιτώντας από τον Αντόνιο Γκουτέρες να συνεχίσει σήμερα τη διαπραγμάτευση από εκεί που έμεινε στις 30.06.2017; Διότι εκεί που μείναμε ήταν το Πλαίσιο Γκουτέρες που θα οδηγούσε σε κατάργηση των εγγυήσεων και του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης καθώς και στην ταχεία αποχώρηση του τουρκικού στρατού και στη μείωσή του στους 650 στρατιώτες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο συνολικής αποχώρησης. Δεν αντιλαμβάνεται ότι, οκτώ χρόνια μετά, είναι έως αδύνατο να περάσει ξανά το ίδιο τρένο από το σταθμό του Κυπριακού;

Την περασμένη Πέμπτη, μού τηλεφώνησε ένας φίλος από τα κατεχόμενα και με ρώτησε αν το ΚΕΒΕ θα στείλει εκπρόσωπο του με την αντιπροσωπεία του Νίκου Χριστοδουλίδη στη Γενεύη. Δεν ήξερα και του απάντησα ότι θα μάθαινα και θα του έλεγα.  Αφού έμαθα και τον ενημέρωσα ότι το ΚΕΒΕ δεν θα πάει στη Γενεύη, μου είπε ότι εάν πήγαιναν οι δικοί μας, θα πήγαιναν και οι αντίστοιχοι δικοί τους. Ρώτησα τον φίλο μου τον Τ/Κ πόσοι από την πλευρά τους θα πήγαιναν τελικά στη Γενεύη και μου είπε πως κι εκείνοι είχαν μιαν αποστολή κοντά στα 20 άτομα!

Δείτε τώρα πόσο γελοίο καθίσταται το ζήτημα καθώς από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, στη Γενεύη μεταβαίνουν ο τέως Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, οι αρχηγοί του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Κυριάκος Τσιμίλλης. Στην κυπριακή αποστολή θα συμμετάσχουν, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένα Ραουνά, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Δώρος Βενέζης, ο διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου, ο Διοικητής της ΚΥΠ, Τάσος Τζιωνής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, και η νομική ομάδα που απαρτίζεται από τεχνοκράτες και μέλη της Νομικής Υπηρεσίας.

Δηλαδή 40 πλάσματα θα πάνε στη Γενεύη για μια άτυπη σύνοδο που θα μπορούσε να γίνει με 4 πλάσματα στην Κύπρο! Ναι, μια άτυπη σύνοδο η οποία κανονικά θα έπρεπε να γίνει στην Κύπρο και από κάθε πλευρά / κοινότητα να συμμετέχουν ο ηγέτης και ο διαπραγματευτής. Όποιοι άλλοι ενδεχομένως να κρίνονταν απαραίτητοι στην πορεία, θα ήταν εδώ και θα καλούνταν να συνδράμουν.

Ποιοι όμως θα γέμιζαν τα πάνελ των ΜΜΕ, τις μέρες μετά την Άτυπη; Ποιοι θα λέγανε ότι, «εμείς είχαμε προβλέψει την έκβαση της Πενταμερούς» ή άλλοι ότι «η πλευράς μας πήγε απροετοίμαστη και χωρίς plan B”, και οι τρίτοι, «εμείς το είχαμε πει ότι δεν έπρεπε να πάμε», κι όμως πήγανε και οι ίδιοι. Οι μόνοι που θα επιστρέψουν από τη Γενεύη αλώβητοι και ικανοποιημένοι που δεν υποχώρησαν θα είναι οι δύο ηγέτες, ενώ ηττημένοι θα είναι ξανά όσοι προς στιγμή πίστεψαν ότι ίσως βρεθεί λύση, ότι θα ξαναδούμε ελεύθερο το κατεχόμενο τμήμα του νησιού μας, ότι δεν θα θάψει κι εμάς το Κυπριακό…

paraschos.andreas@gmail.com