ΟΙ επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισαν προ ημερών, κατά τη διάρκεια ομιλιών τους στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την επείγουσα ανάγκη για αύξηση των αμυντικών δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΟΙ τοποθετήσεις αυτές  του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα και της Προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γίνονται σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως φαίνεται, η κατάσταση σε σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης, έχει φθάσει σε τέλμα και κάτι πρέπει να γίνει. Μετά που ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου έχει αλλάξει την προσέγγιση των ΗΠΑ και κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην στηρίζονται στη χώρα του, αλλά να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη και το κόστος, διαμορφώθηκε μια κατάσταση πραγμάτων, που πρέπει να αντιμετωπισθεί. Να τύχει διαχείρισης.

ΚΟΝΤΟΛΟΓΙΣ τόσο καιρό οι Ευρωπαίοι είχαν αναπαυθεί στην θαλπωρή των αμερικανικών ενισχύσεων για τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ. Τώρα, επί Προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, όλα αυτά τελειώνουν. Και ως εκ τούτου, καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Θα πρέπει να πληρώνουν για την ασφάλεια και την άμυνα τους.

ΤΟΥΤΟ θα έπρεπε να γίνει προ πολλού. Η συλλογική άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνέβαλε και στην αυτονομία της Ευρώπης, που για δεκαετίες εξαρτάτο- βασικά τα μέλη του ΝΑΤΟ, που είναι η πλειοψηφία- από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ομιλία της, σημείωσε  ότι οι στρατιωτικές δαπάνες πρέπει να ξεπεράσουν το 3% του ΑΕΠ. Επισήμανε δε ότι σήμερα ολόκληρος ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός φτάνει μόνο το 1% του ΑΕΠ, γεγονός που καθιστά «κρίσιμη την κινητοποίηση των εθνικών προϋπολογισμών».

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν είναι λίγα τα χρήματα. Σε μια περίοδο πολλών και συνεχών οικονομικών κρίσεων, τα ανοίγματα στις αμυντικές δαπάνες δεν είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα. Κι αυτό οφείλουν στις Βρυξέλλες να το προσέξουν. Να προσέξουν τους  δημοσιονομικούς κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, μεταξύ των όσων είπε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρθηκε και στη χώρα μας, γεγονός που σημειώνουμε. Οι ενέργειες της ΕΕ για στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο, δεν είναι μόνο για στήριξη ενός κράτους, είπε και πρόσθεσε: «Αυτός ο πόλεμος αφορά και το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, είτε είναι στην Δημοκρατία του Κονγκό, είτε είναι στο Βασίλειο της Δανίας, είτε είναι στην Κύπρο». Η αναφορά αυτή θα κριθεί στην πράξη.

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ, σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλονται, πρέπει να επαναλάβουμε ότι συνιστά πρόκληση η συμμετοχή της κατοχικής Τουρκίας στο σχεδιασμό αυτό. Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να το σταματήσουν.