ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ αύριο στη Γενεύη η Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό, την οποία έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια του Διεθνούς Οργανισμού για να σπάσει το αδιέξοδο. Πρόκειται μια ακόμη προσπάθεια για να εξέλθει από το τέλμα το εθνικό μας ζήτημα.
ΚΑΝΕΙΣ από τους συμμετέχοντες δεν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί υπάρχει χάσμα απόψεων μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής πλευράς. Βέβαια το χάσμα δεν οφείλεται στην ελληνική πλευρά, που είναι ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Η τουρκική πλευρά έχει εξέλθει του πλαισίου του Διεθνούς Οργανισμού και υποστηρίζει λύση δυο κρατών. Ζητά, ως γνωστό, εκ προοιμίου αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος. Δηλαδή αυτό που ζητά η κατοχική πλευρά είναι πρώτα αναγνώριση και μετά συζήτηση. Μια τέτοια προσέγγιση προφανώς και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Μια τέτοια προσέγγιση θα έπρεπε να είχε απορριφθεί από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα επειδή είναι αξίωση, που δεν μπορεί καν να περιληφθεί στην ατζέντα των όποιων συζητήσεων.
ΠΕΝΗΝΤΑ ένα χρόνια, σχεδόν, μετά την εισβολή και έκτοτε κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το Κυπριακό ζήτημα στη σωστή διάσταση. Έτσι μόνο μπορεί να επιλυθεί. Γιατί εάν συζητάμε στη βάση των τουρκικών αξιώσεων και επιδιώξεων, τότε αφήνουμε το πρόβλημα να διολισθαίνει.
Η ΔΙΕΘΝΗΣ κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, που είναι ο Οργανισμός ο οποίος εκφράζει τη νομιμότητα πρέπει να έχει ως αφετηρία το μείζον. Ότι το πρόβλημα είναι διεθνές, είναι ζήτημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Συζητώντας και επιλύοντας το θέμα, που αφορά τον πυρήνα του προβλήματος, με βάση τη διεθνή νομιμότητα, τότε θα τεθούν και τα υπόλοιπα ζητήματα.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ να συζητούμε συνταγματικά θέματα και διαμοιρασμό εξουσιών όταν δεν επιλύθηκε η διεθνής διάσταση; Όταν δεν έχει αρθεί η ανωμαλία και η αιτία της ανωμαλίας.
ΘΕΩΡΟΥΜΕ ότι πρέπει να γίνουν βήματα, που θα σπάσουν το αδιέξοδο. Να αφορούν την ουσία του προβλήματος. Επιλύοντας τη διεθνή πτυχή τότε προφανώς και θα μπορούν να συζητήσουν ελεύθερα οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι το κοινό τους μέλλον.
ΓΙΑΤΙ οι Τουρκοκύπριοι, θύματα κι αυτοί της κατοχής, έχουν να κερδίσουν από μια ελεύθερη και ανεξάρτητη και χωρίς εξαρτήσεις χώρα.