Η διάσκεψη της Γενεύης, είτε άτυπη, είτε ανεπίσημη ή όπως αλλιώς μπορεί να την πει κάποιος, είναι σημαντική. Η όποια προσπάθεια και κίνηση στο Κυπριακό έχει τη σημασία και την βαρύτητά της είτε αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση είτε προς τη λάθος.

Γι’ αυτό και όσοι σήμερα, χθες, ή αύριο εμφανίζονται να υποστηρίζουν ότι η Γενεύη είναι σημαντική και πρέπει να της δοθεί η δέουσα έμφαση, έχουν δίκαιο. Γιατί με αυτή τους την προσέγγιση στέλνουν και τα ανάλογα μηνύματα προς την κοινωνία, που μπορεί να μην το δείχνει αλλά πάντοτε την απασχολεί το Κυπριακό και οι εξελίξεις του.

Θα πρέπει όμως, πέραν από τη φραστική τοποθέτησή τους, όσοι αναγάγουν το Κυπριακό σε μείζον θέμα των ημερών, να το πιστεύουν και οι ίδιοι. Να μην είναι η ευαισθησία τους ευκαιριακή και ένεκα του ότι θέλουν να ασκήσουν κριτική προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Καλώς ή κακώς εδώ και αρκετά χρόνια τυγχάνει να ασχολούμαι με το Κυπριακό και τις εξελίξεις του. Ακόμα και σε περιόδους που όλοι θεωρούν ότι το Κυπριακό δεν «πουλά» ως θέμα. Και ακριβώς λόγω αυτής της εμπλοκής μου μπορώ εύκολα να εντοπίσω πότε κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για τις εξελίξεις ή το κάνει γιατί τη συγκριμένη στιγμή μπορεί να «παίζει ως θέμα».

Ένεκα της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη τα επόμενα λίγα 24ωρα το Κυπριακό θα κερδίσει και πάλι λίγη προσοχή και μπορεί να βρεθεί στα πρώτα θέματα της επικαιρότητας. Δεν πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα συνεχίσει να παίζει ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών συζητήσεων. Όπως δεν βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών συζητήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι παρεμβάσεις των κομμάτων σε σχέση με το Κυπριακό από τον περασμένο Οκτώβρη όταν είχαμε την τριμερή της Νέας Υόρκης μέχρι και τώρα που επίκειται η άτυπη της Γενεύης ήταν πολύ περιορισμένες. Όχι γιατί δεν είχαν και δεν έχουν θέση για το Κυπριακό ή δεν έχουν άποψη.

Απλώς το Κυπριακό ως θέμα δεν ήταν πιασάρικο για να μπορούν να παίξουν επικοινωνιακά μαζί του. Υπήρχαν άλλα πολλά θέματα τα οποία μπορούσαν οι πολιτικές δυνάμεις να παίξουν επικοινωνιακά ευελπιστώντας ότι θα κερδίσουν πόντους. Υπάρχουν πληθώρα εσωτερικών ζητημάτων -οικονομίας, ενέργειας, εκπαίδευσης- που προσφέρονται για κομματική ή άλλη εκμετάλλευση (με την καλή ή κακή έννοια).

Είναι όμως εμφανές και από τις τελευταίες μετρήσεις πως η τακτική που ακολουθεί η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων και κυρίως αυτή των δύο μεγαλύτερων, όχι μόνο δεν έχει αντίκτυπο ανάμεσα στους πολίτες αλλά φαίνεται ότι προκαλούν αρνητική αντίδραση. Γι’ αυτό και καταγράφουν σοβαρές απώλειες ανάμεσα στο εκλογικό σώμα.

Θα πρέπει λοιπόν τα πολιτικά κόμματα να προβληματιστούν ιδιαιτέρως γιατί, ενώ ρίχνουν όλο τους το βάρος στα θέματα που θεωρούν ότι απασχολούν τους πολίτες, ενώ αφήνουν το Κυπριακό στο πλάι, οι πολίτες αντί να έρχονται κοντά τους όλο και περισσότερο απομακρύνονται. Ενώ μειώνεται συνεχώς η εμπιστοσύνη των πολιτών στα κόμματα.

Όμως λίγα 24ωρα πριν τη Γενεύη βλέπουμε ξαφνικά να αναβιώνει το ενδιαφέρον των κομμάτων για το Κυπριακό. Κάποια δε να υποδεικνύουν σε άλλους ότι θα πρέπει να δείξουν περισσότερη σοβαρότητα και προσοχή στο Κυπριακό ενόψει των επικείμενων εξελίξεων.

Γιατί σήμερα και όχι χθες ή προχθές;

Γιατί έπεται Γενεύη και θα είναι στην επικαιρότητα. Και κάποιοι εκτιμούν ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα δείξουν στην κοινή γνώμη ότι γνοιάζονται για το εθνικό θέμα.

Λάθος εκτίμηση κάνουν. Γιατί είναι με αυτές τις τακτικές που όχι μόνο δεν κερδίζουν, αλλά αντίθετα, κάνουν τους πολίτες να απαξιώνουν ακόμα περισσότερο τα κόμματα και τους πολιτικούς. Γιατί οι πολίτες αντιλαμβάνονται πολύ καλύτερα από κάποιους πολιτικούς πως αυτό το ενδιαφέρον είναι όψιμο και καιροσκοπικό.

Αυτή η προσέγγισή τους για το Κυπριακό δεν έχει καμιά διαφορά από κάποιον που σπεύδει να βγάλει μια selfie  και να την αναρτήσει στα λεγόμενα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης» για να δείξει ότι ήταν εκεί. Το Κυπριακό όμως δεν προσφέρεται για selfie, απαιτεί σοβαρότητα.