«Δυστυχώς το ειδεχθές εμπόριο ανθρώπων, συνεχίζεται στα κατεχόμενα», μου είπε η επίτιμη πρόεδρος και ιδρύτρια της οργάνωσης Cyprus Stop Trafficking Ανδρούλα Χριστοφίδου, σχολιάζοντας τον θάνατο της 25χρονης Μολδαβής Anastasia Melega, στις 3 Μαρτίου 2025 σε νυχτερινό κέντρο στον Γερόλακκο.
Υπέμνησε τη συμβολή του πατρός Σάββα Μιχαηλίδη, τότε ιερέα της Ρωσικής Εκκλησίας της Λεμεσού, στο κλείσιμο των 108 καμπαρέ στις ελεύθερες περιοχές, όπου ανθούσε το σωματεμπόριο γυναικών. Ήταν ο μόνος στην Κύπρο εκείνη την εποχή, το 2004, που προσπαθούσε να βοηθήσει τις κοπέλες θύματα σωματεμπορίου. Μαζί του ήταν η Έλενα Πισσαρίδου, που το 2006 ήταν ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης ΣΤΙΓΜΑ στη Λεμεσό, για προστασία θυμάτων σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης.
Η Ανδρούλα Χριστοφίδου γνώρισε τον πατέρα Σάββα Μιχαηλίδη το 2007, όταν εκείνη ίδρυσε το Cyprus Stop Trafficking, ενισχύοντας τον αγώνα κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών. «Όπως όλοι ξέρουν, κανένα εμπόριο δεν ανθεί χωρίς πελατεία», μου είπε η κυρία Χριστοφίδου. Και πρόσθεσε: «Ποιοι είναι οι πελάτες των καμπαρέ στα κατεχόμενα; Οι «κακές γλώσσες», λένε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται Ελληνοκύπριοι από τις ελεύθερες περιοχές. Άραγε είναι αλήθεια; Υπάρχουν ακόμα Ελληνοκύπριοι που θέλουν να λέγονται άντρες και που αγοράζουν γυναίκες; Κάποτε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ονόμασαν την Κύπρο «καταραμένη νήσο». Μέχρι πότε αυτό το τρομερό επίθετο θα μας αντιπροσωπεύει; Οι πελάτες των καμπαρέ που αγοράζουν γυναίκες, πιστεύουν ότι αυτές το κάνουν με τη θέληση τους και ότι το κάνουν, επειδή κερδίζουν χρήματα.
Πόσο αφελείς, ή πόσο διεφθαρμένοι πρέπει να είναι κάποιοι, για να πιστέψουν ότι υπάρχουν γυναίκες που αποδέχονται ευχαρίστως να τις πουλούν, όχι σε έναν κάθε νύχτα, αλλά σε καμία δωδεκάδα;». Κουβέντιασα το θέμα αυτό και με την γραμματέα του Cyprus Stop Trafficking Έφη Ξάνθου. «Η Κυπριακή Δημοκρατία – μου είπε – δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα και να μην εργάζεται για αποτροπή της εμπορίας προσώπων, με πρόσχημα ότι δεν ασκεί τον έλεγχο επί του εδάφους εκεί. Οφείλει να αναλάβει μια διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης, για τον κίνδυνο που διατρέχουν, τόσο γυναίκες που θέλουν να γίνουν παρένθετες μητέρες, όσο και οιωνεί γονείς, εάν επιδιώξουν υπηρεσίες που παρέχονται από οντότητες εγκατεστημένες στα κατεχόμενα.
Επιπλέον, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και τον κίνδυνο για αποτρόπαιες πράξεις, σε βάρος νεογνών και λεχώνων. Έχουμε ευθύνη και ως νομιμο αναγνωρισμένο κράτος στο διεθνές σκηνικό και ως συμβαλλόμενο κράτος στη Διεθνή Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων».